Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gode tider for Danish Agro

Leverte rekordstor omsetning i 2019

Danish Agro er nå den største, enkeltstående forhandleren av Claas-maskiner i hele verden. (Foto: Lars Raaen)
Danish Agro er nå den største, enkeltstående forhandleren av Claas-maskiner i hele verden. (Foto: Lars Raaen)

Danish Agro leverte i 2019 sin hittil største omsetning på 35,3 milliarder Danske kroner, hvilket er sju prosent høyere enn i 2018. Konsernet proklamerer nå at de er svært tilfreds med resultatet, særlig på grunn av ettervirkningene av tørkesommeren 2018 med et dårlig salg av skurtreskere påfølgende år. En annen utfordring har vært at Danish Agro ikke fikk godkjent sin baltiske virksomhet som forventa. Konsernet leverte likevel et driftsresultat på 1.052 millioner, danske kroner, hvilket er 51 millioner DKK høyere enn i 2018.

– 2019 har vært et utfordrende år. Vi har følt på presset fra mange kanter. Jeg er derfor meget tilfreds over den store omsetningsveksten og det gode driftsresultatet vi nå leverer. Kunden er tydeligvis fornøyd, og vi kaprer stadig markedsandeler. Dette gir oss et godt utgangspunkt for å gå løs på det neste året, forteller Henning Haahr, konsernsjef i Danish Agro.

Resultat før skatt landa imidlertid på 402 millioner DKK, hvilket er en 45 millioner DKK lavere enn i 2018

– Vi er naturligvis ikke fornøyde med at resultatet før skatt har gått ned, men konstaterer at vi har vært ramma av påvirkninger som heldigvis ikke er årvisse. Utover en generelt tøff konkurranse i 2019, har effekten av tørka i 2018 påvirka resultatet betydelig. Eller har vi blitt påvirket av dårlig avkastning på aksjene våre i det tyske konsernet Agravis. Resultatet hos Agravis ble negativt påvirket i 2019, grunnet avslutningen av en årelang, tysk rettsak knytta til kartellvirksomhet, fortsetter Haahr.

Annonse

Økt soliditet

Gjennom et sterkt fokus på økonomistyringa, har Danish Agro klart å redusere sin samla balanse fra 17,4 til 17,1 milliarder DKK, dette på tross av at omsetningen økte med sju prosent. Samtidig har konsernet lykkes med å senke netto rentebærende gjeld med godt og vel 500 millioner DKK, grunnet god innkomst fra drifta, og et edruelig investeringsnivå. Konsernkapitalen har steget med 120 millioner DKK, og utgjør nå 5,3 milliarder DKK. I sum har dette bidratt til at soliditeten (hvor stor andel av et selskaps eiendeler er finansiert av egenkapital, og viser dermed hvor godt en virksomhet tåler tap), er økt til 30,9 prosent i forhold til 29,7 prosent i 2018.

Størst i verden

Traktor har tidligere skrevet om at Danish Agro overtar Claas-agenturet i Baltikum. Med dette blir konsernet den største, enkeltstående forhandleren av Claas-maskiner i hele verden. Danish Argo er nå representert i sju land gjennom datterselskaper som Norske Norwegian Agro Machinery.

Neste artikkel

John Deere leverte flest i oktober