Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kubota setter kursen mot Canada

Innleder samarbeid med traktorprodusenten Versatile

Japanske Kubota innleder nå samarbeid med canadiske Versatile for å kunne tilby traktorer helt opp til 250 hestekrefter. (foto: Arkivfoto, Traktor)
Japanske Kubota innleder nå samarbeid med canadiske Versatile for å kunne tilby traktorer helt opp til 250 hestekrefter. (foto: Arkivfoto, Traktor)

Det har i flere år versert rykter om at Japanske Kubota på et tidspunkt vil kjøpe opp en av de Europeiske traktorprodusentene for å enkelt innta markedet for traktorer i de høyere effektklassene.

Versatile Delta Track 550. (Foto: Versatile)
Versatile Delta Track 550. (Foto: Versatile)

Satser i Canada

Kubota har allerede vist sine økonomiske muskler overfor Europa og Norge gjennom oppkjøpet av Kvernelands plogfabrikk i 2012. Det kom derfor som en overraskelse at Kubota nå har inngått samarbeid med Buhler Industries, den canadiske produsenten bak monstertraktorene Versatile.

I Europa forbindes traktormerket Versatile med giganiske, leddstyre beist av noen maskiner med revir på den Amerikanske prærien. Nyheten om Kubotas inntog tilsier imidlertid at produsentens maskinlinje vil spenne seg langt videre i framtida. Planen er at Kubotas større modellserier skal produserer på Versatiles traktorfabrikk i Winnipeg, Canada.

Det franskproduserte flaggskipet, M7152 på 175 hestekrefter har inntil nå vært det største traktoren fra Kubota. Den planlagte satsingen på produksjon av enda større modeller hos Versatiles i Canada skal ha begynt allerede for snart fem år siden.

M7172 har inntil nå vært den strøste modellen fra traktorprodusenten Kubota. (Foto: Konstantin Tschovikov)
M7172 har inntil nå vært den strøste modellen fra traktorprodusenten Kubota. (Foto: Konstantin Tschovikov)

Felles visjoner

Annonse

Avtalen mellom selskapene vil være av gjensidig nytte. Kubota kan nå kunne lansere modeller i en effektklasse de ikke har tilpasset sin eksisterende produksjon inn mot. Buhler Industries vil på sin side øke omsetningen ved fabrikken i Winnipeg. Selskapene håper dette burde gi en vinn-vinn-situasjon hvor effektiviteten forbedres, og produksjonskostnadene krympes.

Lanseres høsten 2019

Versatile slapp nylig en forhåndsvisning av tre nye, konvensjonelle traktormodeller i serien Nemesis med effekt på henholdsvis 175, 195 og 210 hestekrefter fra fabrikken i Winnipeg. Traktorene er utstyrt med en 6.7-liters Cummins Stage V QSB-motor og ZF Powershift transmisjon. Det er også i planene å lansere en enda større modell, da med trinnløs giring.

De nye seriene fra både Versatile og Kubota lanseres samtidig kommende høst. Om den nye Kubota, som vi kan anta at vil bli kjent som M8002, vil baseres på tilsvarende teknikk som Versatile Nemesis gjenstår å se. Det hersker også stort spenning rundt Kubotas planer for eksport av traktorserien, særlig til Europa.

Inntil videre må traktorbransjen smøre seg med tålmodighet, men landbruksmessen Agritechinca kommende høst burde være en perfekt anledning for Kubota til å vise fram sin nye storsatsing for en globalt publikum.

Vi avslutter med en digresjon i den spennde rekka av spekulasjoner; vil vi om noen år se orange, gedigne leddstyrte monstertraktorer med røtter i Japan og norsk Kverneland plog i samme farge på den amerikanske prærien?

Neste artikkel

Pølsefredag hos Kubota Center Lier