Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

6R med 300 hestekrefter?

Bilder av ny John Deere-modell sprer seg på nett.

Denne rekka av John Deere-traktorer får trolig selskap av en én eller flere nye modeller, om ryktene som nå spres på nettet viser seg å være sanne. (Foto: Espen Syljuåsen)
Denne rekka av John Deere-traktorer får trolig selskap av en én eller flere nye modeller, om ryktene som nå spres på nettet viser seg å være sanne. (Foto: Espen Syljuåsen)

En trofast Traktor-leser og svoren John Deere-entusiast har tipset oss om noen svært interessante bilder som nå sprer seg i diverse debattforum på nett. Etter bildene å dømme er John Deere i ferd med å utvikle en ny og større modell av sin 6R-serie.

Tosifret antall 6R-modeller?

Dagens 6R-serie består av ni modeller fra 110 til 215 hestekrefter, eller 130 til 259 hestekrefter om man regner med ekstraeffekten som tas ut ved elektronisk motorstyring. Samtlige modeller har nå blitt oppgradert med motorer som overholder Stage IV, blant annet ved hjelp av adblue-tilsetning. Introduksjonen av rensevæska var i manges øyne et nederlag for John Deere, som i flere år brukte mange markedsføringskroner på «Diesel Only».

– Vi venta så lenge som vi kunne, og har i dag blant det laveste forbruket, kun 2-3 prosent, argumenterer produktsjef Gjermund Tømte hos Felleskjøpet Agri.

Testingen av de første traktorene med adblue ble forsøkt holdt hemmelig, men i april 2014 kunne vi imidlertid her på traktor.no avsløre at en prototype ble testet her i Norge. Ikke uventet ble saken godt lest, fem måneder før traktormodellene 6175R, 6195R og 6215R offisielt ble lansert.

Sterk og kompakt

Toppmodellen i 6R-serien, 6215R, er den største modellen som produseres i Mannheim-fabrikken i dag, mens de større seriene 7R og 8R har sin opprinnelse i John Deeres hjemland. Det europeiske traktormarkedet har imidlertid utviklet seg i en retning der flere og flere ønsker sterke, men kompakte traktorer – noe blant annet CNH har respondert på ved introduksjonen av Case IH Optum og New Holland T7 HD. CNH-traktorene med henholdsvis 288 og 313 hestekrefter under panseret.

VIDEO: Case IH «Optum-aliserer» sortimentet

Hva man legger i begrepet «sterk og kompakt» er for øvrig et interessant spørsmål. Vår oversikt over modeller fra 240 til 340 hestekrefter viser at det er lite som skiller de ulike merkene når det kommer til akselavstand, men på vekt er det større forskjeller. Vi gjør imidlertid oppmerksom på at oppgitte vekter kan varierer fra merke til merke, og at tallene derfor ikke er direkte sammenlignbare. Men de er det beste vi har.

VIDEO: Trylleformlene for lavt dieselforbruk

Multifunksjonsspak

John Deeres 6215R har en maks effekt på 255 hestekrefter, en akselavstand på 2,80 meter samt en oppgitt egenvekt på 8 500 kilo. Storebrødrene i 7R-serien har en akselavstand på 2,92 meter, og står oppgitt fra 10 880 til 11 326 kilo.

LES OGSÅ: John Deere 7R setter drivstoffrekord

Det som trolig blir en ny og større 6R-modell, bygd i Mannheim, vil plassere seg et sted i mellom. 6R-modellene har ramme, mens John Deeres større traktorer bygges uten. Den lille informasjonen vi har funnet i tillegg til bildene tilsier at også den eller de kommende modellene bygges på ramme, og har nær identisk utseende som dagens 6R-modeller.

Annonse

Tyske Profi har trykket disse leserbildene, med ganske så delikat informasjon i teksten under.

Det tyske magasinet Profi har trykket bilder fra en leser, der flere interessante detaljer kommer fram. Typebetegnelsen indikerer at traktoren har fått navnet 6250R, og gitt at man som med 6215 gir traktoren 40-50 hestekrefter mer enn modellbetegnelsen angir i maks effekt, nærmer traktoren seg 300 hestekrefter.

Samtidig er det åpenbart mer enn bare effekten det gjøres noe med. På høyre side er det ny trapp, og på venstre side sitter et nytt luftinntak. Bildet viser også tydelig at traktoren har ny framaksel med fjøring, og inne i hytta hevder Profi-leseren å ha sett en splitter ny multifunksjonsspak.

Bildet av en John Deere med 6R-utseende, men med tydelige endringer på framaksel og luftinntak, underbygger at det er 6R-nyheter på vei.

Vi gleder oss til å få vite mer om traktoren, men per dags dato har verken John Deere eller Felleskjøpet noen kommentarer.

– Vi vet det skjer noe, men hva og når kjenner jeg ikke til, sier produktsjef Gjermund Tømte hos Felleskjøpet Agri.

VIDEO: Vi prøvekjører John Deere 6215R

LES OGSÅ: John Deere oppgraderer resten av 6R-serien

LES OGSÅ: Første 6R med adblue

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin