Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette kan du lese om i Traktor nr. 2

Årets andre utgave er ute nå.

Denne uka dumper årets andre utgave av Magasinet Traktor ned i postkassene til abonnentene, og neste uke finner du bladet i bladkiosker over hele landet. Her får du en liten smakebit på noe av det du kan lese om i Traktor nr. 2 2019.

Traktorskolen: Fra fri eksos til Stage V

I denne utgaven av Traktorskolen, tar vi deg med på ei reise i tid for å se på hvordan maskinbransjen har håndtert de stadig nye kravene til renere motorer.

Rekka av utslippsbestemmelser for traktormotoren, på fagspråket omtalt som Stage-kravene, har gitt utfordringer bransjen har måttet løse fortløpende. Vi gir deg en grundig innføring i alt fra motorteknikk, til hvordan de ulike produsentene har innfridd kravene med sine mer eller mindre unike renseteknologier.

Prøvekjørt: John Deere 6130R CommandPro

John Deeres kjørespak, CommandPro ble lansert allerede i 2016, men var fra starten av kun tilgjengelig på de største modellene 6250R og 6230R.

CommandPro er nå tilgjengelig på de mindre modellene fra John Deere, og Traktor-redaksjonen var ikke sene med å prøvekjøre allrounderen 6130R med den populære kjørespaken.

Veteranen: Ford 4600 med halvbelter i skogen

Rektor og gardbruker i Krødsherad kommune, Erling Herman Brekka, sverger fortsatt til motorsag og traktor med halvbelter i skogen.

Vi ble med Erling Herman til skogs på gammalt vis. Forden har vært i bruk i skogen gjennom hele 42 år, og er fremdeles en sentral del av næringa på gardene Glasrud og Torstenrud. Med to-tromla Igland-vinsj og halvbelter, kjører Brekka ut et anstendig volum tømmer fra de vel skjøttede skogene hver eneste vinter.

Foto: Lars Raaen

Entreprenøren: Tor Erik Dobloug

Dobloug maskin AS er ei bedrift helt utenom det vanlige. Eieren, Tor Erik Dobloug er ikke mer enn 18 år gammel, men har allerede flere mann og en solid maskinpark i sving. Firmaet starta han før fylte 16 år, og ikke bare er det en arbeidsplassen hans - han er også lærling i sin egen bedrift.

I bladet kan du lese om hva totalentreprenør Tor Erik Dobloug fyller de lange arbeidsdagene med, hvordan han fikk tegnet sin unike lærlingkontrakt, og visjonene den fremadstormende unggutten har for framtida.

Annonse

Foto: Lars Raaen

Monster: New Holland T7060

Hos Per Jarle Kvebu i Sør-Fron tas redskapen hånd om med silkehansker. Kvebus New Holland T7060 er lakkert av eieren sjøl i NHs nydelige Maserati-blå farge, og fremstår som en kliss ny traktor.

I Traktor nr. 2 viser Per Jarle Kvebu fram perlen av en traktor som også har fått en omfattende oppgradering av lysutstyr og flere andre kosmetiske løft.

Foto: Marcus Pasveer

Historien bak: Kvernelands Plogfabrikk

I 1879 starta Ole Gabriel Kverneland plogsmia som siden skulle bli verdens største plogfabrikk. I denne utgavens “Historien bak” får du historien om Norsk redskapindustris ubestridte flaggskip, Kvernelands Plogfabrikk, som i 2019 kan se tilbake på 140 års uavbrutt drift.

Gammel og nytt: Fiat 640DT i daglig drift

Oddvar Stangebye fra Sigdal kan se tilbake på et langt og suksessrikt liv som mjølkebonde. På garden Ramstad har det i all tid vært fokus på å drive rasjonelt, noe som kommer tydelig fram i gjennom at hovedtraktoren på garden fortsatt er Oddvars Fiat 640DT, kjøpt ny i 1980.

Foto: Camilla Mellemstrand

Bestill abonnement

I tillegg til alt dette finner du også spennende bransjenytt fra blant annet SIMA-messa i Paris, Modellnytt, og Mekktips om hvordan du vedlikeholder og overhaler traktorens framaksel med enkelt verktøy. I spalten “Tips & triks” viser vi et enkelt, men genialt, hjemmelaget varslingssystem for å hindre ødeleggelse av støttebeina på tømmerhengeren.

Ønsker du å få Traktor rett hjem i postkassa ei uke før bladet kommer for salg i kiosken? Da bør du bli abonnent, og få de neste 3, 6 eller 12 utgavene rett hjem. Mer informasjon om abonnementspriser, og mulighet for bestilling, finner du her;

https://www.traktor.no/abonnementsvelger/

Neste artikkel

Hedmarken Landbrukspark innvies