Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Pass godt på GPS-en

Forsikringsselskapet Gjensidige anslår at det i fjor ble stjålet GPS-utstyr for mellom 10 og 20 millioner kroner fra arbeidsmaskiner i Norge.

Fjern GPS-en: Fjern GPS-antenna når den ikke er i bruk, lyder rådet fra Gjensidige
Fjern GPS-en: Fjern GPS-antenna når den ikke er i bruk, lyder rådet fra Gjensidige

Det forteller selskapet i en pressemelding. Gjensidige har gått gjennom tall for tyveri av GPS-utstyr fra landbruks- og anleggsbransjen. I fjor fikk forsikringsselskapet meldt inn tyverier for rundt 5 millioner kroner.

– For forsikringsbransjen totalt regner vi med at det dreier seg om GPS-utstyr for et sted mellom 10 og 20 millioner kroner som hvert år blir meldt stjålet fra private kunder, fra anleggsområder, byggeplasser og landbruket, sier kommunikasjonssjef Pål Rune Eklo i Gjensidige.

Vanlig innkjøpspris for en komplett GPS-enhet er mellom 300 000 og 400 000 kroner. I tillegg er det vanlig at de kriminelle knuser en rute eller bryter opp en lås for å komme seg inn i førerhuset. Stjålet og ødelagt utstyr dekkes av forsikringen, men tyveriene påfører likevel store tap.

Frister: Et syn som denne spesialutrustede Valtraen fra Yeti Move, kan friste mennesker med uærlige hensikter.  Ta de forholdsreglene du klarer, råder Gjensidige.
Frister: Et syn som denne spesialutrustede Valtraen fra Yeti Move, kan friste mennesker med uærlige hensikter. Ta de forholdsreglene du klarer, råder Gjensidige.

Ikke bare materielle verdier

– I tillegg til de store verdiene, forsvinner det store mengder viktig informasjon som er lagret i GPS-utstyret. Det kan være tidkrevende å legge inn data i nye enheter – spesielt hvis man ikke har tatt backup, sier Eklo.

Det er vanskelig å gardere seg helt mot tyveri, men Eklo oppfordrer til at utstyret plukkes av og lagres trygt om natten eller når arbeidsmaskinen ikke er i bruk - hvis det er mulig.

– Hvis mange arbeidsmaskiner parkeres på samme sted kan overvåkning, vakthold eller alarmer hindre at tyvene velger å stjele fra akkurat de maskinene, sier Eklo.

Dataverdier: Ikke bare boksen og skjermen har verdi. Også data som er samlet inn som kjørespor og lignende, har stor verdi.
Dataverdier: Ikke bare boksen og skjermen har verdi. Også data som er samlet inn som kjørespor og lignende, har stor verdi.

Vær på vakt når alarmen går

Annonse

Når alarmen går ett sted, bør folk i nærliggende områder være på vakt.

– Ofte er det omreisende bander som står bak. De raider område etter område, beveger seg raskt og frakter utstyret ut av landet i løpet av kort tid. Noe av tyvegodset finner vi igjen, men en god del blir dessverre borte for godt, sier Eklo.

Fire konkrete råd for tyverisikring:

Vær oppmerksom på mistenkelig aktivitet i området. Tyvene gjør seg ofte kjent før de velger hvor de skal slå til.

Følg med i media og snakk med naboer hvis det har vært tyveri i nærheten.

Gjør det vanskelig for tyvene. En etterlatt traktor på jordet er enklere å stjele fra enn en som står hjemme på gården.

Hvis mulig – fjern utstyr fra maskinen når den ikke er i bruk

.

Neste artikkel

Samson får seksjonskontroll