Mye har skjedd siden Massey Ferguson var med å mekanisere landbruket rett etter krigen, med sin legendariske Gråtass. Modeller som MF 35, MF 135 og 90-tallets store slager, MF 300-serien, har befestet merkets posisjon i markedet med sine salgstall. De siste 20 årene har traktorene generelt blitt veldig mye større, men det er fortsatt en del kunder som ikke vil ha, eller kan nyttiggjøre seg traktorer på 150 hestekrefter eller mer. For disse er Massey Ferguson et godt alternativ, med sin oppgraderte 4700 M-serie. Denne traktoren konkurrer blant annet med Massey Ferguson sin egen MF 3700-serie, som er en mer påkostet og avansert traktorserie.

Oppgradert kjenning

Prøvetraktoren denne gang er en Massey Ferguson 4710 M på 100 hestekrefter. 4700 M-serien består nå av tre modeller, på 82, 92 og 100 hestekrefter. Traktoren sikter seg ikke inn mot kunder på de største brukene, men vil kanskje være et godt alternativ der plassen er begrenset, eller der man rett og slett ikke har behov for alle finessene mange større eller mer avanserte traktorer er utstyrt med. Lav høyde gir tilgang til bygninger som mange større traktorer sliter med å komme inn i også. Selv om traktoren er liten og kompakt, er den utstyrt med kløtsjfritt vendegir, aircondition, knappekløtsj og elektronisk styrt trepunktsløft.

Tradisjonene lever

Oppgraderte MF 4710 M oppleves som en typisk Massey Ferguson. Den framstår som veldig kompakt i fasongen, og med et stort førerhus. Lånetraktoren var utstyrt med Trelleborg TM-800-dekk, i dimensjonene 440/65R24 foran og 540/65R34 bak. Dekkene er neppe av det rimeligste og er av de største traktoren har plass til. De er svært komfortable å kjøre på. Vi opplevde at dekkene ga godt grep, også under jordarbeiding, med duvende, myk gange på jordet. De setter lite spor, selv ved aggressiv svinging på eng.

Førermiljøet

MF 4700 M kan leveres med eller uten førerhytte. I Norge er vel nye traktorer i denne størrelsen uten førerhytte, et relativt uvanlig syn. Hytta på 4700-serien er stor, faktisk så stor at den ser litt snål ut i proposjonene. Innvendig gir dette en romslig arbeidsplass. Dørene åpner skikkelig opp, og innsteget er lavt og praktisk i bruk. Trappa på høyre side hektes opp og inntil traktoren når den ikke er i bruk, og felles automatisk ned når døren åpner. Smart! Eksosrøret er plassert ved høyre hyttestolpe, godt ute av veien.

Traktorhytta har mye glass, og det er svært god sikt i alle retninger. Et takvindu slipper inn lys og bidrar til sikt opp og fram. Det er svært bra med oppbevaringsrom i hytta, fra små koppholdere og smårom, til et gedigent oppbevaringrom på venstre side av føreren og en fin nettinglomme nede på skjermen.

MF 4710 M var utstyrt med et Grammer luftfjæret førersete. Dette ga svært god komfort. Traktoren var også utstyrt med passasjersete, som aldri blir spesielt behagelig på så små traktorer, men det var helt greit så lenge underlaget man kjører på er flatt. Forskriftsmessig setebelte er selvsagt på plass i begge setene.

Testtraktoren var utstyrt med aircondtion, som fikk prøvd seg på varme vårdager. De store glassflatene hytta er utstyrt med, gjør det helt nødvendig med et bra luftkjølingsanlegg, og dette likte vi godt.

Støy var punktet testpilotene diskuterte mest, og her var det litt delte meninger. Motorstøyen er isolert bort, og dette arbeidet var svært grundig utført, så motoren hører man lite til. På samme måte er støy fra redskaper bak dempet veldig godt. Selv ikke tromling på til dels ganske steinete åker, ga sjenerende skramling inne i førerhytta. Vi syntes likevel at det var litt støy fra transmisjonen eller hydraulikken på traktoren i enkelte turtallsområder. Spesielt med kraftuttaket i drift var den hørbar. Vi har ikke kjørt den forrige generasjonen MF 4700 og vet derfor ikke om dette har sammenheng med innføringa av den nye Dyna-2-girkassa eller ikke. I sum opplevdes traktoren som støysvak, målt mot den klassen den hører hjemme i.

