Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

VIDEO: Slik er nye Fendt 313 S4 Vario

Vi prøvekjører og gir en grundig presentasjon.

Fendts nye 300-serie tar et stort steg opp når den får samme hytte som sine storesøsken. Prisen for god komfort og mange tekniske finesser er imidlertid høy, og 300-serien forblir i en prisklasse for seg, i dette effektsegmentet.

Økte ytelser

Vår prøvekjøring viser at toppmodellen 313 i Profi-utgave har svært mye interessant å tilby, og når vi leter etter sammenligningsgrunnlag er det gjerne større modeller den må settes opp i mot. 300-serien har fått ny motorleverandør – Agco Power – der slagvolum og motoreffekten er økt.

Sammenlignet med sine forgjengere kan trepunkten bak kan løfte 600 kilo mer, akselavstanden er økt med 7 centimeter og egenvekta har gått opp 600 kilo.

Les flere detaljer om Fendt 300 i artikkelen vi skrev da serien ble lansert sommeren 2014.

Et vektparadoks

Tillatt totalvekt for den nye 300-serien er oppjustert fra 7 500 til 8 500 kilo, men det viste seg likevel å være en kritisk faktor i vår prøvekjøring. For å sikre god vektfordeling da vi skulle ut å pløye, koblet vi av frontlasteren og satte heller et 1 200 kilos lodd i front-trepunkten. Kuhn-plogen vi kjørte med er kjent for å være blant de tyngste på markedet, vi veide vendeplogen med fire skjær til rett under 1 800 kilo. Legger vi sammen plog, frontlodd og traktorens egenvekt ble totalvekta i overkant av 9 100 kilo, med andre ord mer enn tillatt totalvekt.

Annonse

Frontloddet kunne vært halvparten så tungt, slik at man kom ned på 8 500 kilo, men da hadde man muligens fått for lite vekt på framakselen, der kravet er minimum 20 prosent av totalvekta (jfr. Kjøretøyforskriften § 3-2). Da vi veide fram- og bakakslingen med plogen i lufta var 30 prosent av totalvekta på framakslingen. Framakslingen er for øvrig godkjent for 4 500 kilo ved topphastighet og 7 500 kilo under 8 km/t. Bakakslingen er godkjent for maksimalt 7 000 kilo.

SE VIDEO: Vi prøvekjører JCB Fastrac 4220

LES OGSÅ: Solgte Fendt 1050 på Agroteknikk

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin