Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

John Deere lanserer kjørespak i nye 6250R

Samme funksjonalitet som Fendt, pluss litt til.

MANNHEIM, TYSKLAND: Velkommen etter, vil nok en rekke konkurrenter si om John Deeres introduksjon av spaken de har døpt CommandPro. Når John Deere-konstruktørene endelig er klare til å presentere sin første kjørespak, gjør de det imidlertid til gangs. Erkefienden Fendt må innse at de her kopieres, men også overgås.

De grunnleggende funksjonene er de samme som på Fendts Vario-spak. Skyv spaken framover og hastigheten øker, trekk den bakover og hastigheten reduseres. Vipp spaken til høyre, så går traktoren til forhåndsinnstilt hastighet. Vipper man den til venstre, endrer man kjøreretningen.

John Deeres nye kjørespak vil foreløpig kun være tilgjengelig i de to nye modellene 6230 og 6250R, men vi blir ikke overrasket om hele 6-serien – som kan leveres med det samme armlenet – på sikt får tilgang til spaken

Programmerbare knapper

Deretter finner man drøssevis av knapper rundt om på spaken, hvor 11 av disse er programmerbare. Man kan legge inn betjening av hydraulikkuttak, aktivere autostyring eller vendeteigsautomatikk. De tre oransje knappene er ferdig programmert for transmisjonsstyring, der man velger akselerasjonsaggressivitet, samt har to knapper for forhåndsinnstilt kjørehastighet. Om man ikke ønsker å skyve på spaken, kan kjørehastigheten justeres dit man ønsker med et rullehjul. Skyver man spaken hardt framover, over et hakk – og tilsvarende bakover, går opp i maks hastighet.

Samtlige knapper med bokstaver – fire i antall (A-D) – er doble, der man skrur på og av funksjonen som er programmert inn. Om det er et hydraulikkuttak har man i tillegg mulighet for å få flyt- og konstantpumpingsfunksjon.

Vendegir på flere steder

Annonse

Med spaken blir det for første gang mulig å endre kjøreretning mer enn ett sted, all den tid det sitter vendegir både på venstre side av rattet og i kjørespaken. Vendegiret i kjørespaken betjenes ved å trykke inn aktiveringsknappen i framkant, for så å vippe spaken til venstre. Om man ikke trykker inn aktiveringsknappen, men likevel tar spaken til venstre, aktiveres en annen interessant funksjon. Nemlig finkjøring i et krabbegir fra 0 til 2 km/t. Nyttig når en skal koble redskap.

«Ekte» kjørepedal

Den nye betjeningsfilosofien til John Deere går ut på at man har full frihet mellom å kjøre med pedal eller spak. Hver funksjon overstyrer hverandre. Kritikere av John Deeres AutoPowr-transmisjon har i flere år ment at det ikke er en «ekte» kjørepedal, ettersom traktoren ikke står rolig når man slipper gasspedalen. Med introduksjonen av «ActiveZero» gjør imidlertid også John Deere det.

Lagrer innstillingene

I den 10 tommer store terminalen foran kjørespaken kan man via Settings Manager lagre maskininnstillinger, blant annet for både kjørespaken og lasterspaken. Dette lar deg kjapt hente dine individuelle innstillinger for redskaper eller traktorførere, eller hvis man ønsker å tilbakestille alt, gjøres dette med et enkelt tastetrykk.

LES OGSÅ: John Deere med 300 hk under 10 tonn

Neste artikkel

VIDEO: Møkk og såing på Tyristrand