Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

48,5 % markedsandel til Eikmaskin

Valtra, Massey Ferguson og Fendt står for nesten halvparten av nyregistreringene i 2017.

Traktorstatistikken presenterer vi for deg her på traktor.no ved hvert månedsskifte, men når et år er omme er det selvfølgelig ekstra spennende. I går skrev vi at Valtra ble årets vinner med 688 registrerte, mens Massey Ferguson havnet kun én traktor bak med 687.

Valtra og Massey Ferguson er som mange vet eid av amerikanske Agco, og begge merkene importeres til Norge av Eikmaskin. Det samme gjelder også for Fendt, og tar vi med alle tre merkene gir det en samlet markedsandel på hele 48,5 % for Agco og Eikmaskin.

Både Valtra og Massey Ferguson tippet nemlig begge såvidt over 20 %, med henholdsvis 20,6 og 20,5. Fendt endte på 7,4 %.

Fornøyde hos Eikmaskin

Salgssjef for Massey Ferguson hos Eikmaskin, Gard Molvig, sier til traktor.no at stemningen er svært god i Eik-kontorene.

- Vi hadde som mål å komme forbi John Deere med ett av merkene, men at vi skulle få to merker på topp to er mer enn forventet. Vi er veldig fornøyde.

Molvig forteller også at det er godt for Eikmaskin å vise for Agco at det går fint å ha tre traktormerker under samme tak.

- Agco var nok litt spente på hvordan dette skulle gå. Strategien vår har vært å ha tre separate team, som har fokus på hvert sitt merke, og det har fungert bra.

Hos Eikmaskin har de siden i høst hatt et mål om at Massey Ferguson skulle bli markedsleder på traktor i løpet av 2018. Fasiten for 2017 viser at de er svært nær å være markedsleder allerede nå, kun slått med én registrering av søstermerket Valtra. Og at det var nettopp Valtra som skulle ta førsteplassen var det nok ikke mange som ventet.

20 % har vært et mål

Annonse

Tor Jon Garberg, salgssjef for Valtra hos Eikmaskin, sier til traktor.no at 2017 har vært et fantastisk år.

- Vi har ligget på 18-19 % markedsandel i hele år, og 20 % har vært et mål som har ligget i bakhodet hele tiden. Vi har holdt et bra trøkk på leveranser av traktorer gjennom hele året, og til slutt landet vi på et fantastisk resultat, både for Valtra og for Eikmaskin samlet.

På spørsmål om hva som har vært suksessfaktoren trekker Garberg fram de selvstendige forhandlerne, som har hatt fullt fokus på Valtra som traktormerke. Dette gjelder Akershus Traktor, Gules Mek. og Landbruksverkstad, Trama Harstad og Maskinsenteret. Han berømmer også Eiksentrene, som har fått inn Valtra i tillegg til Massey Ferguson, og i noen tilfeller også Fendt, og som ifølge Garberg har taklet det godt.

Ingen “pynting” på statistikken

Etter at vi offentliggjorde traktorstatistikken for 2017 på traktor.no i går, har kommentarfeltet på facebook strømmet over av folk som er svært fornøyde, noen som er svært misfornøyde, og en del som har sine egne teorier om hvordan statistikken har blitt som den har blitt. Et av spørsmålene som går igjen er om traktorimportørene registrerer traktorer på seg selv, både for å øke registreringstallene og for å unngå kravene i det nye Mother Regulation, som gjelder fra 1. januar 2018.

Det første avviser Garberg kontant, og viser til det gamle ordtaket om å tisse i buksa for å holde seg varm. Han forklarer det videre med at alle traktorene som registreres også skal selges, og at oppregistrering av traktorer før nyttår bare vil føre til et følgeproblem inn i det nye året.

Svaret er et litt annet hva gjelder Mother Regulation, men også her skal antallet registreringer være minimalt.

- På grunn av de nye reglene som gjelder fra årsskiftet er noen få traktorer som står på lager ferdig registrert. Det gjelder et svært lite antall, sier Garberg.

- Mange av modellene våre, blant annet de store med SmartTouch, var klare for de nye reglene allerede i høst, så det er ikke noe utbredt problem, føyer han til.

Neste artikkel

De grønne har størst økning