Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Selvgående rundballepresse

Amerikanske Vermeer viste fram prototypen

Det amerikanske landbruksmaskinselskapet Vermeer skriver i en pressemelding at de nå lanserer en selvgående rundballepresse. Prototyen ZR5 ble for første gang vist på messa Husker Harvest Days i Nebraska denne uken.

Bakhjulsstyring

Vermeer har hentet inspirasjon fra gressklipperbransjen, og pressa er utstyrt med det vi i Norge vil kalle "handlevognhjul" foran. Disse hjulene følger bare bevegelsene til pressa. Styringa skjer ved å differensiere fremdriften på bakhjulene, altså samme prinsipp som på for eksempel en beltegravemaskin. Dette skal føre til at maskinen er lett og smidig å manøvrere på jordet, blant annet for å legge fra seg ballene på tvers av kjøreretningen. Smidigheten økes også på vendeteigen, når man skal posisjonere seg for å komme inn i neste streng. Ved kjøring på vei kan man bytte om til "tradisjonell" styring, altså med styring på framhjulene.

Fortsatt under utvikling

Pressa er fortsatt en prototype, og Vermeer jobber med flere ideer for hva den skal kunne tilby i fremtiden. De ønsker i størst mulig grad å automatisere presse-prosessen, og å legge til rette for at maskinen selv skal gjøre de nødvendige innstillinger basert på målinger av massen som til enhver tid kommer inn. I automatiseringsprosessen jobber de blant annet med en løsning der pressa på egenhånd vrir seg ut til venstre eller høyre, og legger fra seg den ferdig pressede ballen der. Å plassere ballene på tvers av kjøreretningen skal ifølge Vermeer effektivisere sankingsjobben.

Annonse

Vermeer har publisert en video der de viser prototypen av pressa i bruk. Se videoen her.

Neste artikkel

Lanserer førerløs traktor