Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Massey Ferguson øker presisjonen

– Lanserer ny generasjon GPS-teknologi for flere traktorstørrelser Massey Ferguson tilbyr nå det fabrikkmonterte, helintegrerte GPS-systemet AutoGuide på samtlige modeller fra kompakte, 3-sylindra 5709 S opp til 8700 S-serien med makeffekt på hele 400 hestekrefter.

Gard Molvig (t.v) og Ole Jacob Rustad fra Eik maskin var med da Massey Ferguson lanserte nye 7719S under Sima-messen i februar. Traktoren skal med terminalen Datatronic5 som blant annet integrerer GPS-systemet AutoGuide, være godt egnet til presisjonslandbruk. (Foto: Iver Gamme)

– Vi ser at stadig flere tar i bruk GPS-teknologi og alt som følger med den. Med den nye generasjonen AutoGuide har dette blitt virkelig enkelt på Massey Ferguson-traktorer, fra de minste modellene i MF 5709 S-Serien opp til toppmodellen MF 8740 S, forteller Jens Gjølga, ansvarlig for FUSE technology i Norden.

Dokumentasjon

AutoGuide samler data fra GPS-registreringen underveis i arbeidet. Dokumentasjonen kan være verdifull for å optimalisere utnyttelsen av innsatsfaktorene. Ved hjelp av AutoGuide registreres blant annet tid- og dieselforbruk ved ulike typer oppgaver og forhold.

Systemet kan også lagre informasjon om forbruk av for eksempel gjødsel, sprøytemidler og såkorn. Brukeren kan enkelt overføre informasjonen til egen PC. Registreringene kan derfor være et nyttig verktøy for å dokumentere drifta ved blant annet leiekjøring.

– Ikke minst handler det om å gi sjåføren mulighet til å fokusere på arbeidsoppgavene ved å automatisere en del av prosessene. Dermed blir det ikke så slitsomt å kjøre, og konsentrasjonen holdes oppe, fortsetter Gjøla.

Foto: Iver Gamme
Annonse

Tre presisjonsnivåer

AutoGuide bestilles som et tilvalg fra fabrikken. Pr. nå tilbys tre ulike presisjonsnivåer. Det enkleste presisjonsnivået på sub-meter-nivå skal ifølge produsenten, passe fint om du traktoren kjører i et rett strekk, og ikke er avhengig av hårfin presisjon. Dessuten er signalene for sub-meter-nivå gratis.

For produksjoner hvor nøyaktig presisjon er et must, finnes signalprogrammer som styrer traktoren helt ned på desimeter -eller centimeternivå. Om det skulle melde seg behov for å endre presisjonsnivå, kreves ingen større inngrep;

– Bare ta kontakt med Eiksentret, så hjelper vi deg. Til desimeter-presisjon trenger du kun en kode for å låse opp muligheten, mens for RTK-signalene som brukes for centimeter-presisjon, trenger du i tillegg et SIM-kort og et abonnement fra en signalleverandør, opplyser Gjøla og gjør samtidig oppmerksom på at en ikke er låst til å bruke en spesifikk signalleverandør med AutoGuide.

Lettfattelig

AutoGuide har som en integrert enhet i MF-traktoren, gjort det enkelt å forholde seg til systemet uavhengig av om traktoren har 95 eller 400 hestekrefter. Alle funksjoner finnes i traktorens egen terminal, og alle redskaper styres på samme sted og på tilsvarende måte, uavhengig av traktorstørrelse. Med flere traktorer og sjåfører i sving, er den lettfattelige og samsvarende betjeninga fra maskin til maskin en fordel.

Neste artikkel

Hedmarken Landbrukspark innvies