Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette er Årets landbruksvideo 2018

Morten og Håvards bidrag fra landbruket på Jæren gikk av med seieren.

Kåringa Årets landbruksvideo fikk i år inn åtte flotte bidrag, i tillegg til over 20 bidrag til sammen i de tre underkategoriene Årets våronnvideo, Årets slåttonnvideo og Årets innhøstingsvideo.

For hovedkåringa ble det avholdt jurymøte denne uka, og det var Morten Bjorland og Håvard Helvik Høilands video, som viser landbruket på Jæren, som til slutt ble juryens førstevalg.

Svært flott intro

Juryen falt ned på denne videoen som vinner basert på at det er en variert video, som gir et realistisk bilde av jobben som legges ned for å produsere mat her til lands. De var også svært begeistra for introen i videoen, som er uten musikk, men med autentiske fjøslyder og lyden av arbeidet som gjøres.

Videoen har også en slags dramaturgi, ved at finsnitteren som brukes går som en rød tråd, og både starter og avslutter videoen og “arbeidsdagen”. Her har produsentene også fått med seg detaljene med daglig kontroll og vedlikehold av maskinen.

Juryen la også mye vekt på at en rekke personer er godt synlige i videoen, noe som er positivt. En helt spesiell detalj som juryen likte godt er grøfta som først er helt tørrlagt, men som så blir full av vann. Dette viser et aktuelt problem ved årets vekstsesong.

Morten og Håvard har også klart å fange på film at et rådyr blir skremt opp av finsnitteren, og løper av gårde på et beite ved siden av enga.

Stolte over nærmiljøet

– Det var en gild beskjed å få! svarer Morten og Håvard når vi meddeler dem juryens avgjørelse.

De forteller at de har fulgt nøye med på traktor.no den siste tida, og gleda seg til at nye videoer skulle komme ut.

– Det er utrolig gøy å se andre bidrag, og hvordan det står til med landbruket i resten av landet, fortsetter de.

Ingen av guttene er fra gård selv, men begge føler en sterk tilknytning til, og stolthet over, det de omtaler som Norges kanskje vakreste og beste matfat, Jæren. De forteller at de av og til kjører eller sykler rundt på Jæren på våren og sommeren for å se på alt som foregår.

Lokalprodusert musikk

I selve videoproduksjonen sier de at målet var å lage en video som de fleste kunne ha glede av å se, og som gir et innblikk i hva den norske bonden gjør gjennom vekstsesongen. Teknisk har de vært opptatt av stabile klipp med fint utsnitt, og en god blanding av nærbilder og oversiktsbilder.

Filminga har de noen ganger gjort sammen, og noen ganger hver for seg. Sluttarbeidet med redigering og tilpasning til musikk har de gjort sammen.

Gutta er veldig opptatt av å få takket alle som har sagt seg villig til å stille opp i videoen, og som har latt dem komme og filme.

Noe helt spesielt med denne videoen er at den har musikk som er laget full og helt kun til denne videoen. Morten og Håvard har en kamerat som heter Helge Ask, som lager musikk hjemme på gutterommet. Der har han spilt inn og produsert musikken til videoen, og underveis har videoprodusentene kunnet kommer med tilbakemeldinger.

– Vi har fått musikken akkurat slik vi ønsket. Ville vi ha gitarsolo - intet problem. Raskere takt, høyere trommer, eller mer leken bass. Han fikset alt. Utrolig flink, og utrolig gøy å ha egen musikk komponert til denne videoen, sier Morten.

Mange flinke produsenter

Å skrive at juryen har en vanskelig jobb med å velge ut en vinner begynner nesten å bli en klisje, men denne gangen stemmer det kanskje mer enn noen gang. Samtlige av de åtte videoene i Årets landbruksvideo har svært høy kvalitet, og er laget på en meget bra måte. Det var ingen av videoene som skilte seg ut negativt, og det var kun små detaljer som gjorde at vi til slutt kunne kåre en vinner.

Juryen vil derfor takke og berømme alle deltakere i årets kåring for den jobben de gjør. Når man ser en video er det ikke alltid lett å se for seg hvor mye jobb som ligger bak. Tenker man derimot på hvor mange ganger kameraer skal flyttes, eller hvor mange timer med opptak man skal se gjennom for å finne de rette øyeblikkene til å ha med i videoen, skjønner man at det ligger utrolig mye arbeid bak.

Her kan du se alle bidragene i Årets landbruksvideo:

Her kan du se vinnerbidragene i de tre underkategoriene:

Neste artikkel

Eiksenteret Lier flytter