Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sikter mot resultatforbedring på 30 millioner kroner

BR Industrier har 3-5 prosents margin som mål i Akershus Traktor.

Ny sjef: Arnt Sigve Undheim og BR Industrier har som resultatmål for Akershus Traktor å sitte igjen med tre til fem kroner av hver hundrelapp de omsetter for. Foto: Even Mangerud.
Ny sjef: Arnt Sigve Undheim og BR Industrier har som resultatmål for Akershus Traktor å sitte igjen med tre til fem kroner av hver hundrelapp de omsetter for. Foto: Even Mangerud.

Om oppkjøpet av Akershus Traktor går i boks, noe Konkurransetilsynet avgjør, kommer nye eiere inn for å styre skuta mot betydelig bedre resultater. Det langsiktige målet er 3-5 prosent resultatmargin, noe som for Akershus Traktor sin del, med over 600 millioner i omsetning, innebærer en resultatforbedring på 30 millioner kroner.

– Det er inngått et langsiktig industrielt samarbeid med Lantmannen. Svenskene fortsetter som eier, men det er vi som tar det operasjonelle ansvaret sammen med Ole Hveem og folka på Jessheim, forteller Arnt Sigve Undheim, nyutnevnt sjef for BR Industriers landbruksdivisjon.

Budsjetterer med plussresultat i 2017

Etter 20 års karriere med Bjørn Rygg som sjef, får Undheim ansvar for å lede landbruksdivisjonen som inneholder sju Eiksenter, ti Akershus Traktor-avdelinger, samt konsernets øvrige to landbruksselskaper - Rekord Transport og Landbruk og Maskin. Den årlige omsetningen i forhandlervirksomheten alene vil passere en milliard kroner, men store tall til tross, det handler om å tjene penger for å kunne være tilstede for kundene i fremtiden og skape trygge arbeidsplasser.

Det har ikke Akershus Traktor gjort i sine regnskapstall siden 2006, og da var ordinært resultat kun 120 000 kroner. I 2015-regnskapet er det imidlertid plusstegn foran driftsresultatet (men negativt resultat etter at skatter og finanskostnader var betalt), så når vi ber Undheim vurdere den økonomiske framtida, ser han lys i tunellen.

– Dette året ligger det an til et null-resultat, etter at det er gjort kraftige grep i organisasjonen. Når vi nå går inn er det målet å lage en butikk som leverer resultater, resultater som gir selskapet en framtid. Det har vi fått til med Eiksentrene, som vi nå har vært drevet med i 13 år, og det skal vi også få til med Akershus Traktor.

Valtra alene er veien til suksess

Blant suksesskriteriene Undheim legger til grunn er kompetanseoverføring mellom de to organisasjonene som har henholdsvis 70 (Eiksentrene) og 117 ansatte (Akershus Traktor). Selskapene vil imidlertid drives som før i separate enheter, der man rendyrker hver sine produktporteføljer.

– Akershus Traktor kommer til å rendyrke Valtra, det er det eneste traktormerke de skal selge. Så skal vi jobbe med å få inn flere redskapsmerker for å styrke sortimentet ytterligere. Det er ikke aktuelt å ta inn flere traktormerker, og det er noe både selgere og ledelsen er fornøyd med.

Relativt gode tall i bransjesammenheng

Ser vi på historien til Eiksentrene BR Industrier har kjøpt seg inn i, viser tallene både pluss og minus. Eiksenteret Elverum ble kjøpt i 2015, så her foreligger kun regnskapstallene fra oppstarten i april og ut fjoråret, som viser et lite underskudd. Senteret gikk imidlertid betydelig mer i underskudd før oppkjøpet, nesten fire millioner i negativt driftsresultat i 2014, noe som førte egenkapitalandelen til minus 40 prosent.

Bedre går det hos Eiksenteret Furnes, som har levert plussresultater i fem av de fem siste åra, og nærmer seg fem prosents driftsmargin i snitt. I pluss går det også for sentrene på Klepp, Varhaug og Rykene, som er i ett aksjeselskap. Her var driftsmarginen på 2,8 prosent i regnskapsårene 2011-2014. I Lyngdal har det imidlertid vært røde tall på bunnlinja over flere år, men her venter eierne et positivt resultat i 2016. Det gjør de også i Hægeland, som jærbuene kjøpte nylig.

RETTELSE: Tidligere stod det i artikkelen at Eiksenteret Elverum gikk konkurs i 2015, noe som ikke stemmer. Redaksjonen beklager.

Annonse

LES OGSÅ:

Akershus Traktor får ny eier

Dette er Akershus Traktors nye leverandører

Ny start for Akershus Traktor

Uproblematisk for Akershus Traktor å konkurrere med Eik

Eiksentrene beholder Fendt-tresker

Tre nye Valtra-forhandlere klare

Lely inn hos Akershus Traktor

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin