Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

MF-kompakte tetter gapet

Ikke før var nyheten fra Massey Ferguson rundt deres nye 1500 og 1700-serie traktorer sluppet, før produsenten fulgte opp med enda flere kompakte nyheter.

Massey Ferguson tilbyr nå flere modeller med førerhus og valgfri transmisjon.
Massey Ferguson tilbyr nå flere modeller med førerhus og valgfri transmisjon.

Denne gangen er det modellene MF 1750 M, 1755 M og 1765 M som slippes i det norske markedet. Dette er kompakttraktorer på henholdsvis 49, 54 og 67 hestekrefter. De tetter dermed gapet opp til de større MF 4700 M og den mer avanserte MF 3700-serien.

– Det er en økende etterspørsel etter kompakte og lettkjørte traktorer kan Ole Jakob Rustad som er produktsjef for Massey Ferguson hos Eikmaskin fortelle.

– Flere kunder ser etter en større og kraftigere kompakt traktor med hydrostat, altså en form for “trinnløs transmission.” Dette kunne Massey Ferguson tidligere ikke levere i modeller over 47 hestekrefter. Det er i hovedsak kommunalmarkedet, og de som driver med landskapspleie, stell av grøntarealer og tilsvarende oppgaver som spør etter disse modellene ifølge han.

– I tillegg ser vi en økende etterspørsel etter små, lette og kompakte traktorer med konvensjonell girkasse, til bruk i tradisjonelt landbruk, på ridesentre og innenfor fruktdyrking. Disse er i tillegg populære til snørydding på kunstgressbaner, i byen og andre steder der plass og vekt setter begrensninger forteller han videre.

– Oppsummert betyr dette at det er et økende marked for kompakte traktorer, og gjerne med litt mer effekt enn Massey Ferguson har kunnet levere tidligere, sier Rustad

Moderne motor

Traktorene får en firesylindret commonrailmotor med et slagvolum på 2,4 liter. De har turbo, og oppfyller selvsagt lovpålagte stage-V avgasskrav. Traktorene er utstyrt med to separate turtallsminner, for lagring av forhåndsdefinerte motorturtall.

Med to transmisjonsvalg, valgfri hytte og en rekke nye funksjoner, ønsker MF å få fler til å velge røde kompakttraktorer.
Med to transmisjonsvalg, valgfri hytte og en rekke nye funksjoner, ønsker MF å få fler til å velge røde kompakttraktorer.

2 transmisjonsvalg

Nytt er at du kan velge mellom mekanisk eller hydrostatisk transmisjon, også på de større modellene.

– Valget mellom mekanisk eller hydrostatisk transmisjon, vil i hovedsak bestemmes av bruken, altså kjøringa traktoren skal brukes til, kan Rustad fortelle.

– En ren mekanisk girkasse, vil være best egnet om traktoren skal trekke mye tungt. Ved jordarbeiding som pløying, harving eller trekking av tunge tilhengere er en mekanisk transmisjon best i denne klassen. En hydrostatisk transmisjon gir jo en overlegen førerkomfort, men har et høyere tap, og er rett og slett ikke beregnet til å overføre maksimalt med trekkraft. Ved kraftuttaksarbeid, som ofte er en stor del av oppgavene til kompakttraktorer, er derimot hydratisk transmisjon helt perfekt.

– Enkelte tror at en hydrostat-transmisjon i en kompakttraktor er en nedskalert versjon av en trinnløs vario eller dyna-vt transmisjon fra en større traktor, men det stemmer nok ikke helt. Funksjonen er ganske lik, men oppbyggingen av transmisjonen er forskjellig, og det er det greit å være klar over, avslutter spesialisten.

Den mekaniske transmisjonen har 4 hovedgir, 3 gruppegir og mekanisk vendegir.

Ønsker du deg trinnløs justering av kjørehastighet, kan du på modellene MF 1755 M og 1765 M altså velge en hst-hydrostatisk transmisjon. Den har da tre serier og elektrohydraulisk vendegirspak. Traktoren har en kjørepedal for framdrift, men ingen clutchpedal. Traktorene med denne transmisjonsløsningen leveres med fartsholder, og har en toppfart på hele 34,8 kilometer pr time. Traktorene med hst-transmisjon har en hastighetsreguleringsspak for enkelt å justere hastigheten ved siden av rattet.

Hydraulikk

De store traktorene i MF sin 1700-serie får en pumpekapasitet på hele 48 liter pr minutt. Som på de mindre modellene er 2 dobbeltvirkende uttak bak, og to dobbeltvirkende uttak midt på traktoren er standard for modeller med førerhus.

Trepunktshydraulikken en løftekraft på hele 1600kg i enden av trekkstengene på den største modellen, og trekkarmene har kategori 1 -innfesting har fanghaker for enkel tilkobling av redskap.

Kraftuttak:

Traktorene leveres med kraftuttak med 540 rpm og 540eco. Midtmontert kraftuttak er standard, for front eller underliggende redskapsmontering. Det bakre kraftuttaket kan betjenes fra utsiden av traktoren, f.eks ved flishugging eller andre stasjonære oppgaver.

Førerhus.

De større modellene i 1700-serien får det samme førerhuset som de mindre. Det betyr mulighet for både luftfjøret sete og standardmontert aircondition, samt et støynivå på 76db. Oppvarmet bakrute og 4 led-arbeidslys er standard.

Den største modellen, MF 1765 veier bare 2180 kilo i standard utførelse med førerhus

Quicke-lastere blir tilgjengelig

Eikmaskin bekrefter at traktorene i 1700-serien blir tilgjengelige med Quicke frontlastere.

Den svenske lasterprodusenten er allerede igang med å tilpasse braketter og monteringssett for å kunne tilby en standardisert løsning. Siden traktoren allerede har midtmonterte hydraulikkuttak med 4-veis spak fra fabrikken, trengs ingen ekstra hydraulikksentral.

Den nye 1700 M-serien blir tilgjengelig med frontlastere fra Quicke. Arkivbildet viser en eldre løsning, som ikke har vært tilgjengelig i Europa tidligere
Den nye 1700 M-serien blir tilgjengelig med frontlastere fra Quicke. Arkivbildet viser en eldre løsning, som ikke har vært tilgjengelig i Europa tidligere

Neste artikkel

Fendt oppgraderer 700-serien