Årets fjerde måned er historie, og noen trender i traktormarkedet begynner å visualisere seg. Etter fire måneder har John Deere og Valtra sikret seg eksakt like mange nyregistreringer, 185 hver. Nedgangen i nyregistreringer begynner å bli markant. Så langt i år er det satt skilter på 94 traktorer færre enn i fjor, totalt 857 mot 951 i fjor. Denne trenden er også omtalt i en rekke andre land.

Kilder Traktor.no har snakket med, forteller at tilgangen på traktorer er god, og at leveringene stort sett går som planlagt. Dermed er det grunn til å tro at det er salget som går tregere, og ikke at det dreier seg om midlertidige forsyningsproblemer og forsinkelser.

John Deere dro hjem seieren i april, med 58 registreringer. I fjor leverte Felleskjøpet 68 traktorer i april, som gir en nedgangen på ti. Det ble satt skilter på 14 stk. 6R 150 og tolv stk. 6R 185 i april. Markedsandelen i april ble 25,66 prosent, noe Felleskjøpet bør være fornøyd med.

Valtra havnet på andreplass, med 48 registreringer i april. Valtra N175 er fortsatt den mest populære modellen, men denne gangen ble ikke flere enn åtte traktorer av denne typen påskrudd norske skilter.

Tredjeplassen ble delt mellom Fendt og Massey Ferguson, med 36 leveringer hver. Totalt har Fendt levert 155 traktorer i Norge dette året og går forbi Massey Ferguson på statistikken, som har fått til 149 nyregistreringer. En økning på 38 traktorer i et marked som faller, er imponerende.

Fjerdeplassen gikk til Claas, som klarte 14 traktorer i april. Det er en økning på fem traktorer fra april i fjor. Så langt i år har Claas levert 48 traktorer, én opp fra 2022.

HCP hadde elleve registreringer i april, opp fra to i april i fjor. Totalt i år har Deutz-Fahr levert 43 traktorer så langt i år, mot 25 samme periode i fjor. Dette er en svært imponerende økning. Selskapet Moni Worldwide har uttalt offentlig at de er ute etter å sikre seg importen til Norge også på sikt, men dette kan bli vanskelig, om framgangen til merket fortsetter under HCP.

Söderberg & Haak skal fokusere på landbruk - vil satse mer på redskaper.

Dansk Deutz-Fahr importør overtar i Sverige - saken er oppdatert

CNHi klarer å få ut fem røde og fem blå traktorer gjennom sine forhandlere på Jæren og i Alta. Det betyr at Case IH og New Holland nå har en samlet markedsandel på 4,2 prosent i Norge. I fjor på samme tid var det levert totalt 74 nye røde og blå, i år er tallet 36.

Justering av visning

Fra og med januar 2023 har vi gjort litt endringer på vår statistikkframstilling. Tallene er de samme som før, og kommer fra Statens vegvesen sitt datasystem Autosys. De er bearbeidet av Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV), som produserer tall og fakta om veier og kjøretøy i Norge, for å egne seg til vårt formål.

Målet vårt med endringa er å gjøre opplysningene enda mer lesbare, uavhengig av om du vil lese dem Traktor.no på PC, nettbrett eller mobil. Ved å bruke nye verktøy til selve visualiseringa, gir vi leseren flere muligheter til å se stoffet fra sin synsvinkel.