Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

John Deere rykker i fra i det øvre effektsegmentet

Og salget av sterke traktorer vokser sterkt.

John Deere registrerte 165 nye traktorer over 200 hestekrefter i 2016, 81 flere enn året før. Også Fendt, New Holland, MF og Case IH leverte flere traktorer i dette effektegmentet. (Foto: Espen Syljuåsen)

54,2 prosents vekst. Det er så mye antallet nyregistreringer øker i effektsegmentet over 200 hestekrefter. Setter man målepunktet på 150 hestekrefter, er det fortsatt snakk om 37,2 prosents vekst, og etter som markedet er så godt som stabilt, innebærer dette at salget av mindre traktorer går tilsvarende tilbake.

Færre små, flere store

FEILFØRINGER I STATISTIKKEN

Opplysningsrådet for veitrafikken (OFV) plasserer i sine statistikker de forskjellige traktormodellene i ulike effektsegmenter, men denne jobben utføres med varierende grad av kvalitet. Eksempelvis registreres en Case IH Puma 165 CVX i gruppa fra 150-169 hk, mens New Holland T7.210 AC registreres i gruppa fra 200-249 hk. Motoreffekten er den samme, 210 hestekrefter maksimalt i begge to. Hvorfor feilføringen ikke rettes opp i, har verken A-K maskiner eller Traktor-redaksjonen fått noe svar på. For Case IH sin del innebærer feilføringa at markedsandelen i det høyere effektsegmentet i OFVs statistikker er kunstig lav. Produktsjef Smedsrud kan opplyse at de har registrert 40 Puma-er og to Optum-er, hvor 41 av disse skulle ha vært registrert over 200 hk, slik tilsvarende New Holland-modeller blir.

Ser vi på tallene over tid, konstaterer vi at traktorene under 150 hestekrefter utgjorde 82 prosent i 2011, mens denne gruppa i fjor var redusert med 20 prosent, til 62 prosent av totalmarkedet. Kurven for segmentet over 150 hestekrefter gjorde i fjor et rykk oppover, og utgjør nå snart 40 prosent av markedet.

A-K på frammarsj

I segmentet fra 60 til 89 hestekrefter er John Deere og Massey Ferguson dominerende, men de faller begge tilbake. Case IH opplever vekst, og sammen med New Holland sikrer de CNH og A-K maskiner økte markedsandeler i dette segmentet. Zetor opplever at antallet registreringer halveres, og samlet går dette segmentet tilbake med 5,6 prosent.

MF-dominans

Det største effektsegmentet i vår analyse er traktorene fra 90 til 119 hestekrefter. Totalt ble det registrert 727 traktorer i 2016, men også dette segmentet går tilbake med over 10 prosent. John Deere faller kraftig tilbake, men også New Holland og Valtra reduserer sine markedsandeler. Massey Ferguson opplever imidlertid vekst, og er nesten dobbelt så store som Valtra på andre. Claas som ellers i totalmarkedet faller, går i dette effektsegmentet fram.

JD på vikende front

Nedgangen i segmentet fra 120 til 149 hestekrefter er enda kraftigere. Kundene velger heller større firere, er vår konklusjon. Massey Ferguson er markedsleder, og med stabile leveranser spiser de markedsandeler. John Deere var markedsleder i 2015 med over 300 traktorer, men i 2016 står det kun 118 i statistikken. Ikke rart FK-selgerne lengter etter å få 5R tilbake. Fendt går i stikk motsatt retning, og med sin 300-serie er de oppe på hele 15,5 prosents markedsandel i dette segmentet. New Holland, Case IH, Deutz-Fahr og Zetor holder stand, mens Claas og McCormick begge går tilbake med 11 traktorer.

Nesten alle vokser over 150 hk

Beveger vi oss over i segmentet over 150 hestekrefter, og regner med alle traktorer over denne effekten, øker antallet fra 858 til 1 177 traktorer. Nøyaktig 30 prosent av disse har en springende hjort i grillen, mens tidligere markedsleder Valtra må ta til takke med en andreplass. Også her har Fendt over 15 prosents markedsandel, og kaprer med det den siste pallplassen. Alle utenom Claas og McCormick leverte flere traktorer i 2016 enn det de gjorde i 2015.

John Deere dominerer

Forflytter vi målepunktet til 200 hestekrefter, og måler oppover, går som nevnt markedet sterkt fram. 149 flere traktorer i 2016 enn 2015 fordeles mellom John Deere, Fendt, New Holland, MF og Case IH, men det er førstnevnte som øker mest. Solide 38,9 prosents markedsandel gjør at John Deere fortsetter å øke avstanden ned til konkurrentene.

Annonse

Som man ser på kurvene under, gjør Valtra sin markedsandel det stikk motsatte, som det eneste av merkene på topp-5. På sjetteplass følger Case IH med 17 traktorer, en økning på åtte fra 2015. Som Morten Smedsrud, produktsjef for Case IH, har påpekt, er det imidlertid en svakhet i statistikken fra Opplysningsrådet for Veitrafikken, at flere traktorer føres med feil motoreffekt, og dermed havner i feil effektsegment (se faktaboks).

Traktor.no oppsummerer traktoråret 2016:

Slik endte traktoråret 2016

FK-sjef: – Vi er der vi skal være, på topp

Tiårets nest beste for Massey Ferguson

Importør- og forhandlerskifte til tross - Valtra vokste i 2016

Store modeller gir New Holland vekst

Case IH Har startet opphentingen

Kraftig økning i importen av brukte traktorer

Orkel ned fra tronen, Wecman og Foss-Eik forbi

Neste artikkel

VIDEO: Møkk og såing på Tyristrand