Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Dragland Maskin AS satser korta på traktorer fra Deutz-Fahr og grasutstyr fra Krone. (Bilde: Odd Einar Dragland)
Dragland Maskin AS satser korta på traktorer fra Deutz-Fahr og grasutstyr fra Krone. (Bilde: Odd Einar Dragland)

Innovativ bremseløsning sparer redskapen

Odd Einar Dragland kjøpte første Deutz-Fahr 6120TTV med fabrikkmontert motorbrems

36 år gamle Odd Einar Dragland driver entreprenørbedriften Dragland Maskin AS i Lyngdal. Entreprenøren driver primært med leiekjøring i jordbruket og snøbrøyting vinterstid. Samtlige traktorer i Odd Einars eie er fra Deutz-Fahr. Nylig investerte han i den trinnløse 6120TTV som først i landet med fabrikkmontert motorbrems.

Deutz-Fahrs hydrauliske motorbrems leveres på samtlige modeller i 6-serien. Enkelte har valgt løsningen på de større modellene 6120 og 6130, men Dragland er første kunde som valgte alternativet på 6120. Traktoren ble kjøpt hos Helleland Bil og Landbruk, og kom til gards i sommer, og har så langt gått i underkant av 200 timer

– Årsaken til at vi valgte å utstyre traktoren med motorbrems, er fordi vi kjører høyt og lavt, og mye i bratta. Motorbremsen gir 40 prosent bremseeffekt, og har hittil fungert veldig bra. Jeg har også en Deutz-Fahr 630 TTV som vi har ettermontert tilsvarende utstyr på, men den fabrikkmonterte, hydrauliske utgaven på nytraktoren er mer lettbetjent og har jo en fordel i å være en integrert del av traktorens betjenting, forteller Odd Einar.

Medaljevinnende konsept

Motorbremsen aktiveres ved hjelp av en pedal i gulvet på traktoren. Konseptet er basert på traktorens eksisterende hydraulikksystem, og samarbeider med både motor, transmisjon og kjølesystemet etter valgt kjøreprogram.

Systemet settes i kraft ved hjelp av ei ekstra oljepumpe som jobber i mot det hydrauliske systemet som en lukket krets. Dette tar opp en del av motorkrafta, og fungerer dermed som brems.

Den trinnløse transmisjonen bidrar sammen med motorbremsen, til å opprettholde riktig motortutrall for å optimalisere bremseevnen. Varmen som genereres aktiverer ei elektronisk viskosestyrt kjølevifte som regulerer hastigheten etter motorbelastningen. Vifta virker i sin tur til ytterligere motorbremseffekt da også denne belaster motoren. Konspetet ble tildelt sølvmedalje for sitt innovative design under Agritechnica 2013.

Annonse

Odd Einar kosta dessuten på både full Led-lyspakke og hurtigkjøring da han bestilte traktoren

– Hurtigstyringa reduserer antall rattomdreininger før fullt svingutslag med 40 prosent. Dette vil komme godt med ved brøyting av trange innkjørsler og på vanskelige vendeteiger, forteller Dragland.

Kjøpte slåmaskin på DDE-konsert

Odd Einar har også handla det meste av grasutstyret sitt gjennom HCP. Både slåmaskinen og rotorriva er av fabrikat Krone. Han hadde lenge vurdert å kjøpe seg en Krone EasyCut 6210 CV sentermontert slåmaskin, men syntes investeringen ble vanskelig å forsvare. Men plutselig bød anledningen seg til å få tak i maskinen brukt- og det under uvanlige omstendigheter

Det går langt i mellom hver gang en kjøper slåmaskin på julebord. Odd Einar fikk realisert drømmen om å skaffe sin Krone EasyCut 6210CV på DDE-konsert. (Foto: Odd Einar Dragland)
Det går langt i mellom hver gang en kjøper slåmaskin på julebord. Odd Einar fikk realisert drømmen om å skaffe sin Krone EasyCut 6210CV på DDE-konsert. (Foto: Odd Einar Dragland)

– Jeg er ihuga fan av DDE, og var klar for julebord med bandet til stede i Trøndelag da det plutselig dumpa inn en pent brukt Krone EasyCut 6210 CV på Finn.no. Maskinen stod i nærområdet, og jeg kasta meg med på toget for å treffe selgeren. Det ble handel på stedet, avslutter Dragland hjertelig, og presiserer at det er DDE og musikken som skal ha æren for at han fikk tak i slåmaskinen.

Magasinet Traktor vil i løpet av vinteren besøke Dragland Maskin AS i Lyngdal for en større reportasje om drifta og maskinene de har i sving. Se video av Deutz’en med Krone-riva i aksjon under:

Neste artikkel

John Deere leverte flest i oktober