Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette er Årets slåttonnvideo 2018

Sjekk ut videoen som stakk av med tittelen.

Kåringa Årets slåttonnvideo 2018 er avsluttet, og nylig ble det avholdt jurymøte. Som vanlig var det diskusjoner og sterke meninger om de ulike videoene, og nok en gang er juryen svært imponert over flere av bidragene.

Likevel ble det til slutt enighet om ett vinnerbidrag, som skiller seg fra de andre hva gjelder historiefortelling, formidling av stemninga i slåtten, og variasjonen i ulike klipp og kameravinkler.

Vinneren av Året slåttonnvideo 2018 er Erlend Moberget, med sitt bidrag fra slåtten hos familien Uvaag i Østfold.

Opptatt av detaljer

Som mange vet er ikke dette første gang Moberget stikker av med seieren i en av Traktors videokåringer. Faktisk er dette sjette gang han vinner, enten alene eller sammen med makkeren Sindre Reinfjord.

– Jeg hadde ikke sett for meg at jeg skulle vinne så mange ganger, da jeg begynte å sende inn videoer i 2015, sier han.

Ifølge videoprodusenten har han brukt mye tid, og en del penger, på å lage videoene. Til innhøstingsvideoer, der Moberget stort sett har vist tresking, gjøres det meste av filminga unna på en dag, forklarer han. Men i for eksempel slåtten tar det lengre tid, fordi det er flere arbeidsoperasjoner, og arbeidet er spredt over flere dager.

– Samlet bruker jeg nok mellom 20 og 30 timer på hver video, sier han.

Av disse bruker han som regel mellom 7 og 12 timer på redigering, men han mener selv at han har blitt mer effektiv med tiden. Han innrømmer også at fokuset på detaljer kan ta litt overhånd noen ganger.

– Av og til sitter jeg og jobber med forskjeller på millisekunder, og da ser man noen ganger ikke forskjell før og etter justeringene, ler Erlend.

Bigball: Erlend Moberget har filmet sin slåttonnvideo hos familien Uvaag i Østfold, der det kjøres med bigballpresse fra Krone. Foto: skjermdump/privat
Bigball: Erlend Moberget har filmet sin slåttonnvideo hos familien Uvaag i Østfold, der det kjøres med bigballpresse fra Krone. Foto: skjermdump/privat

Deler tips

Videoproduksjonen er ikke bare hobby for Erlend lenger. Samtidig som at han tar almennfaglig påbygging på Tomb Videregående skole har han i sommer opprettet et enkeltpersonforetak for å drive med video. Via det har han blant annet laget en reklamefilm for et lokalt rørleggerfirma, og foreviget noen sportseventer. På sikt håper han å i alle fall delvis kunne tjene til livets opphold av videoproduksjonen.

Av tips til andre som ønsker å sende inn videoer til Traktors kåringer trekker Moberget fram å ha fokus på å lage en historie. Ellers sier han at man ikke trenger å kjøpe det dyreste videoutstyret som finnes, men at det av og til kanskje heller kan være smart å bruke noen kroner på å kjøpe rettigheter til ei låt. Det gratis utvalget kan av og til bli utplukket, og samme låt kan fort bli brukt av andre videoprodusenter også.

Trofast bidragsyter fra Nordland

Erlend Moberget begynner som nevnt å bli et godt beskrevet blad når det gjelder videokåringer i Traktor. En annen videoprodusent som mange nok kjenner navnet til nå er Tina Brennbakk. Gjennom Tinas trofaste bidrag til kåringene har mange av oss fått et godt innblikk i arbeidet som gjøres på Brennbakk gård i Hattfjelldal, der hun og mannen Øyvind driver melkeproduksjon. På gården bor også Øyvinds to sønner, og Tina og Øyvinds felles sønn Johan. Sistnevnte er kanskje også et kjent navn for Traktors lesere. I en alder av kun 8 år sendte han inn sin egen landbruksvideo i fjor høst, som du kan se her:

Lærer av andre

I jurymøtet kom det mange lovord om Tinas video, selv om den ikke rakk helt opp til seier i kåringa. Juryen mener hun har hatt en god utvikling i videoene sine, og at dette er den beste hun har laget så langt.

Selv forklarer Tina at hele familien liker å se på landbruksvideoer, og at både traktor.no og Youtube er hyppig besøkt.

– Jeg lærer mye av å se på andre sine videoer, forklarer Tina.

Ett av tipsene hun har plukket opp er det Moberget også kommer med; lag en historie. Ellers nevner hun musikken som en av utfordringene med å produsere videoene. Ofte er utvalget av gratis tilgjengelige musikkspor dårlig.

Annonse

Mest av alt trekker melke- og videoprodusenten fra Hattfjelldal fram at videoproduksjonen er en hyggelig hobby.

– Jeg har alltid vært glad i å ta bilder, og etter hvert som teknologien ble bedre for opptak av video gikk jeg mer og mer over til det. De siste par åra har jeg investert i både drone og et Osmo+-kamera, forteller hun.

I tillegg til å sende inn videoer til Traktor har Brennbakk gård også egen Youtube-kanal, Facebookside og Instagram.

– Jeg synes det er fint å drive litt reklame for det norske jordbruket, sier Tina.

– Vi har all grunn til å være stolte over det.

Her kan du se Tinas bidrag til Årets slåttonnvideo 2018:

(Saken fortsetter under videoen)

Alt i ruiner etter fjøsbrann

Vi som har sett mange videoer fra Brennbakk føler jo nesten av vi kjenner folka som er med, men likevel vet vi egentlig ikke så mye. Med det samme vi har Tina på telefonen for å snakke om videoproduksjon, passer vi også på å få litt informasjon om drifta på gården.

Øyvind og Tina var tidligere med i ei melkesamdrift, der samdriftsfjøset lå på deres gård, men samdrifta til sammen hadde dyr i tre ulike fjøs. I 2009 brant samdriftsfjøset ned, og alt lå i ruiner.

Når dette skulle bygges opp igjen ble det satt opp et større robotfjøs på Brennbakk, og for første gang var det plass til alle dyra under ett tak. Etter hvert gikk samdrifta i retning av at de andre partene ble mindre aktive, og til slutt var det kun folka på Brennbakk som var aktiv part i drifta.

I dag disponerer Øyvind og Tina fortsatt kvotene og jorda til de tidligere samdriftskollegaene, og har en melkeproduksjon på i overkant av 400 tonn.

Ved siden av sin egen produksjon driver de også med noe leiekjøring, samt brøyting om vinteren.

– Også har vi et par gravemaskiner som skal holdes i arbeid, legger Tina til.

Som vi forstår er det mer enn nok å henge fingrene i på Brennbakk, men vi håper at både Tina og Johan også i framtida får tid til litt filming av og til. Vi gleder oss nemlig til nye videoer fra gjengen på Brennbakk, og fra alle dere andre som bidrar i Traktors videokåringer.

Under kan du se og lese om samtlige av bidragene til Årets slåttonnvideo 2018:

Neste artikkel

VIDEO: Claas ønsker velkommen til Grascamp 2019!