Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frontlaster med Bluetooth

Ålø lar deg overføre data fra frontlasteren til mobiltelefonen.

Lasterstyringen Q-Companion får nå støtte for Bluetooth slik at du kan overføre data fra laster til  mobiltelefon. Foto: Ålø
Lasterstyringen Q-Companion får nå støtte for Bluetooth slik at du kan overføre data fra laster til mobiltelefon. Foto: Ålø

Svenske Ålø er gjorde sine Quicke frontlastere smarte da de lanserte Q-Companion i 2017. Løsningen gav mulighet for å at lasteren både kunne vise vekt og posisjon på en skjerm inne i traktorhytta, og også varsle når det var tid for service.

Løsningen er basert på sensorer som måler trykket i begge ender av løftesylindrene, og selve veiesekvensen gjennomføres ved å heve lasteren gjennom et angitt løfteområde. Når man har koblet på nytt redskap, må vekta kalibreres, en enkel prosess der man fastsetter en tiltvinkel, som man senere må benytte hver gang veiinga skal gjennomføres. Ved eksempelvis ei skuffe, som vi prøvekjørte på lanseringa i Sverige, er det naturlig å sette tiltvinkelen når skuffa er tiltet helt inntil lasterarmen.

Systemet kunne lagre 10 ulike redskaper, slik at de overføres om lasteren benyttes på flere traktorer. Vekta kan stilles inn på ulike måter, for eksempel angi en ønsket vekt, for deretter å gjøre X antall veiinger til vekta er oppnådd. Et annet alternativ er å summere vekta automatisk, der også antall veiesekvenser – som eksempelvis kan være antall rundballer – summeres samtidig.

Varsler med lyd

Annonse

I den oppgraderte versjon av Q-Companion kommer det flere spennende muligheter. Systemet får blant annet støtte for Bluetooth, som gjør det mulig å overføre opplysninger om vekter fra lasteren direkte til en egen app som lastes ned på en mobiltelefon eller et nettbrett. Antall redskaper som kan lagres økes samtidig fra 10 til 30, og det blir mulig å legge til ulike brukerprofiler i systemet. På den måten kan sjåfører som benytter den samme traktor legge inn separate opplysninger.

Det blir også mulig å aktivere varslinger med lydsignaler, for eksempel når redskapen befinner seg i en forhåndsdefinert høyde eller vinkel. Dermed kan du f.eks. slippe å titte bort på skjermen for å finne ut om du har pallegaffelen i rett høyde.

- Å utvikle Q-companion er et naturlig skritt for å ta landbruket inn i fremtiden. Alle nye funksjoner gjør systemet mer brukervennlig sier Åløs produktsjef Fredrik Haldammen i en pressemelding.

Neste artikkel

Stoll skifter eier