Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Akershus Traktor blir en del av Eik-kjeden

Lantmännens datterselskap blir franchisetaker.

Akershus Traktor har totalt ti avdelinger i sju ulike fylker, og omsatte i 2014 for 528 millioner kroner. Resultatet endte dog 22,2 millioner kroner i minus i fjor, men dette var et resultat av en opprydningsprosess i forbindelse med sammenslåingen av Lantmännen Maskin Midt-Norge og Akershus Traktor. I følge daglig leder Ole Hveem (bildet) leverer drifta i selskapet et positivt resultat dette året.
Akershus Traktor har totalt ti avdelinger i sju ulike fylker, og omsatte i 2014 for 528 millioner kroner. Resultatet endte dog 22,2 millioner kroner i minus i fjor, men dette var et resultat av en opprydningsprosess i forbindelse med sammenslåingen av Lantmännen Maskin Midt-Norge og Akershus Traktor. I følge daglig leder Ole Hveem (bildet) leverer drifta i selskapet et positivt resultat dette året.

Selv om Lantmännen Maskin fra neste år blir borte som importselskap i Norge, vil svenskene videreføre sitt eierskap til det nåværende datterselskapet Akershus Traktor. Selskapet vil gå inn i Eik-kjeden som franchisetaker, noe som innebærer en betydelig forsterkning for Eikmaskin.

- Vi har jobba litt med dette før dette kom fram, og det vi er enige om er at Akershus Traktor skal fortsette i Norge, og gå inn i Eik-kjeden. Det vi ikke er enige om, er hvilke avdelinger som skal drive med hva. Trond, Christian og jeg kan ikke gå ut med noe enda, men at vi skal være med, det er vi enige om, sier daglig leder Ole Hveem til traktor.no.

Kart tegnet, men detaljene mangler

Hveem har i dag 110 ansatte i selskapet, og usikkerheten i staben er stor.

- Jeg prøver å forklare mine ansatte at de må ha litt is i magen, for dette må gjøres ordentlig. Dette handler om framtida, og hele dette prosjektet er til for å forberede oss på den tøffere situasjonen vi kommer til å møte i landbruket, sier Hveem.

Selv om diskusjonene og forhandlingene allerede har pågått en stund, er det ingenting på nåværende tidspunkt som er klart, og det kommer trolig til å ta lang tid før alt er ferdig spikret.

- Det er riktig at kartet er tegnet, men det for tidlig å si hvordan detaljene blir. Det er viktig å ha fart i denne prosessen, men samtidig gjøre dette på en riktig og god måte, sier Christian Rafn Schmidt, administrerende direktør i Lantmännen Maskin AS.

Fortsetter som før i Trøndelag

Etter at Lantmännen Maskin i flere år hadde tapt penger på sin virksomhet i Trøndelag, ble datterselskapet Lantmännen Maskin Midt-Norge i fjor slått sammen med deres andre datterselskap, Akershus Traktor. Når nyheten i går ble sluppet, om at Lantmännen Maskin AS trolig blir avviklet som importselskap i Norge, tror Hveem at flere har mistolket denne nyheten til at Lantmännen legger ned i Trøndelag.

- I Trøndelag er ikke Akershus Traktor noe kjent navn, etter at vi i flere år har lagt ressurser i å markedsføre Lantmännen Maskin-navnet der oppe. Det som imidlertid er viktig å si er at intensjonen er at alle våre avdelinger, også de i Trøndelag, skal være med videre. Det var jo litt av intensjonen ettersom Lantmännen skal fortsette som eier, sier Hveem.

- Kanskje vi må sette oss ned sammen med et Eik-senter, og se hva kan vi få til sammen. Det er store lokale forskjeller, og vi ligger kanskje vegg i vegg noen steder. Det er mange ting som er litt vanskelig her.

En langvarig prosess

For direktørene Christian Rafn Schmidt og Trond Kjempekjenn er det framover en prioritert oppgave å snakke med forhandlere på begge sider.

- For å bygge det kartet som sikrer best mulig distribusjon av Agco-produkter, vil vi kontakte forhandler for forhandler for å diskutere videre framtid i ukene som kommer. Jeg er med som døråpner, men blir jo mindre og mindre viktig i denne sammenheng, sier Rafn Schmidt.

Spente forhandlere kan imidlertid ikke være 100 prosent sikre på at de får være med videre hos Eikmaskin, og dette gjelder både dagens Eik-forhandlere, Akershus Traktor og de frittstående Lantmännen-forhandlerne.

- Noen vil ikke få tilbud, sånn er det. Noen vil bli MF, noen vil bli Fendt og noen vil bli Valtra og Fendt. Poenget er at det må være lønnsomt å drive, i et totalmarked med 70 traktorer kan vi ikke ha tre forhandlere for hvert av merkene, fortsetter Rafn Scmidt.

Fra første møte der man snakker om framtid og konsept, til der man har signert franchise-kontrakt, det kan det i følge direktøren ta lang tid.

- Det ser vi jo i Sverige, med Söderberg & Haak. Sånn ser jeg for meg det blir i Norge og.

Annonse

ALT OM LANTMÄNNEN MASKINS NORGES-EXIT:

VIDEOKOMMENTAR: Dette er Lantmännen-saken

Claas ut av Lantmännen Maskin

Valtra går over til Eikmaskin

Valtra og Fendt i sammen

Derfor gifter Lantmännen seg med Agco

Akershus Traktor blir en del av Eik-kjeden

Motsatt vei for Claas i Finland

Ingen dialog mellom HCP og Claas

SE VIDEOINTERVJU MED DE SENTRALE AKTØRENE:

Christian Rafn Schmidt - adm. dir. Lantmännen Maskin AS

Trond Kjempekjenn - adm. dir. Eikmaskin AS

Christian Devantier - direktør for distribusjon for AGCOs produkter i Norden og Baltikum

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin