Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Et grundig dypdykk i norsk redskapshistorie

Traktor presenterer unikt materiale i ny artikkelserie.

Reidar Heieren (innfelt) er forfatteren bak en ny artikkelserie i Traktor. Han er i disse dager interessert i å oppnå kontakt med folk som har noe å fortelle om små redskapsprodusenter, som er i ferd med å gå i glemmeboka. Send tips til redaksjon@traktor.no. (Foto: Tess / Globus)

I Traktor nr. 6 /2016 presenterer vi en splitter ny artikkelserie som vi i Traktor-redaksjonen er svært stolte av. Serien vil pusse støv av historien bak landets både store, mellomstore og små virksomheter innen landbruksteknikk. Journalist og frilansforfatter Reidar Heieren har over lang tid samlet og systematisert historie fra landet over.

– For noen år siden tok jeg opp hansken, på klar oppfordring fra en barndomsvenn som er gårdbruker og entreprenør. For øyeblikket har jeg et manuskript med historikk og fakta som favner om over 400 norske produsenter av redskaper, maskiner og utstyr til både landbruk og beslektede sektorer, forteller Heieren.

Ber om tips

Målsettingen er at det historiske arbeidet skal bli til et praktverk i bokform – et «norsk redskapsleksikon». Vi håper Reidars drøm blir til virkelighet. Det hadde vært det imponerende arbeidet hans fortjent, men ikke minst også aktørene han omtaler. Mens Sverige og Finland var store traktorprodusenter, og sistnevnte fortsatt er det, har vi her hjemme stått i skyggen av våre nordiske naboer. Det betyr imidlertid ikke at det ikke har foregått eller for den saks skyld fortsatt finnes produksjon av norske kvalitetsredskaper. Kanskje kan artikkelserien her i Traktor bidra til at Reidar kommer i kontakt med nye informanter og støttespillere?

– Det er ikke mulig å fremstille historien helt perfekt, men det sitter mange nordmenn rundt omkring som har noe å bidra med, sier en engasjert historiker.

Reidar Heieren har lang erfaring med industrihistorie og har blant annet skrevet flere bøker på oppdrag fra bedrifter. Han er i disse dager interessert i å oppnå kontakt med folk som har noe å fortelle om små redskapsprodusenter, som er i ferd med å gå i glemmeboka. Har du noe å fortelle om? Kanskje fra de små bedriftene? Da kan du skrive til vår epostadresse redaksjon@traktor.no.

I salg i bladkiosker over hele landet

Annonse

I første artikkel tar Reidar for seg historien til Ringsaker-bedriften Globus. Over åtte sider presenteres deres 120 år lange historie, en historie som fortsatt holdes liv i ved Mjøsas østlige bredd.

– Historien om Globus i Brumunddal er en interessant reise i både tid og produkter. Mange vil huske suksessen med Stoklands såmaskiner. Nå kan bedriften se tilbake på 45 år med steinsamlere, og mye annet, innleder historikeren.

Magasinet der artikkelen er på trykk, er i løssalg i en rekke bladkiosker (se oversikt her) over hele landet fram til 13. februar. Det er også mulig å kjøpe magasinet digitalt, men vi vil selvsagt varmt anbefale å tegne abonnement. Da sikrer du deg nye påfyll fra Heierens innholdsrike arkiv, pluss en solid dose annet traktorstoff – seks ganger i året.

Neste artikkel

VIDEO: Sammensatt brøyteteam i Veldre