Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Slik endte traktoråret 2013

Aldri før har John Deere avsluttet året så sterkt. Sammen med Fendt setter de også ny pers for antall registreringer per år. Les både desember- og årsstatistikken her.

(Se alle tabellene i bildeserien over)

Vi starter med å oppsummere årets siste måned, før vi etterpå skal se litt på året under ett. Sammen med nevnte John Deere avslutter både New Holland og Fendt med sterke tall. Ellers noterer vi at Valtra leverer sine svakeste desembertall på de siste seks årene, og skyves med det ut av pallen. Massey Ferguson leverer på det jevne, men med sluttspurten fra Case IH og New Holland må Eik Senteret se at A-K maskiner kaprer andreplassen i importøroversikten.

Desember bedre enn i fjor

Deutz-Fahr begynte året svakt, og har senere variert mellom 9 og 22 registreringer per måned. I desember kjøres kun 12 Deutz-er til Vegvesenet for å få sine første skilt. Claas leverer sin tredje beste måned for året med sine 17 registreringer, noe som fører de opp på sjuendeplass på «topp 10» for desember. Zetor, McCormick og Kubota følger på de neste plasseringene, og inkluderer vi JCBs ene registrering, samt øvrige merker som i ny og ne er å se på statistikken, kommer vi til 487 nyregistreringer i desember. Det er flere enn i fjor, men færre enn i toppåret 2011.

Knallsterk desember førte FK over den magiske grensa

Tar vi en nærmere titt på de samlede tallene for 2013 peker pila oppover, og veksten måles til 4,6 prosent, eller 176 flere registreringer enn i fjor. Som tittelen antyder klarte Felleskjøpets selgere å nå 1 000 registreringer, takket være den sterke sluttspurten. Marginene var på 71 traktorer, og dermed oppnår John Deere en markedsandel på hele 28 prosent i Norge. Med andre ord, mer enn hver fjerde nyregistrerte traktor i fjor var en hjort, og aldri har Felleskjøpet levert så mange traktorer innenfor et år.

Tett felt bak vinneren

Annonse

Massey Ferguson holder stand som Norges nest mest populære traktor, men melllom andre- og fjerdeplass er det tett. Mens MF noterer 580 registreringer ender New Holland på 563, og mellom presser Valtra seg inn med sine 565 traktorer. Gapet ned til femteplassen, der Case IH befinner seg, er på knappe 200. Deretter er det fortsatt en betryggende avstand ned til Fendt med sine 207 registreringer, men Case IH bør ikke føle seg for trygge. Selv om de vokste 8,1 prosent i 2013 klarte nemlig det tyske merke å øke antallet traktorer med hele 33,5 prosent. Dog klarer ikke Fendt-sjefen Jørgen Skjelin og Eikmaskin å nå sitt tidligere uttalte mål, da skulle de nemlig passert 220 registreringer.

Massey Ferguson i fall

I et marked i vekst er det viktig å følge med for ikke å tape markedsandeler. I statistikken kan du se de ulike markedsandelene i prosentpoeng, samt merkets utvikling i 2013. John Deere kommer klart best ut ettersom de kaprer hele 4,4 prosentpoeng mer av markedet enn i 2013. Også Valtra, som startet året svært godt, klarer å vokse seg større i det norske markedet. I den andre enden av skalaen er det rødt i dobbel forstand. Massey Ferguson taper 2,9 prosentpoeng av sin markedsandel, og ender opp med å registrere 80 færre traktorer enn i 2012. Også Deutz-Fahr må se godt over en fjerdedel av markedsandelen faller fra.

Svake kurver for Claas

Blant de mindre merkene noterer vi at Kubota opplever en pen økning, selv om det fortsatt ikke er snakk om det store antallet. Kanskje vil de mange nyhetene om flere modeller hjelpe både offensive Deutz-Fahr- og Kubota-eiere mer på vei i det kommende året. Claas avsluttet året med mye skryt i form av Årets traktor-tildeling og mye oppmerksomhet rundt 100 årsjubileet. Likevel er det lite respons å hente her i Norge, skal vi tolke reg.statistikken. Den tiårige traktorprodusenten ender opp med 148 registreringer, lavere enn de tre foregående årene.

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin