Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Claas lanserer ny Cebis-utrustning

Tilgjengelig på nye Arion og Axion-serier

Claas presenterer i disse dager en rekke traktornyheter, blant annet ny Axion 900-serie og Arion 500 og 600-serier. I den forbindelse har også utrustningsalternativet Cebis kommet i ny versjon.

Cebis er Claas sitt høyeste komfort- og utstyrsnivå for traktorer, og har fra tidligere vært alternativet til basisutrustningen CIS. Parallelt med lanseringen av nye Cebis kommer også Claas med et nytt utrustningsalternativ som blir liggende mellom CIS og Cebis, og får navnet CIS+.

Både Arion og Axion

Den nye Cebis-versjonen vil for første gang være tilgjengelig på den nye traktorserien Axion 900 og Arion 600 og 500. Den nye Cebis-utrustningen inkluderer blant annet den nye Cebis-terminalen med 12-tommers berøringsskjerm.

Alle nye traktormodeller i Axion 900- og Arion 600/500-serien blir heretter tilgjengelig med enten den nye Cebis- eller CIS+-utrustningen. ARION 600/500 er i tillegg tilgjengelig som CIS-versjon. Den nye Cebis-utrustningen tilbyr, i tillegg til 12-tommers berøringsskjerm, et helt nytt brukergrensesnitt med såkalt «direct access» hurtigvalg. Et multifunksjonsarmlene med 10 programmerbare funksjonstaster og multifunksjonsspaken Cmotion som kan betjenes med tre fingre, hører med til denne utrustningen.

LES OGSÅ: Dette er nytt på Claas Arion 500 og 600

Ny berøringsskjerm

Til Cebis-utrustningen hører som nevnt en 12-tommers fargeskjerm med HD-oppløsning, som for første gang kan brukes som en berøringsskjerm. Kjente funksjoner fra den tidligere Cebis-skjermen er overført til den nye berøringsskjermen. Brukergrensesnittet er utstyrt med store symboler, noe som åpner for enkel og logisk bruk med fingertrykk, ifølge Claas.

Annonse

Cebis-utgavene kommer for første gang med berøringsskjerm. (Foto: Claas)

Rask tilgang til innstillinger

Spesielt rask tilgang til mange funksjoner gir systemet Claas kaller «direct access», som er et forenklet bilde av traktoren på skjermen, en såkalt "traktorsilhuett". Her er det nok å trykke på ønsket funksjonsområde, som for eksempel kraftuttak eller motor, for å åpne dialogboksen. Innstillingene til de eksterne hydraulikkventilene kan også velges direkte på hovedskjermen. For at alle innstillinger kan angis uten problemer i ujevnt terreng, kan alle Cebis-funksjoner også reguleres via en dreiebryter som er integrert i armlenet. Ved å bruke dreiebryteren og esc-knappen kan alle menyer og funksjoner i Cebis hentes frem og stilles inn.

Hvilken som helst bruker kan foreta innstillingene etter egne ønsker og arbeidsmåter. Dialogboksen som er hentet frem tillater justeringer med dreiebryter eller en pluss/minus-glidebryter. I tillegg finnes en finjustering. Siden opptil tre menynivåer vises samtidig ved siden av hverandre, kan ruten tilbake til utgangsmenyen følges når som helst.

Tre-fingers multifunksjonsspak

Claas lover en avslappet arbeidsstilling med multifunksjonsspaken Cmotion i Cebis-utrustningen. Den er integrert i armlenet, og kan betjenes med kun tre fingre. Alle viktige funksjoner kan dermed kontrolleres med tommelen, pekefingeren og langfingeren. I tillegg har Cebis-utrustningen ti funksjonstaster som traktorføreren kan betjene fritt med de ønskede ISOBUS- eller styrefunksjoner, avhengig av arbeidsoppgave og redskapstype.

Vendeteigssekvenser kan lagres

Med Cebis-utrustningen kan innstillinger for opptil 20 forskjellige redskaper lagres og hentes frem igjen direkte ved neste gangs bruk. Tidkrevende innstillinger hver gang er dermed historie. I tillegg blir sekvensene til CSM vendeteigsautomatikk direkte knyttet til det innstilte redskapet for å kunne hentes frem igjen med et trykk på en knapp. De allerede innspilte sekvensene kan enkelt etterjusteres manuelt ved hjelp av redigeringsfunksjon i CSM vendeteigsautomatikk, uten å måtte gjøre en ny "innspilling". Dette sparer tid og lar føreren justere innstillingene optimalt for ulike arbeidsforhold om igjen.

Prioritert hydraulikkuttak

Den nye Cebis-generasjonen omfatter flere nyttige funksjoner. Betjeningselementene for de eksterne hydraulikkventilene kan fritt tilordnes for å kunne tilpasses til den aktuelle arbeidsoppgaven. I den nye Cebis-terminalen kan føreren stille inn en åpne- og stengerampe for hver eksternventil. Traktorføreren kan dermed bestemme hvor raskt en hydraulikkventil vil gi den maksimalt innstilte oljemengden etter betjening. I tillegg kan føreren angi prioritet for en spesiell ekstern hydraulikkventil. Den innstilte oljemengden fra den valgte hydraulikkventilen forblir nesten konstant, selv ved bruk av andre ventiler. En slik prioritering er nyttig, for eksempel ved kontinuerlig drift av hydraulikkmotorer eller pneumatiske ettfrø-såmaskiner som trenger en konstant oljemengde under bruk.

Neste artikkel

Ny Claas-forhandler i Sogn og Fjordane