Det amerikanske veteranshowet Half Century of Progress Show i staten Illinois har blitt kjent for sine traktoroppvisninger. Arrangementet har utvikla seg til å bli en fest for folk som elsker å se eksosskyene drive over horisonten. Traktorene kjøres både på jordet og med asfalt under dekkene, på den tidligere militære flyplassen Rantoul.

Rite 750 Earthquake

  • Årsmodell: 1984
  • Motor: Detroit V12, to-takts diesel med dobbel turbo
  • Motoreffekt: 850 hk
  • Transmisjon: Allison automat
  • Vekt: 28 000 kilo

Inne i flyplassens hangarer står det lagra en monstermaskin av de sjeldne. Brødrene Ryan og Rob Randall driver en forretning med brukte traktorer og redskaper fra hele verden, sammen med faren Lee. Av og til kommer de over noe riktig spesielt. Monstertraktoren Rite 750 kjøpte de i 2010 fra en gård i staten Oregon. Hvert annet år slipper brødrene Randall fra Holgate Ohio de ville kreftene løs for publikum. Den 850 hestekrefters sterke traktoren får vise sine muskler foran en enorm, 20-skjærs semiplog, som faktisk er spesialbygget for den gule kraftpakka av den lokale gårdbrukeren, Mike Whalen.

– Plogen er satt sammen av to standard semiploger fra International Harvester, over ei spesialbygd ramme. Plogen kan betjenes både fra førersetet i traktoren og utvendig av en hjelpemann. Det er gjort slik av hensyn til publikums sikkerhet, forteller den dyktige konstruktøren.

Rob Randall og faren Lee holder nå på med sin gamle John Deere 8020, som også skal delta i pløyinga. Bak stiller en Big Bud og en Steiger seg i den mektige rekka.

– Dette er et sjeldent syn, sjøl på den amerikanske prærien, gliser Rob.

En tjukk blanding av støv og kullsort eksos farger himmelen da traktorene slipper kref­tene løs i den tørre jorda. Den enorme, to-takts dieselmaskina fra Detriot brøler på skyhøyt turtall, og bakken rister. Rite-traktoren med sine 850 hestekrefter og ei egenvekt på 28 tonn trekker de 20 plogskjærene som en lek. Hakk i hæl kommer de andre ikoniske trak­torene, som hver på sin måte har skrevet seg inn i den amerikanske landbrukshistorien.

Big Bud er et kjent navn for de fleste med en gjennomsnittlig interesse for traktor. Præriestaten Montana har lang tradisjon for for gedigne trekkmonstre, som er i stand til å skape lokale jordskjelv. Den mest kjente er Big Buds modell 747, med vanvittige 2010 hestekrefter under panseret.

Monstertraktoren Big Bud er et resultat av John Deeres oppkjøp av traktorprodusenten Wagner. John Deere slet med å vinne tillit hos kornbøndene i området, som sverga til Wagner. På denne måten oppsto konseptet Big Bud i Havre Montana. Traktoren appellerte til den tidligere Wagner-kunden, og et anselig antall rulla ut fra fabrikken, før produksjonen opphørte i 1982.

Rite er derimot et navn som ikke vekker de helt samme assosiasjonene, sjøl om trak­toren er bygd kun et steinkast unna Big Bud-fabrikken i Montana. Dave Curtis starta i 1973 opp en liten, mekanisk bedrift hvor bøndene kunne bestille skreddersydde traktorer etter egne preferanser. Rite-traktoren bygde på standard komponenter, sammensatt på en slik måte at de imøtekom den enkelte kundes krav og ønsker. Rite-traktorens grunnkonstruksjon har mye til felles med Big Buds siste modellserier, med rammestyring, automatisk transmisjon og dieselmotorer fra enten Cummins eller Detroit.

– Det sies at Rite er første produsent som introduserte automatisk powershift som trans­misjonsalternativ på denne typen traktorer. Førerhuset er også konstruert av Dave Curtis og kan vippes bakover for enkel service, forteller Randall-brødrene.

Totalt ble det bare produsert 38 Rite-traktorer, derav kun to av modell 750. De aller fleste er i aktiv bruk den dag i dag. Kallenavnet Earthquake skal Randalls traktor ha fått lenge før de kjøpte den, og det kan derfor godt være at produsenten solgte den under dette navnet, sjøl om den offisielle modellbetegnelsen er Rite 750

Randall-brødrene forteller at de ikke har planer om å sette monstertraktoren i daglig drift.

– Årsaken til at vi kjøpte traktoren, er kort og godt fordi den er såpass sjelden. Vi har tidvis brukt den hjemme på gården, men den egner seg best som utstillingsmaskin. Vi viste den fram her på Rantoul under Half Century of Progress Show for første gang i 2013. Folk simpelten elsker den, forteller eierne i ekstase.

– Om alt går etter planen, vil traktoren vises for publikum igjen om to år under Half Century of Progress Show i august 2021, avslutter Randall.