Motoren

Traktoren er utstyrt med Agco sin velkjente motor på 3,3 liter. Motoren har common rail, den har selvsagt turbolader, samt DPF (dieselpartikkelfilter) og benytter AdBlue for å klare avgasskravene i Stage V. Den tresylindrede motoren gir en litt knatrete lyd når den startes opp og er kald, men når den er driftsvarm, går den svært stille og behagelig. På jordet må du nesten helt innpå folk før de hører at traktoren kommer kjørende. Motoren oppleves som svært sterk og seig, og gjør traktoren veldig kjørbar. I praksis tok vi oss selv i å kjøre på unødvendig høyt turtall flere ganger. Ved å gire opp og slippe ned turtallet, sparer man drivstoff. Med 365 Nm dreiemoment ved lave 1 500 o/min har motoren gode seigdragingsegenskaper.

Dyna-2-transmisjonen

Den store nyheten på oppgraderte 4700 M, er muligheten for å velge Dyna-2-transmisjon. Denne transmisjonen består av seks hovedgir, fordelt på to grupper. Videre har den elektrohydraulisk kløtsjfritt vendegir, samt et hurtiggir plassert på hovedgirspaken. Der finner du også bryter for knappekløtsjen. Du har mulighet til å justere vendegiret etter hvor aggressivt det skal ta, ved en vriknott ved siden av vendegirspaken. Dette fungerer veldig bra.

Generelt oppleves transmisjonen som lettbetjent. Traktorens knappekløtsj er veldig enkel i bruk, men kløtsjpedalen er så bra plassert, at vi ikke helt ser vitsen. Da er brems-for-kløtsj en mye smartere løsning, der du i praksis frir ut kløtsjen når bremsepedalen trykkes inn. For vår kjøring var ikke denne i bruk, men til lasterkjøring er det helt genialt. Dyna-2-transmisjonen er også utstyrt med speedmatching. Vi ser ikke helt poenget med denne funksjonen, så lenge hurtiggiret bare har to trinn. Til annen kjøring enn vi testet traktoren i, kan det være mer nyttig, for eksempel ved transportkjøring.

Traktoren oppnår 41,7 km/t ved et ECO-turtall på 1 865 o/min. Selv i denne hastigheten oppleves traktoren som komfortabel, til tross for mangel på hytte og framakselfjæring. Lavt turtall er bra for støy og dieselforbruk, og siden traktoren har en bra motor, som har et godt dreiemoment, er den seig når den har fått opp farta. Vektreglene er en større utfordring ved transportkjøring enn effekten, men det er ikke MF sin feil. Hele poenget med små og kompakte traktorer er at de er lette, og det gir noen begrensninger også.

En enklere transmisjon uten hurtiggir er også tilgjengelig. Du kan da velge mellom mekanisk eller kløtsjfritt vendegir.

Elektronisk hydraulikk også for småtraktorer

Massey Ferguson bruker nå elektronisk hydraulikk også på sine minste serier av landbrukstraktorer. Traktoren som vi prøvde, hadde tre dobbeltvirkende, eksterne ventiler bak. De mekaniske spakene er greit plassert og har låsing i de ulike posisjonene, inkludert flyt. Traktoren kan avgi hele 65 liter per minutt til ekstern hydraulikk, noe som må sies å være bra i denne klassen. Trepunktsløft og tilkoblet redskap oppleves som svært responsive og kvikke. Løftekapasiteten er oppgitt til 3 000 kilo, og traktoren er utstyrt med fanghaker i trekkstengene som standard. Traktoren har avvatring på begge trekkstengene. Den har også utvendig justering av løftearmene på begge skjermene, med trykknapper. Traktoren er utstyrt med en vanlig krok for tilhenger, og landbruksdrag følger også med.

Utstyr

Traktoren vi prøvekjørte, var som nevnt utstyrt med braketter og sentral for frontlaster, men ikke selve lasteren. Den mekaniske spaken er lang, men greit nok plassert. Bremseventil både for gammeldags én-krets og moderne to-krets var på plass. Traktoren var utstyrt med standard belysning, med to halogenkastere bak. Den burde hatt to arbeidslys på skjermene også, for med to lamper er det vanskelig å få en god nok fordeling av lyset. Det er uansett en bagatell. Framover var belysninga tilstrekkelig. To rotorlamper for varsling var montert. Traktoren har gode, brede framskjermer. Takvinduet er ekstrautstyr, noe vår traktor hadde.

