Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kobler PTO, strøm og hydraulikk automatisk

Se video av Siwi Combi Hitch.

Automatisk: Så fort de to modulene er koblet sammen, kobles kraftoverføring, strøm og hydraulikk automatisk. (Foto: Morten Damsgaard/Maskinbladet)

Danske Siwi Maskiner har de siste årene jobbet med å utvikle sitt automatiske koblingssystem for landbruksredskap, kalt Siwi Combi Hitch. Traktor har omtalt dette tidligere også, i nummer 4 2016, under vår spalte "Kule konsepter". Nå viser vi deg produsentens egne videoer av koblingssystemet i bruk.

Til- og frakobling fra traktorsetet

Siwi Combi Hitch er enkelt forklart to rammer, én til traktoren og én til redskapen, som kobles sammen eller løses fra hverandre ved til- og frakobling. I rammene er det montert koblinger for både kraftoverføring, hydraulikk og strøm. Ramma på redskapet er også utstyrt med en stor plate i bunnen, som fungerer som støttebein når redskapen kobles fra.

Redskapets drag, hydraulikk, kraftoverføringsaksel og strømkabler kobles til redskapsmodulen, mens tilsvarende kobles mellom traktoren og traktormodulen. På traktoren henger modulen i trekkstengene og toppstaget. Straks dette er gjort styres all til- og frakobling fra traktorhytta.

Med eller uten PTO

Siwi Maskiner opplyser til traktor.no at det finnes to utgaver av Combi Hitch for traktor, samt en for bruk bak på for eksempel finsnittere. Forskjellen på de to traktorutgavene er om det er med PTO-overføring eller ikke.

TM800-P, som er betegnelsen på traktormodulen med PTO-overføring, koster 100.000 danske kroner. Da medfølger også en redskapsdel, som har betegnelsen VMP800.

Annonse

Dersom man klarer seg uten PTO-overføring er prisen noe mildere. TM800 traktormodul, med VM800 redskapsmodul, koster 75.000 danske kroner.

Mange vil nok mene at prisene på systemet er høye nok, og for de fleste norske brukere vil det nok være godt betalt å fortsatt koble manuelt. Likevel må man ta med i betraktningen at norske traktorbrukere er teknologiinteresserte folk, så man skal ikke se bort fra at Combi Hitch dukker opp bak en norsk traktor en gang i fremtiden.

Sparer en arbeider

I videoen under får du se graskjøring med Kirkeby Maskinstation i Danmark. De bruker Combi Hitch på traktoren og finsnitteren. På den måten kan de ha grashengeren koblet på finsnitteren, samtidig som de effektivt skifter hengere når de er fulle. Traktoren kjører dermed bare transport mellom jordet og plansiloen.

Ifølge innhaver Klaus Kirkeby Nielsen sparer de en arbeider på å slippe å kjøre ved siden av finsnitteren, en arbeider Nielsen sier det uansett er vanskelig å få tak i under grassesongen. I tillegg kan de følge sine faste kjørespor, noe som ikke fungerer når en traktor skal kjøre ved siden av.

Et annet bruksområde som trekkes fram er tørrgjødselspreding, der man må laste sprederen med hjullaster eller frontlaster. Med Combi Hitch går til- og frakoblingen så raskt og enkelt for seg at man kan bruke den samme traktoren til både spredinga og lastinga. Dette kan du se i videoen under.

Neste artikkel

Sjekk disse nyhetene fra Agritechnica