Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Åpnet nasjonalt brukttraktorsenter

Felleskjøpet satser på profesjonell omsetning av brukte maskiner

Kenneth Strand er ansvarlig for det nye bruktsenteret på Kløfta (foto: Lars Raaen)
Kenneth Strand er ansvarlig for det nye bruktsenteret på Kløfta (foto: Lars Raaen)

Onsdag 27. mars ble en begivenhetsrik dag på Felleskjøpet Kløfta. Avdelingens proffdag bød på en rekke interessante foredrag hvor tilhørerne blant annet fikk presentert modellserier og nyheter fra John Deere og Avant kompaktlastere. Felleskjøpet inviterte samtidig til John Deere-dag med mulighet for prøvekjøringer ved sine maskinstasjoner.

Felleskjøpet Kløfta bød på både prøvekjøring, kaffe og kaker  under John Deere-dagen, onsdag 27. mars (Foto: Lars Raaen)
Felleskjøpet Kløfta bød på både prøvekjøring, kaffe og kaker under John Deere-dagen, onsdag 27. mars (Foto: Lars Raaen)

Parallelt med arrangementene gikk også åpningen av Felleskjøpets nasjonale bruksenter på Kløfta av stabelen. 41 brukte traktorer er per nå på lager, og rekka byr ikke kun på maskiner med grønt panser og gule felger. I stallen fant vi et godt utvalg traktorer fra Fendt, Valtra, New Holland, Massey Ferguson og Claas, i nær sagt alle effektklasser fra 30-250 hestekrefter.

Traktor tok derfor en prat med ansvarlig for det nye bruktsenteret, Kenneth Strand for å få vite mer om satsinga.

Det nye bruktsenteret på FK Kløfta tilbyr et bredt utvalg traktormerker og modeller. (Foto: Lars Raaen)
Det nye bruktsenteret på FK Kløfta tilbyr et bredt utvalg traktormerker og modeller. (Foto: Lars Raaen)

God start

Hensikten med bruktsenteret er å kunne profesjonalisere omsetningen av brukte maskiner i videst mulig utstrekning.

– Først og fremst er ordningen en service for kunden, hvor poenget internt er å la nytraktorselgerene kunne konsentrere seg om det de de skal og er gode på. En kan miste motivasjonen om en må drive med brukt i tillegg. Fra nå av skjer av denne delen av handelen gjennom dedikerte folk som også kan bistå selgerne ute i periferien med å håndtere bruktsalget.

Kenneth Strand har lang erfaring med omsetning av brukte traktorer, og presiserer at kunder som kjøper brukt skiller seg fra de som ønsker nye maskiner.

– Den typiske brukttraktorkunden har ikke de store preferansene hva angår traktormerke. Henvendelser etter brukte traktorer kommer ofte fra nyoppstarta bønder som akkurat har tatt over eller kjøpt gård, yngre som ønsker å starte med snøbrøyting eller andre som mener de ikke kan forsvare å kjøpe klin nytt. Stort sett har samtlige satt et pristak før handelen. Ønsker de seg traktor til maks 400.000 kr, finner vi traktor til den prisen eller under, forteller Strand.

Bruktsenteret betjener salg ved innbytte så vel som support for kunder som ønsker hjelp med å få solgt privat. Det er siden nyttår solgt hele 21 traktorer fra bruktsenteret på Kløfta.

– De aller fleste traktorene som står her i dag er innbyttetraktorer, men det hender at vi får kunder innom som ønsker at vi skal hjelpe dem privat salg.

Ikke alt sendes til Kløfta

Å opprette en egen “base” for bruktsalget på Kløfta, betyr ikke slutten for bruktsalget lokalt, snarere tvert i mot.

– De lokale avdelingene forsøker gjerne å selge traktorene sjøl i første omgang. Vi flytter ikke traktorene til Kløfta bare for å flytte de. Vårt mål er å holde kostnadene nede for kunden, og derved redusere transporten til et minimum. Poenget er at vi gjennom bruktsenteret, kan tilby førstehåndskunnskap på brukt utstyr, og garanterer at traktoren på et tidspunkt vil bli solgt, fortsettter Strand

Traktorkundene er gjerne lojale mot sin egen avdeling og selger i Felleskjøpet. Bruktsenteret ønsker å bidra til at slike forhold opprettholdes,

Annonse

– Kunden tar gjerne kontakt med sin lokale selger for å kjøpe traktor fra bruktsenteret. Selgeren tar da kontakt med oss. Vi gjør traktoren salgsklar og tar i mot kunden for besiktigelse og prøvekjøring. Bruktsenteret står for servicen, men det er mye viktigere at selve handelen skjer gjennom den lokale selgeren, ved kjøperens lokale avdeling.

Strand ønsker å få fram at satsinga først og fremst skal sikre kunden en forutsigbar handel.

– Jeg takserer alt av brukte traktorer i FK-systemet i Oslo, Akershus og Østfold per i dag, uavhengig av merke. Taksten gir kunden en garantisum. Hvis ikke traktoren blir solgt er det vårt problem- det er vi som har satt taksten etter erfaringstall, og må ta konsekvensen om vi har bomma.

Foruten et særlig stort utvalg av John Deere, har bruktsenteret inne flere traktorer fra både Claas, Fendt, Valtra, Massey Ferguson og New Holland. (Foto: Lars Raaen)
Foruten et særlig stort utvalg av John Deere, har bruktsenteret inne flere traktorer fra både Claas, Fendt, Valtra, Massey Ferguson og New Holland. (Foto: Lars Raaen)

Stort marked

Strand opplyser videre at kunder er velkomne til å by fram gamle som velbrukte traktorer, men at Felleskjøpet er ærlige på om det kan være mer lønnsomt å selge privat.

– Traktorer under 200.000 kr kan være like lønnsomme å selge uten å dra inn forhandler. Men vi nekter aldri innbytte. Om kunden ønsker å slippe ansvaret med det som kan komme av problemer ved salg av gammelt utstyr, kan vi gjerne kjøpe traktoren. Eksempler er proffkunder som rett og slett ikke har anledning til å prioritere privat salg.

Om traktoren vil være vanskelig å selge her til lands, har Felleskjøpet gode kontakter for eksport av maskinene ut av landet. Dette er et godt eksempel på fordelene ved profesjonaliseringen av bruktomsetningen;

– Ved taksering legges en rekke vurderinger til grunn for prisforslaget. Et eksempel er om traktoren er verdt å selge i Norge, eller om den skal eksporteres. Det skjer noe med den jevne nordmann når traktoren har passert 7000 timer gangtid. I slike tilfeller er det bedre å få solgt til Øst-Europa, hvor kundene gjerne finner nytte i maskinen til den har gått det dobbelte og kan ha glede av den i 10-15 år videre, sier den erfarne brukttraktorselgeren

Kenneth Strand mener derfor at garantien for salg i eksportmarkedet gjør at han kan gi en så riktig pris som mulig for innbyttetraktor som har gått langt, eller som av en eller annen grunn ikke er attraktive på det norske markedet.

Planen videre

Markedet for brukte landbruksmaskiner er stort.

– Vi prioriterer å få ustyret ut på Finn.no så fort som mulig. En fordel med lager av brukt utstyr er selvsagt at kunden kan overta traktoren på dagen handelen skjer, og slippe å vente på klargjøring.

Gjennom Felleskjøpets profesjonalisering av brukttraktorsalget, sikres en jevn omløpshastighet på salget av maskinene. Foreløpig satses det på sentralisering av salget på Kløfta, men det kan bli oppretta enda et brukttraktorsenter om butikken går riktig bra.

– Vi er i diskusjon rundt om vi på sikt vil opprette et ekstra bruktsenter. Fokuset er foreløpig her på Kløfta. Vi har tilgang til lokaliteter som er tre ganger større enn hvor utstillinga er nå. Går satsinga like godt framover, må vi utvide i en eller annen form, avslutter Strand.

Neste artikkel

Treskersalget på veg opp