Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fendt 200 Vario klar for GPS

- og med varme i hyttegulvet

Under en pressekonferanse ved Fendts fabrikk i Marktoberdorf i forrige uke lanserte den tyske traktorproduseten nyheten om at deres 200-serie nå blir tilgjengelig med sporfølgingsteknologi. Dette har fra tidligere kun vært tilgjengelig på større Fendt-traktorer. Hensynet til mindre gårdsbruks behov for tilpassing til presisjonsjordbruket har ført til at dette nå også blir tilgjengelig på traktorer helt ned til 70 hestekrefter.

Ultralyd eller GPS

På 200-serien kan man velge mellom to ulike systemer: et sporfølgingssystem med bruk av ultralyd, eller posisjonsstyrt system med GPS. Med GPS-løsningen skal traktoren kunne styres med en presisjon på +/- 2 cm selv under ugunstige værforhold.

Traktoren vil være forberedt for sporfølgingssystem med styreventil, kabler, svingvinkelsensorer og sikkerhetssystem. Selve posisjoneringssystemet leveres av en ekstern leverandør, og Fendts foretrukne samarbeidspartner er tyske Reichhardt.

Gulvvarme og aktiv styring

En spennende nyhet på 200-serien er muligheten for å få gulvvarme i hytta. Varmeelementer integreres inn i gulvet, og sørger for å holde nedre del av hyttevolumet oppvarmet. Dette er ifølge Fendt en fordel for å holde vindusglassene frie for dugg om vinteren, fordi man da kan ha kjøligere luft øverst i hytta, men fortsatt ha grunnvarmen ved gulvet. Det er også positivt med tanke på fordamping av snø og vann som man drar med seg inn i hytta.

VarioActive er navnet på Fendts styringsfunksjon der én omdreining på rattet er nok til å få fullt svingutslag ved kjøring under åtte kilometer i timen. Dette er også en funksjon som før kun har vært tilgjengelig på større traktorer, men som nå kommer på 200-serien.

3,3 liters ACGO-motor

Annonse

200 Vario får en tresylindret 3,3 liters motor fra AGCO Power, som oppfyller utslippsstandarden ved hjelp av den eksterne eksosresirkuleringen AGRex og dieseloksidasjonskatalysatoren DOC. Dette skal ifølge Fendt ikke kreve ekstra vedlikehold.

200-serien får nå også 540 E-funksjon på front-PTO, som gjør at denne kan kjøres på 540 omdreininger i minuttet ved et lavere motorturtall. Traktorene blir også utstyrt med lastfølende hydraulikkpumpe, som leverer 104 liter i minuttet. Dette skal ifølge produsenten gi rask betjening av frontlasteren, også ved lavt motorturtall.

Jørgen Skjelin, produktsjef for Fendt hos Eikmaskin, forteller at produksjonen av den nye 200-serien starter i november, og at de trolig får to traktorer levert til Norge før årsskiftet. Salget av den nye serien er imidlertid allerede i gang, og leveringene i Norge vil starter på nyåret.

LES OGSÅ: Challenger blir Fendt i Europa

Neste artikkel

VIDEO: Våronn med Fendt, Valmet og New Holland