Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

A-K maskiner tapte 86 millioner i 2014

Svak krone og svikt i traktorsalget får skylda.

Traktorsvikt: En av landets største traktorforhandlere, A-K maskiner, gikk på en smell i fjor. Underskuddet før skatt ble på 86 millioner kroner. Fire avdelingar er avvikla og 80 ansatte er borte som en del av snuoperasjonen, forteller administrerende direktør Gunnar Thorud til Nationen. (Foto: Espen Syljuåsen)
Traktorsvikt: En av landets største traktorforhandlere, A-K maskiner, gikk på en smell i fjor. Underskuddet før skatt ble på 86 millioner kroner. Fire avdelingar er avvikla og 80 ansatte er borte som en del av snuoperasjonen, forteller administrerende direktør Gunnar Thorud til Nationen. (Foto: Espen Syljuåsen)

En av landets største traktorforhandlere, A-K maskiner AS, fikk i fjor et underskudd før skatt på hele 86,2 millioner kroner. Det viser regnskapstallene som nylig er offentliggjort, skriver nationen.no.

Bare i løpet av de to siste årene har traktorimportøren tapt over 100 millioner kroner. Det fører til at eierne gjennom Bertel O. Steen Invest skyter inn 75 millioner kroner i selskapet. Til avisa sier administrerende direktør Gunnar Thorud at det er gjennomført store endringer for å snu utviklinga.

– Vi er definitivt skuffa over resultatet. Det siste halvannet året har vært svært krevende. Traktormarkedet har falt og innkjøpskostnadene har økt dramatisk. Vi har gjort mange grep for å bedre basisen i selskapet, men den tøffe konkurransesituasjonen tillater oss ikke å øke prisene i takt med innkjøpskostnadene, sier Thorud.

LES OGSÅ: 14 spørsmål og svar med Gunnar Thorud

Færre avdelinger og ansatte

Tallet på ansatte er på vel halvannet år kutta fra 330 til 250 personer, foruten de godt og vel 100 som er ansatte hos selvstendige forhandlere. Avdelingene ved Seljord, Rudshøgda, Fagernes og Vik i Sogn er lagt ned. A-K står nå igjen med 24 egeneide avdelinger av totalt 41 tilknytta avdelinger.

– I tillegg rendyrker vi profilen og rydder i porteføljen. Vi skal bli mer effektive og vi har redusert varebeholdninga vår kraftig. I sum er det mange tiltak som skal bidra til å snu utviklinga, sier Thorud til nationen.no.

LES OGSÅ: Nye ansikter på plass hos A-K

Annonse

Han sier de begynner å se resultatforbedringer.

– Vi regner ikke med at det blir pluss i år heller, men vi regner med et plussresultat neste år, sier han.

Pløyer inn mer penger

Bertel O. Steen Agri AS, som eier A-K maskiner AS, fikk i fjor et resultat før skatt på minus 143,5 millioner kroner. Administrerende direktør Leif Holst-Liæker forteller at de vurderer at det vil ta litt tid før resultatene i de underliggende selskapene kommer på et akseptabelt nivå.

– Derfor valgte vi å skrive ned verdien på aksjene i disse selskapene tilsvarende bokførte verdier, skriv han i en epost til Nationen.

A-K maskiner AS og Bertel O. Steen Agri AS er til sammen tilført 125 millioner kroner av eierne gjennom Bertel O. Steen Invest, ifølge Holst-Liæker. Det mener han sørger for at selskapa har den soliditeten de bør ha. Han kaller den siste tida for krevende, men skriv at situasjonen er under kontroll og at resultatutviklinga er positiv.

– De grepene som har blitt gjennomført i 2014 og 2015 mener vi legger fundamentet for en mer robust og solid drift inn i de kommende årene. Samtidig ser vi at bransjen har behov for å effektiviseres og at dette er en prosess som vil pågå over flere år framover, skriver han.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin