Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Claas Cemos på Axion og Arion

Det prisbelønnede treskerstyringssystemet blir nå tilpasset traktor.

Tidligere i år ble Cemos Auto Threshing fra Claas tildelt gullmedalje for innovasjon under Agritechnica. Systemet overvåker og analyserer innstillinger under treskinga, og kan komme med forslag til forbedring av instillingene, for å sørge for bedre kvalitet på treskinga. Dette gjør det enklere for sjåføren å finne de rette innstillingene, for eksempel når man skal gå over til å treske en annen vekst.

Foreslår vekt og dekktrykk

I en Youtube-video, som du kan se lenger ned i saken, viser produktspesialist hos Claas, Bernd Grosselohmann, fram Cemos i en traktor. Mens treskersystemet hjelper til med innstilling av blant annet slagerhastighet, luftmengde og soldåpning, vil Cemos i traktorsammenheng hjelpe sjåføren med noen litt andre innstillinger.

I videoen forteller Grosselohmann at systemet skal hjelpe sjåføren gjennom alle aspekter ved arbeidet. Fra klargjøring av traktor og redskap, via maskininnstillinger, til optimalisering av arbeidsprosessen.

Blant annet kan man legge inn informasjon om vekta på redskapen, hvilken dekkstørrelse traktoren har, om jorda er våt eller tørr, og hva slags type jord det er. Basert på dette gir Cemos et forslag til hvor mye vekt man bør henge på for å balansere traktoren, samt hvor mye lufttrykk man bør ha i dekkene.

Se videoen fra Claas, der Cemos demonstreres. Saken fortsetter under videoen.

Læring under arbeid

Når redskap og traktor er stilt inn, og man ankommer jordet man skal jobbe på, kan Cemos guide sjåføren gjennom innstilling av for ekesmpel vendeteigsautomatikk. Ved bruk av tekst og bilder på skjermen forteller systemet deg hvilke brytere du må aktivisere, og hvilke innstillinger du skal gjøre. Ifølge Grosselohmann skal dette sørge for at man kan lære seg disse systemene mens de brukes i arbeidet, selv med liten forhåndskunnskap fra sjåførens side.

Annonse

Cemos kan også, ifølge videoen, hjelpe sjåføren med innstilling av redskapen. I videoen er dette eksemplifisert med at plogen som brukes ikke går rett bak traktoren. I dette tilfellet kommer Cemos med forslag om hvilke justeringer som må gjøres for å løse problemet.

Når traktor og redskap fungerer optimalt, og jobben er i gang, kan Cemos fortsatt spørres om råd. Man kan for eksempel velge å be Cemos komme med forslag for å minske dieselforbruket. Forslag til tiltak kommer da opp, og sjåføren velger om de skal følges. Cemos gjør deretter målinger, og gir tilbakemelding på om tiltakene har fungert. Som sjåfør har du også mulighet til å gi tilbakemelding til systemet om hvorvidt du synes tiltaket fungerte eller ikke.

Tilleggsutstyr

Ifølge Claas skal Cemos for traktor først bli tilgjengelig på traktorer i Arion- og Axion-seriene. Cemos blir et program i Cebis Touch-skjermen, så man må selvfølgelig ha en modell med denne skjermen. Systemet vil imidlertid være et tilvalg, så det blir, slik Traktor forstår det, ikke noen automatikk i at Cemos er med dersom man kjøper en Arion eller Axion med Cebis Touch.

LES OGSÅ: Oppgradert Axion 800

LES OGSÅ: Claas lanserer ny Cebis-utrustning

LES OGSÅ: Dette er nytt på Claas Arion 500 og 600

Neste artikkel

Claas-traktor hos Sixt bilutleie