Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Agco kunne juble mest i september

Og en liten italiensk kineser inn på topp ti.

Massey Ferguson og Valtra ble de store vinnerne på registreringsstatistikken i september, med Case IH på en god tredjeplass. Og bak de store traktormerkene og importørene begynner et helt ferskt traktormerke å gjøre seg virkelig gjeldende: Lovol.

Agco har nesten halve markedet

Eikmaskin har i løpet av året styrket posisjonen sin i det norske markedet. Med andre-, tredje- og femteplassen på registreringsstatistikken har Agco en markedsandel av det totale traktormarkedet i på 45,2 prosent. Det er 3,1 prosent mer enn totalen i 2016.

Jevnt i toppen: Massey Ferguson og Valtra registrerte begge 52 traktorer i september, og er også ganske jevne på de foreløpige årstallene. John Deere har fortsatt en god ledelse på de to i det totale antalle registrerte traktorer hittil i år.

Årsaken til veksten er at Akershus Traktor og de andre Valtra-forhandlerne virkelig har fått sving på salget. Ved utgangen av september hadde 399 nye Valtra-traktorer fått skilt fra Biltilsynet. Det er 109 flere enn på samme tid i fjor.

Dårligere for Fendt

Men de som kan smile aller bredest av septembertallene er likevel folkene i Massey Ferguson. Med 52 traktorer ble de nøyaktig like store som Valtra, men i antall økte MF med 27 traktorer sammenlignet med september 2016, mens Valtra økte med 8 traktorer.

Når vi først omtaler Agco kan vi også ta med tallene for Fendt. Deres 21 registreringer gjør dem til det fjerde mest selgende traktormerket i september, men det var likevel en nedgang på fire traktorer fra samme måned i fjor. 2017 var et rekordår for Fendt, og Eiksentrene er langt unna de gode fjorårstallene. Så langt i år har Fendt registrert 161 nye traktorer, som er 87 bak fjorårstallene.

Liten opptur for Case IH

Annonse

I A-K maskiner kan man glede seg over en god måned for Case IH, mens New Holland sliter. For å starte med den røde kunne A-K maskiner notere seg for 16 registrerte traktorer. Det er 8 flere enn samme måned i fjor, og en total for året på 105 traktorer gir to flere enn i fjor. En markedsandel på 4,9 prosent er likevel lavt. Men Case IH er tross alt et lyspunkt sammenlignet med New Holland. 20 traktorer i september gir ikke bare en nedgang i september, men gjør at de blå ligger 37 traktorer bak fjoråret. Markedsandelen er nå 10,1 prosent.

John Deere har fredeles en ledelse på Massey Ferguson med 70 traktorer etter tre kvartal. Tabellen viser at Felleskjøpet registrerte 44 traktorer, som var tre traktorer mer enn i september i fjor. Men John Deere trenger et løft de siste månedene for å beholde fjorårets markedsandel. Så langt i år har John Deere hatt 22,2 prosent av markedet, som er 2,7 prosent mindre enn på samme tid i fjor.

Oppturen fortsetter for Claas

Med tanke på at Norwegian Agro knapt hadde en oppegående organisasjon ved årets start har de virkelig greid å løfte Claas. 10 traktorer i september er 6 flere enn i september i fjor. Og Claas har gått i pluss nesten hver måned i år, og med 123 traktorregistreringer ligger de 58 foran fjoråret.

Foton har skiftet navn og i registreringsstatistikken finner du traktorene under navnet Lovol. Foto: Produsenten

Mens Kubota hadde en ganske dårlig måned kunne Deutz-Fahr registrere et lite pluss. Tidligere i år overrasket Kramer med å snike seg inn på topp ti, men nå har kinesiske Lovol sneket seg forbi og tatt 10. plassen. Lovol er rett og slett Foton som har skiftet navn. Og det er ikke rett slik som vi skrev tidligere at Lovol er produsert i Europa. De er laget i Kina. Importører til Norge er Roald Moen og Kellfri.

Litt bak fjoråret

I løpet av årets ni første måneder ligger alle importørene samlet 53 traktorer bak fjoråret, som endte med 3102 registrerte traktorer. Det har vært der nivået har ligget de to siste årene. For å tangere fjorårets tall må det komme 970 nye traktorer til landet i løpet av de tre siste månedene av 2017.

Neste artikkel

Prøvekjør ny 175-hester fra Kubota