Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kjører i hundegang med autostyring

Dansk Topcon-forhandler har utviklet løsning for Valtra XN.

Det umulige er nå mulig, nemlig å autostyre maskiner som både er leddstyrte og har dreibare framhjul, melder Thorsen Teknik i en pressemelding. Topcon-forhandleren har utviklet et nytt system som nå er tatt i bruk av en dansk bonde med Valtra XN163D.

– Vi har med ny hardware og software utviklet en løsning, så det kan la seg gjøre å kjøre med autostyring mens traktoren kjører i hundegang, konstaterer Torben Thorsen, innehaver av Thorsen-Teknik.

Kjører RTK-autostyring i hundegang

Det spesielle ved rammestyrte maskiner med dreibare framhjul er at de kan kjøre i det man kaller hundegang. Det vil si at framhjul og bakhjul kjører parallelt, men i hver sitt spor. Kombinasjonen av at traktoren har både rammestyring og framhjulstyring gjorde det imidlertid meget komplisert å få RTK-autostyring til å virke korrekt, men med den nye løsningen fra Thorsen-Teknik er dette løst.

– Forhjulene kan skifte fra side til side i forhold til bakhjulene samtidig med at man kjører i en rett eller buet linje med en presisjon på 2,5 centimeter, forteller Michael Mortensen, produktspesialist hos Thorsen-Teknik.

Temaet bak den rammestyrte traktoren med autosyring: Fra venstre: Ole Schultz, Valtra Danmark, Christian Josefsen fra Valtec og Kenneth Hansen fra Anders Aamand Andersen i Gesten samt Michael Mortensen, produktspesialist hos Thorsen-Teknik. Det er sistnevnte som har utviklet den nye løsningen.

Traktoren kan brukes til alt

Annonse

Hos bonden Anders Aamand Andersen i Gesten er det stor tilfredshet med at bedriftens Valtra XN163D med frontlaster nå har en velfungerende RTK-autostyring.

– Vi har nå en traktor som er perfekt til å kjøre med frontlaster, samtidig som den også er perfekt til å utføre markarbeid med alle mulige redskaper. Det gir besparelser og letter arbeidet, fastslår Kenneth Hansen, traktorfører på gården.

– Utover å kunne kjøre meget presist med RTK-autostyring har den en veldig liten venderadius på kun 4,4 meter, påpeker Anders Aamand Andersen.

SE VIDEO: Eikmaskin med joystick-styring for traktor

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin