Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

ABS-bremser blir standard for Gigants høyhastighetshengere

Nils A. Mørk Maskin har lyttet til kundenes ønsker.

Gigant legger nå inn ABS-bremser som standardspesifikasjon for sine høyhastighetsmodeller GD HS og GLL HS. (Foto: Sparingen AS)
Gigant legger nå inn ABS-bremser som standardspesifikasjon for sine høyhastighetsmodeller GD HS og GLL HS. (Foto: Sparingen AS)

Blokkeringsfrie bremser (ABS) har tidligere vært tilleggsutstyr til Nils A. Mørk Maskins egenproduserte hengermerke Gigant, men fra i år blir slike bremser standard for høyhastighetshengerne.

– Maskinentreprenører og brukere setter stadig økte krav til sikkerhet og førerkomfort, og når vi nå innfører ABS-bremser som standard, viser vi at vi lytter til bransjens ønsker, sier Hans Anton Mørk til traktor.no.

Trenger ikke ABS på traktor

ABS-bremser gjør føreren i stand til å oppnå optimal bremseffekt i nødsituasjoner, uten at hengeren mister retningsstabilitet og styrbarhet. Elektronikken hindrer at hjulene på hengeren låses og sklir på underlaget, uansett hvor glatt veibanen er.

– ABS-systemet kombinerer optimal og mykere bremseeffekt uavhengig av vekta på hengeren. Ved kjørehastighet lavere en 5 km/t koples ABS-reguleringen ut, men vanlig bremsefunksjon opprettholdes, forklarer Mørk.

ABS-bremsene på Gigant-hengerne fungerer for øvrig helt uavhengig av om traktoren er utstyrt med ABS-bremser eller ikke.

– Så lenge du har luft på traktoren, fungerer det på helt normal måte. Før kunne du ha ABS-bremser på en lastebilhenger, etter en lastebil uten ABS. Dette er det samme konseptet.

En håndfull ute i markedet

Akslingene Mørk kjøper fra ADR og FAB er allerede klargjort for ABS-bremser, så det eneste ekstra som monteres på Gigant-fabrikken i Litauen er en styringsboks. Å krysse av for ABS kostet tidligere 10 000 kroner, men nå blir det altså standard på Gigant GD HS dumperhengere og Gigant GLL HS maskinhengere.

Annonse

– Jeg har tatt valget på grunn av en del etterspørsel i fjor. Tidligere har vi solgt én henger nå og da, men i fjor solgte vi 5-6 store hengere med ABS, og fra disse kundene har vi fått gode tilbakemeldinger, sier Mørk, som nå håper at hengermerket skal styrke seg ytterligere i konkurransen mot Foss-Eik og Bailey, som begge er utpekt som hovedkonkurrenter.

RELATERTE SAKER:

Ny lettdumper fra Gigant

JCBs nye 8000-serie har landet i Norge

Rekordsalg i anleggsmaskinbransjen

Orkel ned fra tronen, Weckman og Foss-Eik forbi

Neste artikkel

Akershus Traktor blir forhandler av Gigant traktorhengere