Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

JCB har ikke funnet noen erstatter for Lena Maskin

Men Rosendal Maskin kan midlertidig selge Fastrac.

JCB står i disse dager uten fast norsk importør av sine Fastrac-traktorer. Importøren av JCBs anleggmaskiner, Rosendal Maskin, har imidlertid fått en midlertidig tillatelse til å selge, noe de allerede har benyttet ved eksempelvis selge et eksemplar av nykommeren 8330 til Feiring Bruk. Avbildet traktor er lillebror 4220. (Foto: Espen Syljuåsen)
JCB står i disse dager uten fast norsk importør av sine Fastrac-traktorer. Importøren av JCBs anleggmaskiner, Rosendal Maskin, har imidlertid fått en midlertidig tillatelse til å selge, noe de allerede har benyttet ved eksempelvis selge et eksemplar av nykommeren 8330 til Feiring Bruk. Avbildet traktor er lillebror 4220. (Foto: Espen Syljuåsen)

Lena Maskin var inntil nylig eneimportør av JCB produktsortiment innenfor landbrukssegmentet. Da den tradisjonsrike Toten-bedriften ble kjøpt av Danish Agro, og meldte overgang til Claas, ble JCB stående uten importør. Et halvt år etter nevnte oppkjøp, er det fortsatt ikke avklart hva som skjer.

Kan selge Fastrac midlertidig

En midlertidig løsning for salg av JCB Fastrac er imidlertid på plass. Dagens importør av JCB sine anleggsmaskiner, Rosendal Maskin, har nemlig fått en åpning for å tilby de raske traktorene.

– Vi har mulighet til å selge Fastrac i en periode, fram til ny aktør er på plass, forteller daglig leder Ole Marius Rosendal til Traktor.

De er blant aktørene som nå er i dialog med JCB, og selv om Rosendal forteller at de godt kunne tenke seg å få inn det han omtaler som nisjeprodukter - grunnet det begrensede antallet solgte traktorer per år, framhever han at ingenting er avklart.

10 år som JCB-importør

I nabokommunen Spydeberg sitter en annen erfaren JCB-mann og håper også på å trekke det lengste strået.

– Jeg har snakka med dem, det har jeg gjort. Dem har vel gitt seg selv frist til våren, på å skaffe en ny importør, forteller Hans Anton Mørk.

Han har overtatt daglig leder-rollen etter sin far, som gjennom firmaet Nils A. Mørk Maskin AS startet som JCB-importør i 2001. Gjennom ti år var de godt synlige og gjorde mye for å gjøre Fastrac-traktoren kjent i Norge.

I 2010 fikk de imidlertid selskap av Lena Maskin som parallell-importør, og sammen delte de landet i mellom seg. Lena fikk ansvar for Buskerud, Hedmark, Sør- og Nord-Trøndelag samt Nordland. Resten av landet skulle Nils A. Mørk Maskin ta hånd om.

I samme moment mistet tidligere nevnte Rosendal Maskin importen av JCBs kompaktlastere og hjullastere rettet mot landbruket, et sortiment som Lena Maskin da tok over.

Hans Anton Mørk og Nils A. Mørk Maskin har mangeårig erfaring med salg av både nye og brukte JCB Fastrac. Mørk anslår det i dag går et sted mellom 300 og 400 slike traktorer i Norge. (Foto: Espen Syljuåsen)

Norske typegodkjenninger

I 2011 feiret Nils A. Mørk Maskin 10-årsjubileum som JCB-importør, men feiringa ble langt fra noen opptur. Rett etter sommerferien sprakk nyheten om at Lena Maskin hadde blitt eneimportør, på bekostning av Nils A. Mørk Maskin. Situasjonen kom overraskende på Spydeberg-firmaet, og Mørk sa til pressen den gang at de skulle sende ut ytterligere kommentarer i en offisiell pressmelding. Den kom aldri.

Mørk la imidlertid ikke skjul på at det hadde vært uenigheter knyttet til vekt og spesifikasjoner på traktorene. De to importørene hadde nemlig operert med ulike spesifikasjoner og priser, noe som til slutt ble slått hardt ned på. Fem år etter oppstyret deler han sin historie med traktor.no.

– Vi hadde egne typegodkjenninger vi – på JCB i Norge. Det kosta oss en halv million å få gjennom, men det var helt nødvendig ettersom Norge er det eneste landet med 1,5-ganger-regelen på tilhengervekt, innleder Mørk.

Reglene han sikter til er kravet om at man maksimalt kan trekke med seg halvannen ganger den aktuelle vekta på traktoren. Om man får lov til å ha et tonn mer på traktoren, får man dermed lov til å trekke 1,5 tonn mer på hengeren.

Hjemmelaget chassi-plate

De unike typegodkjenningene gjaldt både 2000, 3000 og 8000-serien og gjorde at traktorkjøperne fikk oppgitt høyere aksellaster og tillatt totalvekt i vognkortet, enn det en JCB ellers ville hatt.

– Da Lena Maskin kom inn som importør ville ikke de betale for disse typegodkjenningene, og solgte heller med standardspesifikasjoner, forteller Mørk videre.

De solgte nå som da, bruktimporterte JCB-er, men da de tok inn en der serienummeret på chassi-plata var ufullstendig, ble grunnlaget for oppsigelsen lagt.

Annonse

– Traktoren mankerte et siffer i serienummeret, og det gjorde at vi ikke fikk registrert den. I tillegg kom den jo fra England og hadde andre tillatte vekter, blant annet maks tilhengervekt på 18 290 kilo som alle traktorer i England har. Vi ga beskjed til England at det var feil, tok av chassi-plata og lagde nytt i Norge. Med riktig serienummer, også endra vi til norske vekter. Bilder og dokumentasjon sendte vi til England, og ga beskjed om hva som var gjort, forteller Mørk.

SE VIDEO: Slik er JCBs nye Fastrac 4220

Registreringsstatistikken for JCB viser sterk tilbakegang, fra toppåret 2012 med 27 registrerte traktorer, til kun 3 hittil i år (per 30. november). Trolig er det mer enn importør-endringer som påvirker tallene, unge traktorsjåfører må nå nemlig ta lastebillappen for å kjøre Fastrac.

Var avtalt med JCB

Senere havnet denne traktoren i Lena Maskin sine hender, som avdekket hva som var gjort, og tipset JCB og deres advokater.

– Advokater overstyrte alt vi hadde gjort av avtaler og kommet til enighet om, så da fikk vi en kopi av forhandleravtalen, der de framhevet at chassi-plata er hellig. Giljotinen falt, og vi var ferdig som JCB-importør i august 2011, sier Hans Anton Mørk.

Nå, etter at Lena Maskin er ute av bildet, har Mørk tatt kontakt med JCB og sagt at de er interessert, men da kun i Fastrac.

– De salgbare hjullasterne og mini-maskinene for Norge selger Rosendal også, argumenterer Mørk, som daglig får telefoner fra JCB-kunder.

– JCB har en veldig streng policy på hva dem vil og hvordan ting skal være. Vi har en god historie hos JCB, til tross for oppstyret i 2011. JCB har fortalt oss at de angrer på at det ble som det ble, men at dem ikke hadde noen valg. Faktum er at vi hadde et dokument fra JCB som ga oss lov til å gjøre tester på traktoren for egen kostnad hos godkjente instanser, for å øke tillatte aksellaster og totalvekt, hevder Mørk.

I ettertid fikk også Lena Maskin de oppjusterte vektene på traktorene de importerte.

RELATERTE ARTIKLER

JCBs 4000-serie får en storebror

JCB bryter med svensk importør

Ny Fastrac åpner nye dører for JCB

Motorskifte i JCB Fastrac 3000

Lena Maskin overtar all import av JCB

Lena Maskin blir JCB-importør

Neste artikkel

Et Icon er født