Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

100 år med Krampe

Feirer selskaps-jubileet med serie av spesialtilhengere.

Familieselskap: Robin (t.v.) og August Krampe er dagens ledere av det hundre år gamle familieselskapet. Her foran jubileumsutgaven av modellen Big Body 540. Foto: Produsenten
Familieselskap: Robin (t.v.) og August Krampe er dagens ledere av det hundre år gamle familieselskapet. Her foran jubileumsutgaven av modellen Big Body 540. Foto: Produsenten

Det tyske familieselskapet Krampe, som i dag er mest kjent for sin produksjon av traktortilhengere, feirer i år 100 år. Ifølge bedriftens egne nettsider startet produksjonen av tilhengere så sent som i 1983, men selskapet har altså eksistert siden 1918.

Elektrisitet og hestesko

Familiebedriften Krampe ble stiftet som Krampe Electro av August Krampe, og leverte løsninger for å forsyne omkringliggende gårdsbruk med elektrisitet. Som en sidegeskjeft til dette ble det i 1921 bygget ei smie, der man blant annet produserte hestesko. Fra denne smia utviklet selskapet seg videre innen landbruksbransjen.

Blant annet hadde de salg av Fahr-traktorer, og senere også en periode med John Deere. I Krampes egen fremstilling av historien kan vi lese at de i Fahr-perioden rett etter andre verdenskrig tilbød traktor-opplæring til bønder. I denne perioden forsynte de også de lokale bøndene, samt det lokale brannvesenet, med drivstoff fra sin tre tusen liters dieseltank.

Annonse

Feirer med spesialtilhengere

For å feire det store jubileet har Krampe plukket ut modellene HP 20, Big Body 540 og Big Body 750 til et spesielt stunt. Til sammen hundre tilhengere av disse tre modellene blir lakkert svarte, og blir pyntet med 100-års-dekaler, samt at de utstyres med Krampes egne høysikkerhets-pakke. Hver tilhenger får også et ekstra nummerskilt, der tall mellom 1 og 100 blir preget inn. På den måten vet man hvilken tilhenger i den eksklusive rekka man drar rundt på. Også modellprodusenten Siku har kastet seg på feiringen. De lager en serie på tusen eksemplarer av jubileumsutgaven av HP 20, i skala 1:50.

Hundre år etter at August Krampe etablerte elektroselskapet sitt, er det fortsatt i familiens eie. I 1968 tok grunnleggerens bror, Ernst Krampe, over selskapet, og det er hans sønn og barnebarn, August og Robin, som styrer skuta i dag.

Neste artikkel

Walterscheid lanserer toppstag med demping og flytfunksjon