Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Valtra fester grepet i fallende finsk traktormarked

Sikret seg nesten 50 prosents markedsandel.

Valtra registrerte 907 av de totalt 1 854 traktorene over 47 hk / 1 800 kg som ble nyregistrert i Finland i 2015. Antallet tilsvarer en markedsandel på 48,9 prosent. (Foto: Espen Syljuåsen)

På kun fire år har traktormarkedet i Finland gått tilbake 34,4 prosent. Nedgangen fortsatte med uforminsket kraft i 2015, da det totalt ble nyregistrert 1 854 traktorer, 333 færre enn i 2014.

- Faktisk er det det laveste antall nyregistreringer siden andre verdenskrig, forteller Veikko Niittymaa, teknikkjournalist hos det finske landbruksmagasinet Maaseudun Tulevaisuus til Maskinbladet.

Valtra forsterket sin posisjon på hjemmemarkedet, og med 907 registreringer og nær 50 prosents markedsandel er merket på sitt høyeste nivå siden 2001. I følge Nittymaa er det Valtras nye N4 og T4-serie som har blitt tatt meget godt i mot, men vekst i markedsandel til tross, også Valtra opplevde en nedgang i antall.

SE VIDEO: Slik er nye Valtra T4

SE VIDEO: Den nordiske traktoren blir til

John Deere følger på en andreplass med sine 235 traktorer, 18 foran New Holland på tredje. De eneste traktormerkene med vekst i antall er Belarus og Claas, som begge to er som pygmeer å regne i det finske markedet. Claas har imidlertid sikret seg eksklusivitet hos importøren Kesko, som tidligere forhandlet Massey Ferguson.

- Kesko fikk importen av Claas i oktober, og man vil vi helt klart komme til å se en spiller på det finske markedet som vil ta en stor markedsandel, spår Veikko Niittymaa.

Ettersom man også registrerer ATV i samme kjøretøygruppe som traktorer i Finland, har man satt et skille ved 47 hestekrefter og 1 800 kilo. Inkludert de nyregistrerte kjøretøyene under denne grensen blir totalen 6 617, en nedgang på 5,4 prosent fra 2014.

Annonse

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Blå seier i Danmark for sjette året på rad

Stabilt traktorsalg i Frankrike

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin