Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

400 hesters elektrisk John Deere

Drives med 1000 meter lang kabel

Forrige gang John Deere presenterte en elektrisk traktor var i 2016 og den var batteridrevet, denne versjonen drives av strøm rett fra nettet. Foto: John Deere
Forrige gang John Deere presenterte en elektrisk traktor var i 2016 og den var batteridrevet, denne versjonen drives av strøm rett fra nettet. Foto: John Deere

Prototypen kalles for GridCon og er et ledd i den amerikanske traktorprodusentens forsøk på å introdusere elektriske landbruksmaskiner. Dette er ikke John Deeres første forsøk på en elektrisk traktor, i 2016 viste de fram en batteridrevet versjon som heter SESAM (Sustainable Energy Supply for Agricultural Machinery).

Men der SESAM i grunn var en helt tradisjonell traktor, bare med batterier og elmotor i stedet for dieseltank og dieselmotor, er GridCon noe ganske annet. Den er basert på chassiset til en JD 6210R, men førerhytta er fjernet og i front sitter det en stor kabeltrommel med en robotarm. Elektromotoren til framdrifta er på 100 kilowatt og i tillegg er det en 200 kW elektrisk motor til kraftuttak og hydraulikk.

Annonse

I åkeren kan traktoren være helt autonom eller den kan styres med fjernkontroll av en operatør. Manuell styring kan være påkrevd eksempelvis når åkerens yttergrenser skal etableres.

Kabeltrommelen i front av traktoren har 1000 meter kabel som legges ut automatisk av robotarma slik at kabelen holder seg unna hjulene på vendeteigen. Ved behov er det mulig å skjøte på kabelen slik at rekkevidden blir større.

Det er påkrevd en 2,5 kilovolts AC tilkobling for å drive traktoren og effekten er dobbelt så høy som den ville vært på diesel-varianten JD 6210R. Vekten er imidlertid omtrent det samme på 8,5 tonn, men John Deere anslår at en batteridrevet variant ville ha vært tyngre og den ville ha hatt 50 prosent høyere driftskostnader.

Neste artikkel

Zetor utsetter lansering av nye Proxima og Forterra