Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

«Årets traktor» fornyer seg

Ny klasse gjør kåringen mer interessant for Norge.

Fendt har meldt inn to kandidater til Årets traktor 2016, nemlig giganten 1050 Vario og den oppgraderte 300-seriens toppmodell - 313 Vario. (foto: Fendt)
Fendt har meldt inn to kandidater til Årets traktor 2016, nemlig giganten 1050 Vario og den oppgraderte 300-seriens toppmodell - 313 Vario. (foto: Fendt)

Sterk, sterkere, sterkest har vært gjennomgangstonene for Årets traktor-kåringen de seneste årene. Finaleheatet i fjor hadde en snitteffekt på godt over 300 hestekrefter – kun «lille» Claas Arion 400 stod mellom de gigantiske kjempene, der Case IH Magnum 380 CVX stakk av med tittelen til slutt.

Fokus på allsidighet

I år er det derimot endringer på gang, og blant de 19 innmeldte kandidatene som denne uken ble presentert for juryen, finner vi flere aktuelle «norgestraktorer». Bakgrunnen for dette er at kåringen har utvidet med en ny og fjerde kategori, døpt «Best Utility».

– I den nye klassen konkurrerer traktorer som maksimalt har en firesylindret motor, en motoreffekt på minimum 70 hestekrefter og en totalvekt på inntil 8,5 tonn, forklarer Anders Niléhn, som er Sveriges representant i juryen.

Kandidatene i «Best Utility» vurderes på samme måte som den ordinære landbrukstraktor-klassen, det vil si at jurymedlemmene skal vurdere motor, transmisjon, komfort, hydraulikk, innovative tekniske løsninger, utstyrsnivå, design og pris per hestekraft. I tillegg skal også traktorens allsidighet vurderes, i den nyopprettede klassen.

Tractor of the Year 2016

– 19 kandidater presentert for juryen 18.-19. mai 2015

– Juryen plukker ut hvilke traktorer som går videre til finalen, prøvekjører og vurderer disse, og utroper vinnerne som presenteres på Agritechnica i november 2015.

– Årets kåring har for første gang fire kategorier:

«Tractor of the Year»

«Best Utility»

«Best of Specialized»

«Golden tractor for the Design»

Les mer om kåringen på tractoroftheyear.com

– Med «Best Utility» regner man med at en mer ordinær traktormodell kommer til å seire, sier Niléhn.

19 traktorer fra 16 produsenter

På samme måte som i tidligere år, har det vært åpent for traktorfabrikanter til å presentere sitt eller sine bidrag ovenfor den internasjonale juryen, bestående av 23 landbrukstidskrifter fra hele Europa.

De innmeldte bidragene som ble presentert denne uken, er etter det nilehnteknik.se opplyser som følger:

TRACTOR OF THE YEAR:

Case IH Puma 175 CVX

Challenger MT875E

Fendt 1050 Vario

JCB Fastrac 4220

John Deere 6155R

Lamborghini Spark 210 CSHIFT

Massey Ferguson 7726 Dyna-6

New Holland T7.315

Valtra N174 Versu

BEST UTILITY:

Claas Arion 460

Deutz-Fahr 5115.4 G HD

Fendt 313 Vario

Landini 4-105

Lovol 5130

Annonse

Massey Ferguson 5713 SL

Steyr 4115 Kompakt

BEST OF SPECIALIZED:

Antonio Carraro TGF 10900

Rigitrac SKH 75

Same Frutteto 35

(Klikk på lenkene for å lese artikler der vi har omtalt kandidaten)

Flere «hemmelige» kandidater

Som oversikten viser er 9 av kandidatene påmeldt den ordinære klassen, 7 er påmeldt i den nyopprettede klassen «Best Utility» og 3 hører hjemme i «Best of Specialized».

Av de 19 traktorene er det også tre kandidater som ennå ikke er lansert, som vi dermed verken har bilder eller ytterligere informasjon om. Dette gjelder Valtra N174 Versu og Massey Ferugson 5713, men som man forstår ut ifra modellbetegnelsen er det her snakk om arvtagere etter dagens N3 og 5600-serie.

Det samme gjelder New Hollands kandidat T7.315, som vi antar er CNHs kommende modell mellom dagens T7 og T8-serie, tilsvarende Puma og Magnum i Case IH.

Les også: Viste fram ny Puma og lokket med med

En annen fersk nyhet, sett med norske øyne, er John Deeres 6155R. Denne er der imot ikke like lett å holde hemmelig for publikum, da både en fornyet 6R og 6M-serie allerede er lansert på det nord-amerikanske markedet. Ut i fra bildene vi har sett hittil, ser det ut til at også de mindre 6R-modellene nå blant annet får oppgradert armlene, slik som i 6R-seriens tre største modeller - 6175R, 6195R og 6215R.

Vinneren utropes i november

I løpet av juni måned kommer de 23 jurymedlemmene fra like mange land i Europa, til å velge ut de traktorene som skal gå videre til finalen i de ulike klassene. Disse kommer til å presenteres i slutten av sommeren og nøye prøvekjøres av juryen i løpet av høsten.

Juryen gir da poeng på alle modeller etter oppsatte kriterier og man får fram en vinner i hver klasse, som presenteres den første søndagen på Agritechnica i november i år.

Nye merker representert

En annen interessant sak i år er de nye fabrikantene som aldri tidligere har vært med, eksempelvis Lovol fra Kina og Rigitrac fra Sveits.

– Hvem sier at man må produsere mange traktorer for å få til en lønnsom virksomhet, spør jurymedlem Niléhn?

Lovol 5130 er designet i Japan, utviklet i Europa og Kina og skal produseres i Kina.

Sveitsiske Rigitrac er en familiebedrift som produserer 30 traktorer per år. De selger dem på hjemmemarkedet, samt i Østerrike, Tyskland og Nederland. I år stiller de med en av sine tre modeller, til «Tractor of the Year».

Rigitrac er et familieeid foretak som produserer 30 traktorer årlig. Produsenten har gjort seg kjent ved blant annet å vinne en sølvmedalje på Agritechnica 2011.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin