Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norske teknofriker

Når det kommer til interesse for teknologi og tilleggsutstyr er norske kunder i sen særstilling.

Interessen for knapper, skjermer og tilleggsutstyr er stor hos norske traktorkunder. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)
Interessen for knapper, skjermer og tilleggsutstyr er stor hos norske traktorkunder. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

Det norske landbruksmaskinmarkedet er i en særstilling – på mange måter. Det er inntrykket jeg sitter igjen med etter fire år som landbruksjournalist. I embets medfør har jeg fått reise verden rundt for å skrive hjem om nyvinninger av ulike slag. Sist i rekken, John Deeres nye kjørespak og to nye toppmodeller i 6R-serien. Sammen med lanseringa av Fendts nye 500 S4-serie, utpeker nyhetene seg som de sakene som får det til å klø mest i fingrene hos engasjerte traktorsjeler. Det debatteres så busta fyker på de respektive «Vi som kjører …»-sidene på Facebook.

Har den og den nye funksjonen kommet? Er knappene konfigurerbare til ditt eller datt? På vegne av dere lesere spør jeg og graver så mye jeg kan, til tyske ingeniørers tidvise forundring. Flere ganger ender spørsmålet om hvorfor det ene eller andre ikke er lansert, i at de interesserte kjøperne er for få. Som regel er den lille kundegruppa det er snakk om, i stor grad norsk.

Er det norske traktoreieres faktiske behov, eller er det et topptrent og overivrig selgerkorps som sørger for dette? Eller er det rett og slett fordi den norske bonden er i en økonomisk særstilling, sammenlignet med kollegene i andre land?

Svarene er trolig en god blanding, men resultatet er uansett at flere av mine utenlandske kolleger smiler litt av opplegget, og omtaler det norske markedet som teknologi-overfokusert. «Hvem er det som kjøper en traktor til den prisen? Det kan jo bare være norske bønder», uttalte en dansk journalist og ristet på hodet.

At den nevnte traktormodellen har solgt godt i Norge, er et faktum, så dansken har vel noe rett. Av den grunn svarte jeg en av John Deeres utviklingsmedarbeidere – da han spurte hvilken nyhet av kjørespak eller den nylig lanserte 5R-serien jeg likte best – at de bør tilby den nye kjørespaken i 5125R, om man vil bli bestselger i Norge. Det kom bare et smil tilbake.

Misforstå meg rett, iveren etter ny teknologi er først og fremst positivt.

Annonse

Misforstå meg rett, iveren etter ny teknologi er først og fremst positivt. Hvem har vel ikke mer behov for automatisk seksjonsavstenging enn norske bønder? Kiler og vendeteigen utgjør gjerne 30-50 prosent av totalarealet. Spørsmålet er vel heller om man er bevisst på hva som gir en merverdi – noe man tjener mer på – og hva som ganske enkelt går på hobbybudsjettet?

Et aspekt selgerne imidlertid skal få rett i, er salgsverdien den dagen traktoren skal byttes inn. Selv om man ikke får nytte av ekstrautstyret, kan det være at det faktisk lønner seg å ta med noe ekstra. Slik styrer bruktmarkedet hva kundene som kjøper nytt, velger. Og sist, men ikke minst, å kjøre den traktoren en selv synes er den beste på markedet, med det råeste utstyret, kan være motivasjon nok til å skape sin egen arbeidsplass.

Denne leder'n er hentet fra Traktor nr. 6/16. Magasinet ble sendt til våre abonnenter 15. desember, men er du ikke abonnent har du mulighet til å kjøpe Traktor i løssalg fra 22. desember. Finn ditt nærmeste utsalgssted i denne oversikten. Ønsker du å få Traktor rett i postkassa kan du bestille abonnement her.

Neste artikkel

Elektrisk traktor fra Rigitrac