Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Sjølstyrte traktorer vedlikeholder flyplass

Valtra og Nokian Tyres går sammen om autonom snørydding

To førerløse Valtra T254 Versu har gjennom vinteren 2018/19 blitt testa i snørydding på flyplassen Ivalo i Finland. (Foto: produsenten)
To førerløse Valtra T254 Versu har gjennom vinteren 2018/19 blitt testa i snørydding på flyplassen Ivalo i Finland. (Foto: produsenten)

Valtra og Nokian Tyres gikk i mars 2019 sammen med tre andre finske selskaper om et felles prosjekt for å demonstrere førerløs snørydding med traktor på flyplassen Ivalo i finsk Lappland. To Valtra T254 Versu, utstyrt med Hakkapeliitta TRI-dekk dro hver sin 4,5 meters sope-blåsemaskin, som ved autonom styring ryddet rullebanen. Se video av det kule konseptet nederst i saken!

Effektivt

Trakorprodusenten Valtra har jobba med sjølvstyrte traktorer i mange år. Sammen med Nokian satte de i 2018 hastighetsrekord for ubemanna snørydding med en autonom T254 Versu. Bragden ble utgangspunkt for prosjektet “Runway Snowbot” hvor Valtra og Nokian gikk sammen med Vammas, en finsk produsent av sope-blåsemaskiner for flyplasser, Neste, som driver utvikling av bærekraftige drivstoff og flyplassopperatøren, Finavia.

– Som flyplassoperatører må vi skape sommerforhold på de finske rullebanene, sjøl midt på vinteren. For å takle utfordringene søker vi hele tiden etter nye og bedre løsninger, forteller Henri Hansson, teknisk direktør hos Finavia.

Gjennom Valtras SmartTouch-funksjoner skal traktoren kunne styre seg sjøl med en presisjon på centimeternivå. Systemet et Isobus-kompatibelt, og området som skal ryddes blir forhåndsdefineret.

Konkurransedyktig alternativ

Testene som ble utført denne vinteren, viste seg vellykkede. Sjøl om løsningen ikke er helt klar for å implementeres kommersielt, viser traktoren seg som et godt alternativ til eksisterende løsninger;

– Traktorer er et interessant alternativ inntil ei arbeidsbredde på 4,5 meter. For det første er traktorene et adskillig billigere alternativ enn lastebiler når det kommer til totale eierkostnader. Videre er det langt mer fleksible maskiner da de kan utstyres med fres ved store snømengder, eller under gressklipping i sommerhalvåret, meddeler Tero Santamanner, maskinspesialist i Finavia.

Neste artikkel

Her er Valtra Q