Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Fendt øker mest, men John Deere er fortsatt flest.

Traktorer som kun er kjørt én sesong, og gjerne ikke har mer enn 500-1 000 timer på telleverket, er blant de mest populære i bruktmarkedet. Dermed kan man eksempelvis allerede klare å få tak i Fendt-er med den nye nature green-fargen (til venstre), men for ordens skyld påpeker vi at den avbildede traktoren var demotraktoren vi fikk låne av Eikmaskin i fjor høst. (Illustrasjonfoto: Espen Syljuåsen)

Hvor konkurransedyktig den norske krona er mot annen valuta, har mye å si for hvor lukrativt det er å importere brukte traktorer til Norge. 2016 var et hendelsesrikt år, med blant annet Storbritannias vedtak om å melde seg ut av EU, og resultatet av valutasvingningene ser vi nå i statistikken.

Av enkeltmodeller utpeker Fendt 516 og 724 som de mest populære modellene å kjøpe brukt fra utlandet. For John Deere sin del er det jevnere fordelt i ulike effektsegment, men størst er antallet bruktimporterte traktorer fra 130 til 149 hestekrefter.

Slik har bruktimporten utviklet seg de siste to årene.

Nesten alle øker

Etter en sammenhengende nedgang siden 2011 snudde pila, og mot slutten av 2016 peker den kraftig oppover. Totalt ble det registrert inn 308 traktorer, hele 103 flere enn i 2015, noe som tilsvarer en økning på 50,2 prosent.

Fendt er det merket som øker mest i både antall og markedsandel, men også Agco-søsknene MF og Valtra opplever en økning. John Deere beholder imidlertid sin posisjon på topp av statistikken, med 44,2 prosents markedsandel.

Kun Case IH og Deutz-Fahr går ned i antall bruktimporterte traktorer, men de er ubetydelig i antall. Like ubetydelige er JCB, som det kun ble bruktimportert 3 traktorer av, men det er for øvrig like mange som det ble nyregistrert.

Under 10 prosent av totalen

Annonse

Som tidligere år presenterer vi også en samlet statistikk over alle nye og brukte traktorer som hentes til Norge, og i sum utgjorde bruktimporten 9 prosent av totalmarkedet i 2016. Det er en økning på 3 prosentpoeng fra 2015, men fortsatt langt under hva nivået var for kun 7-8 år siden.

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2016:

Slik endte traktoråret 2016

FK-sjef: – Vi er der vi skal være, på topp

Tiårets nest beste for Massey Ferguson

Importør- og forhandlerskifte til tross - Valtra vokste i 2016

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Neste artikkel

Jubileum for motorprodusenten Agco Power