Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bruktimporten er på vei opp

Billig britisk pund gir gunstige traktorkjøp.

Fendt er merket som øker mest i antall bruktimporterte traktorer. Den største aktøren som driver med dette heter Tjessi.no, et firma som har spesialisert seg på å importere relativt nye Fendt-modeller over 200 hestekrefter. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

I 2015 ble det importert og registrert 205 brukte traktorer her til lands. Allerede etter ti måneder av 2016 er dette antallet passert, og per utgangen av oktober har bruktimporten økt med 29 prosent, viser tall fra Opplysningsrådet for veitrafikken.'

Slik ser registreringstallene ut etter at ti av årets måneder er tilbakelagt.

Nedgang siden 2011

John Deere er som før det klart mest populære merket, deretter følger tre Agco-merker på andre-, tredje- og fjerdeplass. Fendt er merket som opplever størst vekst, 34 traktorer hittil i år er 20 flere enn på samme tid i fjor. Avhengig av hvordan året avsluttes vil trolig totalen ende på et sted mellom 250 og 300 traktorer. Dermed peker pila for bruktimport oppover igjen, etter betydelig nedgang hvert år siden 2011.

LES OGSÅ: Bruktimporten ytterligere redusert

Brexit påvirker

En av aktørene som bidrar til framveksten er Eirik Tjessheim, som driver blant annet bruktimport av traktorer fra England, gjennom firmaet tjessi.no.

– Valutasvingningene slår veldig ut. Vi hadde pund senest i januar på 13,30 kroner, og da blir det vanskelig. Men spesielt etter Brexit har pundet stupt, og gjort det gunstig å drive med bruktimport.

Tjessheim har i hovedsak valgt å ta inn Fendt-er, og da modeller med mer enn 200 hestekrefter.

– Jeg opplever det som gode traktorer, og de er ganske populære, forteller Tjessheim, som per i dag annonserer drøyt 15 traktorer på sin hjemmeside.

Særegent marked i England

Han anslår at han i løpet av året vil selge 30 Fendt-er, med andre ord er han den klart største konkurrenten til fabrikknye traktorer fra Eikmaskin. Traktorene han tar inn er nemlig så godt som nye, typisk under ett år og med om lag 500 timer.

– I England er det vanlig praksis med utleie av traktorer fra forhandlere, og avskrivningsregler som gjør det gunstig å bytte hvert år. Jeg er også overbevist om at de får billigere traktorer fra fabrikk, enn det vi gjør i andre land, forteller Tjessheim.

Bruktimporten fra England er heller ikke noe noen måte ny. Blar man i eldre utgaver av nordiske landbruksblader finner man annonser fra både bruktimportører og de offisielle importørene, som advarer mot å kjøpe fra førstnevnte. Mens sistnevnte handler traktorer til fastsatt valuta over tid, kan bruktimportørene glede seg over å utnytte svingningene i valutamarkedet. Etter Brexit merker imidlertid også Tjessheim at noe skjer med prisene.

– Alt blir dyrere inn i Storbritannia nå, og traktorene som kommer inn fra fabrikk er dyrere enn for et halvt år siden. Vi hadde en ekstrem situasjon i 2014 og 2015, med historisk svak krone og et sterkt pund. Men så lenge pundet holder seg normalt skal vi konkurrere, og ser du dette i et langt perspektiv, har det alltid vært bruktimport fra England, poengterer Tjessheim.

Annonse

Det har ikke lyktes å få noen kommentar fra Jørgen Skjelin, produktsjef for Fendt hos Eikmaskin, til saken.

Traktorstatistikken 2016

Januar - Februar - Mars - April - Mai - Juni - Juli - August - September - Oktober

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2015:

Slik endte traktoråret 2015

Grønn dominans i 16 av 19 fylker

Valtra i føringen over 150 hk

Gjennomsnittstraktoren har passert 130 hk

Bruktimporten redusert ytterligere

Vekst i tilhengersalget

Valtra holder stand i Sverige

Blå seier i Danmark for sjette året på rad

Valtra fester grepet i falende finsk traktormarked

Stabilt traktorsalg i Frankrike

Neste artikkel

Jubileum for motorprodusenten Agco Power