Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Automatisk lasting av pakka baller

Ålgård Landbrukssenter har levert sin første Anderson ballevogn.

Begge veier: Anderson RBM2000 PRO kan både plukke opp liggende og stående baller. Foto: Ålgård Landbrukssenter
Begge veier: Anderson RBM2000 PRO kan både plukke opp liggende og stående baller. Foto: Ålgård Landbrukssenter

Anderson RBM2000 PRO er ei rundballevogn som samler opp ballene fra jordet med ei klype. Ifølge John Inge Øgreid, innehaver og driver av Ålgård Landbrukssenter, er det den første vogna av sitt slag her til lands som er skånsom mot plasten på de pakka rundballene.

Rogalandsbedriften er eneimportør av den Canadiskproduserte ballevogna, og har allerede levert sin første vogn til en kunde.

Smart lastearm

Ballevogna fra Anderson er utstyrt med en arm på høyre side, med ei rundballeklype på. Klypa kan kjøres både “liggende og stående”, slik at den kan plukke opp baller enten de ligger på flat- eller rundsida. Dette valget gjøres fra en terminal i traktorhytta. I denne terminalen velger man også om man kun vil ha to baller i bredden, eller om man vil ha to i bredden og én på toppen.

Når klypa er i “plukke-posisjon” er det bare å kjøre mot rundballen til den treffer klypa. En sensor midt i klypa merker at den treffer en ball, og starter automatisk lastesyklusen. Hele armen på klypa er festet på en slags glidebane, som gjør at armen skyves bakover idet klypa treffer ballen. Dermed kan man fortsatt kjøre framover i inntil 3 kilometer i timen, uten at ballen skyves på bakken. På den måten skåner man plasten på ballen.

Automatisk lasting

Så fort klypa har fått tak i ballen, løftes den opp og svinges inn på vogna. Der slippes den av, og når to eller tre baller, avhengig av sjåførens valg, er plassert på vogna, skyves rekka bakover av framveggen. Underlaget der ballene ligger på vogna er store ruller, som gjør at ballene skånsomt og enkelt skyves bakover.

Når vogna er full kan den losses på to måter. Det ene valget er å bare kjøre framveggen bakover, samtidig som man kjører traktoren sakte framover. Da faller ballene av bak, og blir liggende på flatsida. Det andre alternativet er å vippe opp vogna, slik at bakenden går ned mot bakken. Deretter kjører man framveggen bakover, og legger ballene ned på rundsida.

Oversiktlig terminal

Annonse

Ifølge Øgreid hos Ålgård Landbrukssenter er terminalen til ballevogna enkel og brukervennlig. Han forteller blant annet at de under igangkjøringa av vogna som er solgt i Norge simulerte en sensorfeil.

– Vi tok ut en sensor, og startet vogna. Da fikk vi opp melding om at noe var galt med sensoren. Men i tillegg fikk vi opp et bilde på skjermen, med ei pil som viste hvor sensoren det var feil med sitter.

Vogna teller også antall baller, og man kan legge inn navn på ulike jorder, slik at man kan registrere antall baller på hvert enkelt jorde.

Brukervennlig: John Inge Øgreid forteller at terminalen til vogna er enkel og oversiktlig. Foto: Ålgård Landbrukssenter.
Brukervennlig: John Inge Øgreid forteller at terminalen til vogna er enkel og oversiktlig. Foto: Ålgård Landbrukssenter.

Opptil 1,60 meter

Selve balleplattformen, med rullene, kan kjøres hydraulisk sideveis, avhengig av ballediameter. Største mulige diameter er 1,60 meter.

Vogna har ei egenvekt på 6 400 kg, er 11,78 meter lang, og har tillatt totalvekt på maksimalt 21 818 kg. Oppgitt lastetid per ball er 20 sekunder, og lossetida er ifølge Anderson 30 sekunder. I sammenslått stilling er vogna 2,55 meter bred.

Anderson RBM2000 PRO har en veiledende pris på 570 000 kroner i Norge.

Her kan du se produsentens egen video av ballevogna i aksjon.

Neste artikkel

VIDEO: Se prøvekjøring av monster-presse