Massey Ferguson 1765 M er en ny modell, med effekt på hele 67 hestekrefter, og med en vekt på moderate 2 070 kilo. Med dekk i dimensjonene 600/60R28 og 420/55-17 øker riktignok vekta til 2 440 kilo. Likevel blir dette en lettvekter av de sjeldne, egnet for bruk der bæreevna er dårlig.
– Vi ser en interesse fra brukere spesielt på Vestlandet, forteller produktsjef i Eikmaskin, Ole Jakob Rustad.
– Det er gjerne bønder som driver med dyrking av gras på myrområder, der bæreevnen rett og slett ikke kan takle tyngre maskiner, som er den primære målgruppa for denne varianten.
En helt vanlig traktor – i lite format
MF 1700 M er en helt tradisjonell traktor, bare litt mindre. Trepunktsopphenget med kategori 1 løftearmer og fanghaker kan løfte 1600 kilo, noe som er tilstrekkelig for den lille traktoren. Videre kan traktoren levere hele 48 liter per minutt til ekstern hydraulikk. Dermed bør en lang rekke oppgaver være gjennomførbare med den lille kraftkaren. Eksempler på oppgaver kan være spredning av kunstgjødsel og beitepussing, og siden effekten er på hele 67 hestekrefter, bør også en slåmaskin uten stengelbehandler eller slept slåmaskin kunne håndteres greit. Tyngre redskaper som vendeploger og annet tungt utstyr, vil neppe være spesielt aktuelt å benytte traktoren til, men ulike former for jordfresere og rotorharver vil effekten fint strekke til. Nye MF 1700 kan leveres med laster fra Ålø om det er ønskelig, og vanlig norsk trekkrok blir også tilgjengelig for kjøring med tilhenger.
Oppgradert motor
MF 1765 M er utstyrt med en firesylindret motor på 2,4 liter med turbolader og commonrail. Den klarer avgasskravene i Stage V uten tilsats av AdBlue. Likevel er avgassrensesystemet ekstremt godt gjemt bort; her har produsenten virkelig gjort en fin jobb.
Oppgradert komfort
Selv om traktoren er liten, er det mest nødvendige på plass. Avanserte, trinnløse girkasser glimrer med sitt fravær, men en helt grei mekanisk girkasse med 12 + 12 trinn kan velges eller man kan velge en hydrostatisk transmisjon med to grupper. Den mekaniske girkassa har også kløtsjfritt vendegir, som sammen med en helt grei førerhytte, med aircondition som standard og mulighet for luftfjæret førersete, sørger for at komforten er akseptabel, størrelsen på traktoren tatt i betraktning. Fire LED-arbeidslys og varmetråder i bakruta er også standard. Har du ikke behov for førerhus, kan flere av traktorene i 1700-serien leveres med åpen førerplattform.
Bærekraft i praksis
Visningstraktoren var utstyrt med Michelin Xeobib-dekk i dimensjon 600/60R28 og BKT i dimensjon 420/55-17 foran. Det er ikke finregnet på hvilket marktrykk dette faktisk vil gi, men det er åpenbart at stort lavere går det ikke an å komme.
Ikke bare landbruk
Rustad forteller at det tradisjonelt har blitt solgt mange traktorer i denne klassen til helt andre kunder enn innen landbruket.
Kunder som er aktive innen pleie av grøntanlegg og golfbaner, anleggsgartnere og de som brøyter snø der det er skikkelig trangt, har nok vært hovedkundene. Men siden nye MF 1700 får effekt på helt opp til 67 hestekrefter, vil nok interessen fra landbruket også øke. Når 4700-serien ble oppgradert til 4700 M, gikk den minste modellen fra 70 til 80 hestekrefter.
– Det har nok vært med å løfte interessen for denne modellen, forteller Rustad.
At traktoren er såpass lett, gjør at det bør være mulig å transportere den for eksempel til setra med en stor bilhenger, selv med en tilkoblet beitepusser eller kunstgjødselspreder på trepunkten. For mange kan dette også være et argument, å slippe lastebiltransport om avstandene er lange.
Massey Ferguson 1765 M
Motor: Massey Ferguson med 2,4 liter slagvolum, commonrail og turbolader
Motoreffekt: 67 hk
Maks. dreiemoment: 200 Nm
Transmisjon: 12 +12 mekanisk, hydraulisk vendegir
Hydraulikkapasitet: 48 liter/minuttet
Hydraulikkuttak: To dobbeltvirkende bak, to dobbeltvirkende på midten
Løftekapasitet bak: 1 600 kilo
Kraftuttak: 540/750
Dekk foran: 9,5-16 ???
Dekk bak: 13,6-28 ???
Akselavstand: 1 990 millimeter
Drivstofftank: 53 liter
Vekt: 2 070 kilo (driftsvekt uten fører/ekstrautstyr), 2 440 kilo med store hjul
Støynivå: Ikke oppgitt dB (A)
Serviceintervall, motorolje: 400 timer
Serviceintervall transmisjons-/hydraulikkolje: 400 timer
Pris testtraktor: 515 000 kroner (kampanje, med store hjul og luftsete)