Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Dette kan du lese om i Traktor nr. 1

Årets første utgave er ute nå

Denne uka dumper årets første utgave av Magasinet Traktor ned i postkassene til abonnentene, og neste uke finner du bladet i bladkiosker over hele landet. Her får du en liten smakebit på noe av det du kan lese om i Traktor nr. 1 2020.

Prøvekjørt: Massey Ferguson 3709AL

Massey Fergusons nye 3700 Alpine-serie skal etter sigende være trak­toren for den som ønsker seg høy komfort, i en særs kompakt innpakning.

Vi har testa seriens største modell. Med sine 95 usedvanlig kvikke hestekrefter, ei egenvekt på kun 3,3 tonn og med en førerkomfort på linje med stortraktorer, er Massey Fergusons nye bakkekliver en traktor å ta i betraktning!

Entreprenøren: Henrik Kjeldsen og Åse Hovd

Henrik Kjeldsen forpakter Holla gård i Ulefoss, hvor han driver 1 500 dekar korn fullstendig plogfritt. Skogsdrift og trepleie er ellers en viktig del av levebrødet, og i høst ansatte han sin dyktige kollega, 22 år gamle Åse Hovd. Vi ble med duoen til skogs, med noe av det grommeste som finnes av kjøredoninger: Timberjack 230A stammelunner.

Entreprenøren: Kåre Reidar Aasen

Jostedals-entreprenøren Kåre Reidar Aasen driver skogsdrift med traktor og tømmerhenger – og det på særegent vis, med et merke som nok har fått vesentlig større anerkjennelse foran plogen enn med skogsutstyr og vinsj.

Traktorskolen: Nye traktorregler

Representanter for landbruksnæringa har i årevis etterlyst tidsrelevante og praktisk håndterbare regler for traktorkjøring langs offentlig bilvei. Etter 30 år, ikledd ei mer eller mindre uforandra tvangstrøye, kom svært kjærkommende endringer. Regelverket for kjøring med breie traktorer og landbruksmaskiner, kjettingkrav og tillatt forflytningsavstand langs bilveg er nå mer i tråd med tiden.

Traktorskolen: Biodiesel

I ett år har tre av traktorene til Bjørnar Moe og Arne Iver Tvestad gått på biodiesel. De ser flere fordeler med å bruke den miljøvennlige dieselen, men sier at prisen må ned hvis den skal bli et reelt alternativ for bøndene.

Annonse

Monster: I Australia blir vi alle småbrukere

Traktor-redaksjonen har vært på jordomseiling for å se på verdens største maskiner i det forjettede land, Australia. Fra Melbourne til Brisbane fikk vi se endeløse åkre på tusentalls dekar, enkelte med avlinger opp i ett tonn på målet, andre uten resultat over hodet, skurtreskere med 60 fots skjærebord og 80-fots såmaskiner med kapasitet på flere tusen dekar om dagen.

Veteranen: Volvo BM Valmet 605 fikk nytt liv i Polen

Per Olav Utgaards Volvo BM Valmet 605 sto hjelpeløs, uten fungerende girkasse, kraftuttak, håndbrekk, havarert turbo og ei ellers jevnt over skrantende helse. Det reiv hardt å måtte erkjenne at den trofaste følgesvennen gjennom 25 år, skulle ende opp som delemaskin. Men så en dag kom redninga for gammeltraktoren.

Vi fikk se resultatet av den gamle kjempens to måneder lange helsereise til sydligere strøk.

Mekketips: Bondesveising for nybegynnere

Vi gir deg tips og råd for å komme igang med sveising i gårdsverkstedet. Vårt prosjekt var å montere lasterfester på ei Duun strøkasse, som originalt kun er levert med trepunktstilkobling. I saken demonstreres sveising med både elektroder og MIG-apparat i tykt og tynt gods

Historien bak: Med traktoren som basmaskin

Har du hørt om Levahn-dumperen, Tuft-trucken eller Relløm-lasteren? Historikken om hva som har foregått i norske verkstedbedrifter, har til dags dato vært lite tilgjengelig. Det er ikke dermed sagt at denne delen av norsk traktorhistorie, er uinteressant. Snarere tvert om.

I år er det faktisk 100 år siden nordmenn for første gang tok tak i de mulighetene som lå i traktoren, også utenfor åkerkantene. Vi har sett nærmere på hvordan Norsk industri har forvandlet traktoren til nye formål og bruksområder opp igjennom historien.

Bestill abonnement

I tillegg til alt dette finner du også historien bak Kvernelands enorme demonstrasjonstraktor - Deutz-Fahr DX 8.30. I USA traff vi gårdbruker Michael Johnson som leier traktor i stede for å eie når det virkelig er behov for hestekrefter. Som vanlig får du også nyheter fra traktorverdenen, lesernes bilder, og spennende kuriosa i Gammelt og Nytt.

Ønsker du å få Traktor rett hjem i postkassa ei uke før bladet kommer for salg i kiosken? Da bør du bli abonnent, og få de neste 3, 6 eller 12 utgavene rett hjem. Informasjon om priser og knapp for bestilling finner i menyen oppe til venstre.

Neste artikkel

Håper på påbud om belte i traktor