Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danish Agro sikter mot 22 forhandlere

Kutter kraftig i Sverige, bevarer antallet i Norge.

Espen Syljuåsen
Morten Damsgaard
Publisert: 30.05.16 10:00 | Oppdatert: 04.12.16 21:28

Til å begynne med var planen at Danish Agro kun skulle overta det norske marked i år, og Sverige senere. Nå blir det allerede til høsten i begge land.

– I Sverige blir det åtte hovedforhandlere, mens det i Norge blir 22, uttaler Jens Skifter, administrerende direktør i det netopp nyetablerete Danish Agro Machinery Holding A/S til Maskinbladet.

– Det er en kraftig reduksjon i antallet forhandlere i det svenske markedet, og de nye forhandlerne kommer derfor til å dekke et stort område. Med et marked i tilbakegang, stadig større driftsenheter og dermed større maskiner, kan det ikke fortsatt opprettholdes en forhandlerstruktur med 20 kilometer til den neste maskinhandleren, forteller Skifter.

LES OGSÅ: Jens Skifter går fra Claas til Danish Agro

Økt spesialisering

Gjennom en konsentrasjon av færre hovedforretninger ønsker Claas å gi medarbeidere både i salg, men spesielt også i service, mulighet for at man som tekniker kan spesialisere seg på basis av et større antall maskiner av samme type.

– Dermed økes kompetansen og kundenes tilfredshet - og det er jeg sikker på at svenske kunder vil merke positivt, forklarer Jens Skifter.

Der er i tillegg opprettet et nytt selskap i hvert land til å etablere den nasjonale struktur og organisasjon, i det som vil være et Claas salgsselskap som i varetar den daglige forretning i direkte dialog med Claas som hovedleverandør, og sikrer støtte til forhandlerne på både dansk, norsk og svensk, i samarbeide med Claas.

Jens Skifter har brukt de siste ukene på å få forhandlerstrukturen på plass i Sverige og Norge. Som i Danmark er strategien i Norge og Sverige at man for alt i verden vil sørge for å beholde den kunnskap og ekspertise som allerede finnes i markedet.

– I Sverige er den nåværende forhandlerstruktur 100 prosent eid av Lantmännen Maskin, og derfor skal vi ut og finne nye forhandlere i hele landet. Lantmännen har vært Claas-forhandler i Sverige siden 70-årene, så det er naturligvis en meget stor oppgave som tar sin tid etter at Lantmännen i oktober 2015 sa opp samarbeidet med Claas i Sverige, og meddelte at man trekker seg ut av maskinhandel i Danmark og i Norge, når Claas-kontrakterne utløper.

Jens Skifter forteller at fordelen ved større forhandlere er at service og kunnskap kommer mer i høysetet. Det er tross alt lettere for en montør å feilsøke på en skurtresker hvis han aldri har arbeidet med annet, enn for den maskinforretning som kanskje kun har fem skurtreskere kjørende.

I en periode vil importen av Claas i Sverige ved Swedish Agro Machinery AB kjøre parallelt med Lantmännen Maskin, i det ingen ønsker at kundene skal bli skadelidende.

– Vi gjør alt hva vi kan for å være klar med en base fra oktober 2016 i Sverige, og det betyr også at vi skal finne en lokasjon til et nytt sentrallager for Claas-reservedeler.

Det er dog planlagt at alle private forhandlere i de tre landene blir koblet direkte på Claas sitt tyske hovedreservedelslager, som det allerede er skjedd i for eksempel i Nederlend. Dette blir operativt i Norge og Sverige fra oktober 2016.

Norge er nesten på plass

I Norge er situasjonen som kjent en smule annerledes, da det finnes et antall private forhandlere som ønsker å fortsette med Claas i den nye struktur – og i andre deler av landet blir det inngått samarbeid med nye forhandlere, uten at Skifter ønsker å gå noe mer i detalj rundt dette.

– Dessuten er det fem stillinger som vil følge med over til Norwegian Agro Machinery AS i den nye struktur for Norge, så her er vi på rett spor, og vi overtar Claas-importen i Norge helt og fullt fra oktober 2016.

Ovenfor traktor.no presiserer Skifter at det fortsatt gjenstår et betydelig arbeid før alt er landa i Norge. Flere forhandlere vi har vært i kontakt med har eksempelvis ennå ikke fått noen betingelser på bordet. Nå er imidlertid det viktigste på plass, framhever Skifter.

– Selskapet Norwegian Agro Machinery er stiftet. Fundamentet er på plass, så nå kan vi begynne å bygge hus.

LES OGSÅ: Claas ser for seg flere, ikke færre forhandlere i Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellomtittel

Jens Skifter legger ikke skjul på at Sverige og Norge på nåværende tidspunkt har høyeste prioritet hos Danish Agro, da det er her man overtar Claas-importen først. Importen i Danmark overtas senest i 2018, og her er strukturen utviklet positivt de siste årene:

– Vi vil gjerne holde fast i de privateide forhandlerne i Danmark, da de er ryggraden i salget og service av Claas-maskinene. Men det er klart at det på bakgrunn av den løpende strukturutviklingen i landbruket generelt kanskje vil være en naturlig utvikling i retning av større Claas-forhandlere på sikt i Danmark, og mon tro om ikke det også gjelder de øvrige traktormerkene også.

Danish Agro er åpen for å se på den fremtidige stukturen i Danmark i samråd med de danske Claas-forhandlere, hvor det kanskje skal skje et generasjonsskifte, og hvor det kanskje ikke er noen til å ta over.

– Danish Agro utvikler den nye strukturen i et meget tett parløp sammen med Claas i Tyskland, som naturligvis følger opp sammen med de tre landene i den pågående prosess, påpeker Jens Skifter.

LES OGSÅ: Danish Agro - en ny aktør i det norske maskinmarkedet

LES OGSÅ: Claas-importør på plass, men hvem skal selgeAnnonse
Annonse
Annonse
VELKOMMEN TIL DEBATT PÅ TRAKTOR.NO

Les våre debattregler her.
comments powered by Disqus
Annonse
Annonse
Annonse