Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Zetor moderniserer Proxima

Zetor Proxima får nye motorer fra Deutz-Fahr. Mindre endringer på instrumentpanel, større Adblue-tank og enklere ettersyn er også blant nyhetene.

Oppgraderes: Zetor oppgraderer Proxima-serien og gir de motorer fra Deutz.
Oppgraderes: Zetor oppgraderer Proxima-serien og gir de motorer fra Deutz.

Dette forteller produsenten i en pressemelding. Zetor Proxima er fabrikantens serie av mellomstore traktorer. Proxima ble først lansert i 2004, og mer enn 36 000 eksemplarer er produsert. Lavt drivstofforbruk, høy påliteliget og en enkel konstruksjon som i sum gir lave drifts og eiekostnader har vært produsentens argumenter for traktorserien. Dette året gjennomgår traktoren en rekke endringer. En nyhet er at motoren blir byttet i en Deutz motor med fire sylindre og effekter mellom 97 og 125 hestekrefter. Dermed vil traktoren møte Stage-V i avgassregulativet. Traktoren blir først vist fram på messa Agrotech i Polen sent i mars, og vil være leveringsklar mot slutten av året.

Ny motor under panseret

Marek Buchar som er teknisk sjef hos Zetor, forteller at den nye motoren fra Deutz er den største endringen. Motoren med et betegnelsen TCD 3.6 har et slagvolum på 3,6 liter og møter eksoskravene i Stage-V med hjelp av et partikkelfilter (DPF ), sammen med resirkulering av avgasser, en selektiv katalysator (SCR) og en oksidasjonskatalysator (DOC). Motoren har common rail. Det mest synlige fra utsiden, blir det nye eksosrøret, og en betydelig reduksjon i motorstøy forteller Buchar.

Avgassrensing: Det nye avgassrensesystemet er plassert ved høyre A-stolpe.
Avgassrensing: Det nye avgassrensesystemet er plassert ved høyre A-stolpe.

Fortsatt tre modellinjer

Zetor Proxima vil fortsatt komme i tre serier. Proxima CL, Proxima GP og de sterkeste og mest avanserte, Proxima HS. Nytt er blant annet oppgradert dashbord, en ny tank for Adblue på 21 liter, og en ny indikator for varsling av tilstoppet transmisjonsolje. Dette sitter enkelt plassert under hytta, for kjapp og enkel visuell inspeksjon.

Foran på hytta er det nå montert luftuttak for trykkluft, som gir enkel rengjøring av for eksempel radiatorene. Dette kan selvsagt også benyttes for å fylle dekk. Proxima kan også leveres med låsbar verktøykasse forteller Marek Buchar.

Sliter: Zetor Proxima er kjent for å være en enkle, ukomplisert og pålitelige arbeidskamerater. Nå oppgraderes traktoren med nye motor fra Deutz.
Sliter: Zetor Proxima er kjent for å være en enkle, ukomplisert og pålitelige arbeidskamerater. Nå oppgraderes traktoren med nye motor fra Deutz.

Enkel og økonomisk

Zetor forteller at Proxima har vært populær for sin enkle konstruksjon, funksjonalitet og totaløkonomi. Også i fortsettelsen vil dette være grunnpilarene for serien, med tillegg av de nye momentene oppgraderingen tilfører.

– Traktorer i Proxima-serien har alltid vært pålitelige og universelle hjelpere. Vi tror forbedringene vi nå tilfører Proxima vil gi serien enda større suksess, og ser fram til å vise den oppgraderte traktoren til publikum på kommende messer avslutter Petr Konštacký som er direktør for salg og markedsføring hos Zetor.

Det er HCP på Røyken som importerer Zetor til Norge.

Neste artikkel

John Deere holdt turtallet oppe i april