Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Väderstad-suksess ble tegna på en serviett

– Skålharva Carrier fyller 20 år

Den svenske suksessen Väderstad Carrier ble lansert i 1999. (Foto: arkivfoto: Traktor)
Den svenske suksessen Väderstad Carrier ble lansert i 1999. (Foto: arkivfoto: Traktor)

Den svenske produsenten av jordbruksredskap, Väderstad er et kjent navn her til lands. De fleste i den norske landbruksbransjen vil nikke anerkjennende ved omtale av såmaskinen Rapid og harvene Carrier og NZ.

Den kjente og kjære Väderstad Carrier ble lansert mot slutten av 1990-årene og fyller derfor 20 år i år. Skålharva har vært i kontinuerlig utvikling gjennom hele perioden, hvor flere arbeidsbredder og diverse tilvalgsutstyr er gjort tilgjengelig.

Serviett ble tegnebrett

Opptakten til produksjonen av Väderstad Carrier skjedde gjennom stadige ønsker om ei mer kompakt og allsidig skålharv som kunne jobbe med ulik arbeidsdybde, både etter pløying og direkte i halmstubben. Særlig intenst var ønsket fra franske bønder.

– Jeg satt å spise frokost med en av våre ansatte, Joël Plancon under et besøk i Frankrike. Vi snakka om mulige løsninger for harvas utforming, og begynte å tegne et par skisser på papirduken og serviettene som fantes tilgjengelige ved bordet. Innen frokosten var over, hadde vi skissert de første, grunnleggende arbeidstegninger for Carrier, forteller styreformann, produktutvikler og medeier i Väderstad, Christer Stark til den danske Landbrugsavisen.

Sirlige pennestreker på hvite dispenserservietter ble omsatt i svenskt stål, og kort tid etter ble tidenes første versjon av Carrier satt i arbeid i jordbruket. I dag finnes Carrier i en rekke varianter med arbeidsbredde fra 3 til 12,2 meter, både som slepeharv og for montering i traktorens trepunktsoppheng.

Annonse
Väderstad Carrier leveres i arbeidsbredder fra 3 til 12,2 meter, som slepeharv og for montering i trepunkt. (Foto: Arkivfoto: Traktor)
Väderstad Carrier leveres i arbeidsbredder fra 3 til 12,2 meter, som slepeharv og for montering i trepunkt. (Foto: Arkivfoto: Traktor)

Allsidig

Vädersad Carrier ble fremfor alt det allsidige redskapet bøndene håpet på. Carrier kan utstyres med en rekke skålstørrelser. Harva kan jobbe så grunt som 2,5 centimeter, og ned til arbeidsdybde på hele 16 cm.

Hver enkel skål er hengt opp i en egen, gummidempa arm, og har således evnen til å følge bakkens kurvatur og gi etter for stein. De koniske skålene sikrer god innblanding av planterester, og er montert på slik måte at gjennomstrømninga av jorda skjer effektivt. Dette bidrar, foruten en heldig bearbeiding av såbedet, til at Carrier er et drivstoffeffektivt alternativ.

Skålene på Carrier er monter i mot hverandre i et X-mønster. Det vil si at de fire adskilte rekkene med skåler møtes mot midten av harva. Dette gjør at harva ikke styrer traktoren slik som kan skje om skålene er montert i V-form. Denne utformingen er særlig fordelaktig ved GPS-styring av traktoren.

Neste artikkel

Treskersalget på veg opp