I praktisk bruk

Vi kjørte traktoren cirka 10–15 timer i variert arbeid, med fire ulike førere. Da traktoren ble tatt i bruk, hadde den gått om lag fem timer og var i praksis helt ny. Av oppgaver vi benyttet traktoren til, var litt tilhengertrekking av en sekstonns tilhenger, harving med en 2,9 meters Potila-harv, spredning av kunstgjødsel med en Amazone ZA-F kunstgjødselspreder, samt tromling med en 6,2 meters Väderstad trommel på 2,5 tonn. Vi syntes traktoren taklet disse typiske oppgavene på et mindre gårdsbruk svært bra.

Girkassa fungerte veldig bra i samarbeid med motoren. De seks hovedgirene i lavserien blir i praksis å betrakte som arbeidsgir for variert arbeid. Hurtiggiret gir mulighet for en enkel hastighetsjustering. Siden motoren er svært seig, savnet vi egentlig aldri flere hurtiggir. Det har selvsagt også sammenheng med hvilke oppgaver traktoren brukes til. Knappekløtsjen fungerer bra, men pedalen er også blant de beste vi har prøvd.

Sikten fra førersetet er bra, og man har 360-graders sikt, til tross for at hytta har seks stolper og ikke fire, som blir mer og mer vanlig. Panseret er nedrundet, og selv om det er litt bredt, er sikten svært god. Traktoren som vi prøvde, hadde dessverre ikke frontlaster, kun fundamenter og sentral. Sikt både til redskapsmontering og ikke minst trekkrok er bra.

Traktoren er relativt lett, med sine 3 950 kilo i egenvekt. Med oppgitt totalvekt på 6 500 kilo, betyr det at du kan trekke maksimalt 9 750 kilo på tilhenger. Effektregelen gjør at en maksimal vogntogvekt på 13,3 tonn, er lovlig for den kompakte Massey Fergusonen, så det er vektregelen som stopper den først. Med en grei vektoverføring vil en vanlig åttetonns henger kunne benyttes lovlig på veg.

Oppsummering

Vi er helt sikre på at den oppgraderte MF 4700 M vil finne sine kunder i Norge. Traktorer i denne effektklassen gir lavere investerings-, vedlikeholds- og driftskostnader, og de har blant de laveste verditapene over tid.

Massey Ferguson har et godt navn, en velutbygget organisasjon og en svært god annen- og tredjehåndsverdi. Motoren er velprøvd, og siden dette er andregenerasjonen av 4700-serien, bør barnesykdommene være luket bort. Dyna-2-transmisjonen tilfører det enkelte følte at traktorserien manglet, nemlig hurtigggir. Serviceintervaller på 600 timer for motor og 2 400 timer for transmisjon gir lave eierkostnader.

At traktoren har lav bakkeklaring til tross for 34-tommmers bakdekk, er noe den deler med de fleste andre traktorer som er på markedet i dag.

Pluss

Svært smidig og sterk motor

Oversiktlig og lettbetjent

Romslig hytte

Fin girkasse

Minus

Litt transmisjons- og hydraulikkstøy

Lav bakkeklaring gjør den mindre egnet til skogsarbeid

MF 4710 M

  • Motor: Agco Power HD33
  • Motoreffekt: 100 hk
  • Maks. dreiemoment: 365 Nm
  • Transmisjon: Massey Ferguson, seks hovedgir synkronisert, to grupper med hurtiggir 24/24
  • Hydraulikkapasitet: 65 liter/min
  • Hydraulikkuttak: Tre dobbeltvirkende (to dobbeltvirkende er standard )
  • Løftekapasitet bak: 3 000 kilo
  • Kraftuttak: 540/540E
  • Dekk foran: 440/65R24 Trelleborg
  • Dekk bak: 540/65R34 Trelleborg
  • Akselavstand: 2 250 millimeter
  • Drivstofftank: 125 liter
  • AdBlue: 15 liter
  • Vekt: 3 950 kilo (driftsvekt, uten fører/ekstrautstyr)
  • Støynivå: 73 dB (A)
  • Serviceintervall, motorolje: 600 timer
  • Serviceintervall transmisjons-/hydraulikkolje: 2 400 timer
  • Pris testtraktor: 550 000 kroner (Eik-kampanje)
  • Pris ren traktor: fra 440 000 kroner (Eik-kampanje)