Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dansk robottraktor vekker interesse

Nederlandsk landbruksuniversitet investerer i Robotti

Foto: Agrointelli
Foto: Agrointelli

Norske bønder har stor interesse for ny teknikk. I følge Ole Green, professor ved Universitetet i Århus, og daglig leder for selskapet bak robottaktoren Robotti, Agrointelli, skal Norge være det aller beste markedet for autostyring av traktor.

Egenskaper som en mindre traktor

Robotti er et resultat av fem års utvikling. Maskinen drives av to tresylindrede dieselmotorer på 25 hestekrefter fra japanske Kubota. Med ei egenvekt på kun et tonn, firehjulsdrift og trepunktsoppheng med løftekraft på omkring 1000 kg, skal robottraktoren ha de samme egenskaper som en mindre traktor. Maskinen vil også kunne utstyres med kraftuttak og støtte for ekstern hydraulikk.

Ole Green, Professor og daglig leder i Agrointelli mener robottraktorer vil slå an i Norge (foto: Agrointelli)
Ole Green, Professor og daglig leder i Agrointelli mener robottraktorer vil slå an i Norge (foto: Agrointelli)

Avansert teknikk

At Norge anses som et potensielt godt marked, henger ikke bare sammen med velviljen for å ta i bruk ny teknikk. De høye lønnskostnadene her til lands kan gjøre robotløsninger særlig interessante. Robotti kan enten styres manuelt fra en smarttelefon eller et nettbrett, eller programmeres til å utføre arbeidsoppgaver på rein automatikk. Maskinen er utstyrt med mottaker for RTK-signaler for best mulig presisjon, og har i tillegg flere sensorer og kameraer som samler inn data fra arbeidsoppreasjonene.

Vekker interesse

Annonse

Den selvgående redskapsbæreren Robotti ble først vist frem for publikum under Agromek-messa i hjemlandet i slutten av november i fjor. Interessen for den nye maskinen har allerede bredd seg utover Danmarks grenser, og ble sist vist fram under et arrangement med tema smartfarming i Nederland rett før helgen. Den nederlandske landbruksavisen Boerderij skiver at landbruksuniversitetet Wageningen vil få levert sitt første eksemplar av Robotti i løpet av våren 2019.

Universitetet er den første nederlandske kjøperen av Robotti-traktoren. Per nå er det solgt seks eksemplarer av maskinen rundt om i verden, først og fremst til ulike forskningsinstitusjoner.

Avhengig av versjon, koster robotene omkring 80.000-10.000 euro. Prismessig mener produsenten at maskinen skal være konkurransedyktig sammenliknet med traktorer med kapasitet til å dra en tre-meters såmaskin. Resonnementet er at en standard såmaskin med tre meters arbeidsbredde gjerne koster 100 000 kroner. Med to slike såmaskiner blir arbeidsbredden seks meter til en pris av 200 000 kroner. Skal en derimot investere i en maskin med seks meters kapasitet, snakker en fort om et prisnivå på 500 000 kroner.

– En analyse av kost/nytte viser at tre meters arbeidsbredde er den mest kostnadseffektive. Det som har gjort det interessant å øke arbeidsbredden på redskapene er lønna til sjåføren på traktoren. Når vi tar bort den faktoren blir roboten både mer kostnadseffektiv og mer arbeidseffektiv, sier Ole Green.

Nederlandse Abemec er i dialog med AgroIntelli om en mulig posisjon som importør. I følge landbruksavisen Boerderij, antyder produsenten et raskt fall i produksjonskostnadene om Robotti settes i serieproduksjon.

Synes du den nye teknologien virker forlokkende? Norsk Landbruk har gjort et lengre intervju med Agrointelli-sjefen, Ole Green om Robottiens egenskaper. Intervjuet finner du i Norsk Landbruk nummer 6. Bestill abonnement her

Neste artikkel

Stoll skifter eier