Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Dyreliv og gras på Mosterøy

Ola, Thomas og Vetles bidrag til Årets landbruksvideo 2018.

Denne landbruksvideoen, som viser aktiviteten på flere gårder på Mosterøy i Rogaland, er laga av Ola Hodnefjell Haugen, Vetle Voll Ravndal og Thomas Voll Ravndal. For et år siden var det nettopp denne trioen som stakk av med seieren i 2017-utgaven av Årets landbruksvideo. Vinnerbidraget fra i fjor, og juryens omtale, kan du se her:

Dyreliv og strandrydding

På Mosterøy er det husdyrproduksjonen som står i fokus, selv om vi faktisk også får noen glimt fra kornproduksjon.

Videoen tar oss med på dyrestell i både kufjøs, sauefjøs og grisehus, samt ute på beite. Her foregår det både melking, måking og fôring, samt veiing og vaksinering av sau på beite. Vi får også se nytt liv komme til verden, da videoprodusentene har vært tett på i sauebingen under lamminga.

I videoen er det også et kort glimt av to traktorer som snirkler seg over noen fjellknauser, fullastet med søppel. I bakgrunnen ser vi en flokk mennesker helt nede i vannkanten. Her har det tydeligvis foregått strandrydding.

Grasproduksjon og drenering

Annonse

Av mer tradisjonell traktordrift får vi se både etablering og høsting av gras. Videoen viser hele prosessen fra møkkjøring, pløying, slodding, steinplukking og såing, til slåtten med slåing, spredning og raking av gras. Siste ledd i grasproduksjonen blir løst på to ulike måter, både med finsnitter og med rundballepresse. Vi får også se både innkjøring av gras på silo, og sanking av rundballer.

Mot slutten av videoen vises det ulikt arbeid for å sikre de hydrotekniske funksjonene på dyrkamarka. Vi får se både etablering av nye drensgrøfter, samt spyling av gamle som har blitt tette.

Til slutt markeres videoens slutt på samme måte som dagens slutt for mang en husdyrprodusent; ved at arbeidslyset i fjøset slukkes.

Neste artikkel

John Deere vant i september