Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fendt 500 med renere eksos

Innfrir Stage IV og stiller med ny terminal og vindusvisker.

Naturens grønnfarge: Fendts nye standardfarge pryder den nye 500-serien. (Alle foto: Espen Syljuåsen)

Nyhetene er ikke så mange når Fendt tilpasser sin 500-serie til nye, strengere utslippskrav. Foruten mer rensing av eksosen arver serien blant annet vinduspusser og terminal fra storebror 700 S4.

Allerede i Norge: Salgssjef Gard Molvig i Eikmaskin (t.v.) og Bjørn Hansen, daglig leder for Eiksenteret Sarpsborg, kunne stolt vise fram 500 Vario S4 fram for publikum på Markens Grøde.

Fire modeller

Motoreffekten forblir som dagens fire modeller, der toppmodellen 516 har en makseffekt på 165 hestekrefter ved 1 900 omdreininger - mot 1 800 omdreininger på forgjengeren.De mindre modellene har henholdsvis 125, 135 og 150 hestekrefter. Dreiemomentet er også uendret.

Selv om Fendts mindre modellserier har skiftet over til Agco Power som motorleverandør, kjører man videre med Deutz sin 4,04 liters motor i 500-serien. Serien viderefører akselavstanden på 2,56 meter, og tillatt totalvekt forblir uendret på 10 500 kilo. Egenvekt er i brosjyra oppgitt fra 6 050 til 6 400 kilo.

Ytterligere eksosrensing

For å innfri Stage IV skjer eksosetterbehandlingen nå gjennom en kombinasjon av resirkulering, et passivt partikkelfilter og til slutt en SCR-katalysator der adblue sprøytes inn.

– På 500 Vario SCR var det ikke partikkelfilter eller eksosresirkulering. Nå sitter det også en ny SCR-dyse med seks hull i, noe som gir bedre forstøving av adblue’n. Eksosresirkuleringa er med på å redusere NOx-innholdet før SCR-rensinga, slik at forbruket av adblue går ned, forklarer Jørgen Skjelin, produktsjef for Fendt hos Eikmaskin.

Åpner for nye GPS-leverandører

Av øvrige nyheter finner vi vindusviskeren, som har hele 300 graders pussefelt. I tilleggutstyrslista finner man også en ny kraftuttakshastighet bak, 1000E. Som standard er traktoren utrustet med 540, 540E og 1000, men velger man 1000E faller 540 bort.

En av nyhetene: Terminalen i hytta er nå den samme som på 700-serien, med glassoverflate og mer fleksibel plassering enn forgjengeren.

I teknologiens verden er terminalen i hytta, som enten leveres i 7 eller 10,4 tommers størrelse, fornyet med glassoverflate samt ny software. VarioGuide, Fendts presisjonssystemer, er nå åpnet for å snakke sammen med både Trimble og Novatel, i tillegg til Topcon som før.

Annonse

– Litt av bakgrunnen for det er at det har kommet en ny VarioGuide-kontroller, en egen enhet som ikke sitter i antenna lenger. Dermed slipper man å plukke ned antenna og sette i simkortet i den. Fra simkortet i den nye boksen kan man overføre dokumentasjon, i tillegg til å ta inn korreksjonssignaler, forklarer Skjelin.

Ny farge

En mye mer iøynefallende nyhet ved 500-serien er dens nye farge – en friskere grønnfarge som blir ny standardfarge for hele Fendts sortiment, etter at fabrikken starter opp etter sommerferien. Fargen har allerede vært tilgjengelig i lista over tilleggsutstyr det siste året, opplyser Skjelin.

– Nature green er en litt friskere og dypere farge, som skal pryde både traktorer, treskere, redskap og Katana finsnittere, forteller Skjelin.

– Fendt har hatt et stort prosjekt gående på fabrikken, og fargebytte er for å symbolisere denne jobben, utdyper produktsjefen.

Friskere: Sammenlignet med en Fendt 824 fra 2002 er nye Fendt 500 Vario S4 betydelig friskere i fargen.

Ikke stor prisoppgang

Produksjonsstart for nyheten er i det fabrikken åpner etter sommerferien, og Skjelin venter at nyheten er i full produksjon fra midten av september. Prisene er rett rundt hjørnet, men produktsjefen anslår en prisøkning på 1,5-2,5 prosent. I tillegg kan vi nevne at en 516 har steget om lag 50-55 000 kroner i pris, fra de første modellene rullet av samlebåndet til 500 Vario SCR-modellene nå er historie i produksjonslokalene i Marktoberhof.

Den første demotraktoren er imidlertid allerede på plass i Norge, der den første gang ble vist for publikum på Markens Grøde i midten av august. Neste anledning for publikum til å se traktoren er på Dyrsku’n – eller i magasinet Traktors kanaler i sosiale medier. Vi har nemlig fått låne traktoren denne uka, og kommer til å dele bilder og video på vår snapchat-kanal @MagTraktor i løpet av prøvekjøringa.

Se Fendst egen presentasjonsvideo av 500 S4 her:

Neste artikkel

To dekk i ei pakke fra Michelin